Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 55 to 64.

 

A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households, despite the fact that many more women now have jobs. In a survey of 1,256 people ages between 18 and 65, men said they contributed an average of 37% of the total housework, while the women estimated their share to be nearly double that, at 70%. This ratio was not affected by whether the woman was working or not.

When they were asked what they thought was a fair division of labor, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners. Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work – if their husbands did remainder. Research has shown that, if levels increase beyond these percentages, women become unhappy and anxious, and feel they are unimportant.

After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes. So the division of labor becomes unbalanced, as a man’s share increases much less than the woman’s. It is the inequality and loss of respect, not the actual number of hours, which leads to anxiety and depression. The research describes housework as thankless and unfulfilling. Activities included in the study were cooking, cleaning, shopping, doing laundry, washing up and childcare. Women who have jobs report that they feel overworked by these chores in addition to their professional duties. In contrast, full-time homemakers frequently anticipate going back to work when the children grow up. Distress for this group is caused by losing the teamwork in the marriage.

In cases where men perform most of the housework, results were similar. The men also became depressed by the imbalance of labor. The research showed that the least distressed people are those who have equal share, implying that men could perform significantly more chores and even benefit from this. The  research concludes “Everybody benefits from sharing the housework. Even for women keeping house, a share division of labor is important. If you decide to stay at home to raise the children, you don’t want to become the servant of the house”.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word remainder in paragraph 2 is closest in   meaning to          .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:115732
Giải chi tiết
Đáp án C Remainder = người/vật còn sót lại

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Although women think men should share the housework, those who don’t have paid job agree  to  share           of the chores.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:115733
Giải chi tiết
Đáp án D

Từ dòng 2 đoạn 2: Women who did not work outside  the home (don’t have paid job) were satisfied to perform 80% - the majority of the household work (= the chores)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
After getting married,             .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:115734
Giải chi tiết
Đáp án B Đầu đoạn 3: After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes -> sau khi kết hôn, người đàn ông dành thêm 90p làm việc nhà -> nhiều hơn một chút

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Working women         .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:115735
Giải chi tiết
Đáp án A

Từ dòng 1 đoạn 2: women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners. -> muốn người đồng hành của mình chia sẻ lượng việc bằng nhau

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Women who do not have a job   become depressed            .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:115736
Giải chi tiết
Đáp án C Trong đoạn 2: Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work – if their husbands did remainder. Research has shown that, if levels increase beyond these percentages, women become unhappy and anxious, and feel they are unimportant. -> nếu phải làm nhiều hơn 80% việc nhà, ít sự giúp đỡ của con trai hơn những người phụ nữ không đi làm sẽ thấy mệt mỏi,chán nản

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
The word norm in paragraph 1 is closest in   meaning to      .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:115737
Giải chi tiết
Đáp án C Norm = quy phạm, quy chuẩn thông dụng -> điều bình thường, đã thành thường lệ

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
According to the passage, a good relationship is the one   in which           .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:115738
Giải chi tiết
Đáp án B Dòng 2 đoạn cuối: The research showed that the least distressed people are those who have equal share -> ít căng thẳng nhất khi chia sẻ lượng công việc bằng nhau -> mối quan hệ tốt đẹp

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Objects of the  survey were    .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:115739
Giải chi tiết
Đáp án A Dòng 2 đoạn 1: In a survey of 1,256 people ages between 18 and 65 -> cuộc điều tra với quy mô 1256 người khoảng 18 -65 tuổi ->  phạm vi lứa tuổi rất rộng

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
The word estimated in paragraph 1 is closest in   meaning to            .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:115740
Giải chi tiết
Đáp án D Estimate = đánh giá, ước đoán

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
What is the most suitable heading for the passage?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:115741
Giải chi tiết
 Đáp án B

Bài văn nói về việc phân chia công việc không đồng đều giữa phụ nữ và đàn ông trong gia đình (Ngay từ đầu: A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households)

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com