Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following sentences 

Learning means acquiring knowledge or developing the ability to perform new behaviors. It is common to think of learning as something that takes place in school, but much of human learning

occurs outside the classroom, and people continue to learn throughout their lives.

Even before they enter school, young children learn to walk, to talk, and to use their hands to manipulate toys, food, and other objects. They use all of their senses to learn about the sights, sounds, tastes, and smells in their environments. They learn how to interact with their parents, siblings, friends, and other people important to their world. When they enter school, children learn basic academic subjects such as reading, writing, and mathematics. They also continue to learn a great deal outside the classroom. They learn which behaviors are likely to be rewarded and which are likely to be punished. They learn social skills for interacting with other children. After they finish school, people must learn to adapt to the many major changes that affect their lives, such as getting married, raising children, and finding and keeping a job.

Because learning continues throughout our lives and affects almost everything we do, the study of learning is important in many different fields. Teachers need to understand the best ways to educate children. Psychologists, social workers, criminologists, and other human-service workers need to understand how certain experiences change people’s behaviors. Employers, politicians, and advertisers make use of the principles of learning to influence the behavior of workers, voters, and consumers.

Learning is closely related to memory, which is the storage of information in the brain. Psychologists who study memory are interested in how the brain stores knowledge, where this storage takes place, and how the brain later retrieves knowledge when we need it. In contrast, psychologists who study learning are more interested in behavior and how behavior changes as a result of a person’s experiences.

There are many forms of learning, ranging from simple to complex. Simple forms of learning involve a single stimulus. A stimulus is anything perceptible to the senses, such as a sight, sound, smell, touch, or taste. In a form of learning known as classical conditioning, people learn to associate two stimuli that occur in sequence, such as lightning followed by thunder. In operant conditioning, people learn by forming an association between a behavior and its consequences (reward or punishment). People and animals can also learn by observation - that is, by watching others perform behaviors. More complex forms of learning include learning languages, concepts, and motor skills.

(Extracted from Microsoft®  Student 2009 – DVD Version)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the passage, which of the following is learning in broad view comprised of?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:118958
Giải chi tiết

Đáp án: A

Câu đầu tiên của bài: Learning means acquiring knowledge or developing the ability to perform new behaviors

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
According to the passage, what are children NOT usually taught outside the classroom?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:118959
Giải chi tiết

Đáp án: C

Từ dòng 4 đoạn 2: When they enter school, children learn basic academic subjects such as reading, writing, and mathematics -> trẻ em được học đọc học viết (literacy), học toán (calculation) khi đến trường, không mấy khi được dạy ở ngoài trường học

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Getting married, raising children, and finding and keeping a job are mentioned in paragraph 2 as examples of ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:118960
Giải chi tiết

Đáp án: A

Câu cuối đoạn 2: After they finish school, people must learn to adapt to the many major changes that affect their lives, such as getting married, raising children, and finding and keeping a job -> việc kết hôn, nuôi con và tìm, giữ công việc là những thay đổi quan trọng mà mỗi người phải học để thích ứng, tự định hướng bản thân (orient themselves)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
Which of the following can be inferred about the learning process from the passage? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:118961
Giải chi tiết

Đáp án: C

Đoạn 2 đề cập tới các kĩ năng và kiến thức con người học trong đời trước khi đến trường (before they enter school), khi đến trường (When they enter school), và sau khi rời trường học (After they finish school). Trong đó kiến thức thu được khi đến trường chỉ được tóm lược trong 1 câu (When they enter school, children learn basic academic subjects such as reading, writing, and mathematics), còn lại là các kiến thức học từ ngoài đời sống -> quá trình học tập thường xuyên xảy ra trong đời thực hơn là trong những cơ sở học tập như trường học

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
According to the passage, the study of learning is important in many fields due to ______. 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:118962
Giải chi tiết

Đáp án: C

Câu đầu đoạn 3: Because learning continues throughout our lives and affects almost everything we do, the study of learning is important in many different fields -> vì việc học tiếp diễn (on-going) xuyên suốt cuộc đời chúng ta và ảnh hưởng tới hầu hết mọi thứ ta làm (great influence)

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
It can be inferred from the passage that social workers, employers, and politicians concern themselves with the study of learning because they need to ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:118963
Giải chi tiết

Đáp án: B

Từ dòng 3 đoạn 3: Psychologists, social workers, …  need to understand how certain experiences change people’s behaviors. Employers, politicians, and advertisers make use of the principles of learning to influence the behavior of workers, voters, and consumers -> nhân viên xã hội cần hiểu những kinh nghiệm nhất định ảnh hưởng hành vi con người thế nào, các chủ sử dụng lao động thì học cách gây ảnh hưởng cho nhân viên, chính trị gia thì học cách gây ảnh hưởng tới cử tri -> mỗi người học để hiểu hành động của đối tượng mình quan tâm

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
The word “retrieves” in paragraph 4 is closest in meaning to _______. 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:118964
Giải chi tiết

Đáp án: C

Retrieve = phục hồi, khôi phục. Recover = phục hồi

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
Which of the following statements is NOT true according to the passage? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:118965
Giải chi tiết

Đáp án: C

Theo đoạn 4, những nhà tâm lí học nghiên cứu trí nhớ quan tâm tới vấn đề lưu trữ kiến thức của não bộ; những nhà tâm lí học nghiên cứu việc học lại quan tâm tới hành vi và sự thay đổi hành vi => không phải các nhà tâm lí học đều quan tâm tới trí nhớ và việc học như nhau

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 9:
According to the passage, the stimulus in simple forms of learning ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:118966
Giải chi tiết

Đáp án: A

Từ dòng 2 đoạn cuối: Simple forms of learning involve a single stimulus. A stimulus is anything perceptible to the senses -> dạng thức đơn giản của việc học bao gồm một kích thích đơn – là bất cứ thứ gì có th9ể nhận thức được đối với các giác quan => liên quan tới nhận thức

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 10:
The passage mainly discusses ______. 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:118967
Giải chi tiết

Đáp án: D

Bài văn nói về việc học trong cả cuộc đời, đặc biệt là ngoài đời thực và vai trò của việc học, các dạng học => những quy tắc chung của việc học (trong và ngoài trường học, đơn giản và phức tạp)

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com