Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

The term “art deco” has come to encompass three distinct but related design trends of the 1920’s and 1930’s. The first was what is frequently referred to as “zigzag moderne” – the exotically ornamental style of such skyscrapers as the Chrysler Building in New York City and related structures such as the Paramount Theater in Oakland, California. The word “zigzag” alludes to the geometric and stylized ornamentation of zigzags, angular patterns, abstracted plant and animal motifs, sunbursts, astrological imagery, formalized fountains, and related themes that were applied in mosaic relief and mural form to the exterior and interior of the buildings. Many of these buildings were shaped in the ziggurat form, a design resembling an ancient Mesopotamian temple tower that recedes in progressively smaller stages to the summit, creating a staircase-like effect.

     The second manifestation of art deco was the 1930’s “streamlined moderne” style—a Futuristic-looking aerodynamic style of rounded corners and horizontal bands known as “speed stripes.” In architecture, these elements were frequently accompanied by round windows, extensive use of glass block, and flat rooftops.

    The third style, referred to as “international stripped classicism” also came to the forefront during the Depression, a period of severe economic difficult in the 1930’s. This was a more conservative style, blending a simplified modernistic style with a more austere form of geometric and stylized relief sculpture and other ornament, including interior murals. May buildings in this style were erected nationwide through government programs during the Depression .

    Although art deco in its many forms was largely perceived as thoroughly modern, it was strongly influenced by the decorative arts movements that immediately preceded it. For example, like “art nouveau” (1890-1910), art deco also used plant motifs, but regularized the forms into abstracted repetitive patterns rather than presenting them as flowing, asymmetrical foliage, Like the Viennese craftspeople of the Wiener Werkstatte, art deco designers worked with exotic materials, geometricized shapes, and colorfully ornate patterns. Furthermore, like the artisans of the Arts and Crafts Movement inEnglandand theUnited States, art deep practitioners considered it their mission to transform the domestic environment through well-designed furniture and household accessories.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What aspect of art deco does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:120639
Giải chi tiết

Đáp án: D

Ngay từ đầu, đoạn văn đã đề cập: The term “art deco” has come to encompass three distinct but related design trends of the 1920’s and 1930’s -> 3 xu hướng thiết kế trang trí trong những năm 1920, 1930. Sau đó các khuynh hướng trang trí kiến trúc này tiếp tục được phân tích trong các đoạn sau

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The word “encompass” in line 1 is closest in meaning to ___________ .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120640
Giải chi tiết

Đáp án: A

Encompass = bao gồm, chứa đựng ≈ include

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
The phrase “The first” in line 2 refers to __________ 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:120641
Giải chi tiết

Đáp án: B

Dịch câu đầu: từ “art deco” đã trở nên bao gộp ba khuynh hướng thiết kế khác biệt nhưng liên quan tới nhau ở giai đoạn 1920, 1930. Cái đầu tiên chính là ….. => đối tượng đầu tiên (the first) tác giả muốn nói tới là xu hướng thiết kế đầu tiên = the first design trend

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
In line 8, the author mentions “an ancient Mesopotamian temple tower” in order to __________ .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:120642
Giải chi tiết

Đáp án: C

Many of these buildings were shaped in the ziggurat form, a design resembling an ancient Mesopotamian temple tower = rất nhiều trong số những tòa nhà này được dựng theo dạng chữ chi, một thiết kế giống với một chùa tháp cổ vùng Lưỡng Hà -> chùa tháp cổ vùng Lưỡng Hà được nhắc đến để miêu tả hình dạng bề ngoài của một số tòa nhà

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
The streamlined moderne style is characterized by all of the following EXCEPT ___________ .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120643
Giải chi tiết

Đáp án: A

Đoạn thứ 2 nói về “streamlined moderne” style —a Futuristic-looking aerodynamic style of rounded corners and horizontal bands known as “speed stripes.” In architecture, these elements were frequently accompanied by round windows, extensive use of glass block, and flat rooftops -> B, C , D đều lần lượt được nhắc tới

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
The phrase “came to the forefront” in line 15 is closest in meaning to _________ .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:120644
Giải chi tiết

Đáp án: D

Came to the forefront = được xếp lên hàng đầu -> trở nên quan trọng 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
According to the passage, which of the following statements most accurately describes the relationship between art deco and art nouveau?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:120645
Giải chi tiết

Đáp án: B

Đầu đoạn cuối: Although art deco in its many forms was largely perceived as thoroughly modern, it was strongly influenced by the decorative arts movements that immediately preceded it. For example, like “art nouveau” (1890-1910), art deco also used plant motifs -> “art deco” bị ảnh hưởng mạnh mẽ bởi xu hướng nghệ thuật đi trước nó, ví dụ như là “art nouveau”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
According to the passage, a building having an especially ornate appearance would most probably have been designed in the style of ____________  .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:120646
Giải chi tiết

Đáp án: B

Từ dòng 2 đoạn 1: The first was what is frequently referred to as “zigzag moderne” – the exotically ornamental style of such skyscrapers -> khuynh hướng “zizag modern” là một phong cách giàu tính trang trí độc đáo, kì lạ; nhấn mạnh vào các trang trí hình khối và phong cách (geometric and stylized ornamentation) -> một tòa nhà với vẻ ngoài trang trí cầu kì là kiểu “zigzag moderne”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 9:
According to the passage, which of the following design trends is known by more than one name ?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:120647
Giải chi tiết

Đáp án: C

Theo đoạn 3: “international stripped classicism” không chỉ là một phong trào lưu bảo thủ, nó là một sự pha trộn  phong cách hiện đại đơn giản với một dạng đơn thuần của điêu khắc và các trang trí (This was a more conservative style, blending a simplified modernistic style with a more austere form of geometric and stylized relief sculpture and other ornament, including interior murals) -> không chỉ là một cái tên đơn thuần

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
The passage is primarily developed as _____________ 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120648
Giải chi tiết

Đáp án: A

Bài văn này nói về “art deco” thông qua việc phân tích các xu hướng, trào lưu trang trí kiến trúc với 3 xu hướng chính “zigzag moderne” “streamlined moderne” “international stripped classicism”

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com