Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and  mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and  mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions .

     

      An air pollutant is defined as a compound added directly or indirectly by humans to the atmosphere in such quantities as to affect humans, animals, vegetation, or materials adversely. Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change. When the first air pollution laws were established inEngland in the fourteenth century, air pollutants were limited to compounds that could be seen or smelled - a far cry from the extensive list of harmful substances known today. As technology has developed and knowledge of the health aspects of various chemicals has increased, the list of air pollutants has lengthened. In the future, even water vapor might be considered an air pollutant under certain conditions.

      Many of the more important air pollutants, such as sulfur oxides, carbon monoxide, and nitrogen oxides, are found in nature. As the Earth developed, the concentration of these pollutants was altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycles. These serve as an air purification scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil. On a global basis, nature's output of these compounds dwarfs that resulting from human activities.

      However, human production usually occurs in a localized area, such as a city. In such a region, human output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycles. The result is an increased concentration of noxious chemicals in the air. The concentrations at which the adverse effects appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human activities. The actual concentration need not be large for a substance to be a pollutant; in fact, the numerical value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would occur naturally in the area. For example, sulfur dioxide has detectable health effects at 0.08 parts per million (ppm), which is about 400 times its natural level. Carbon monoxide, however, has a natural level of 0.1 ppm and is not usually a pollutant until its level reaches about 15 ppm.

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120661
Giải chi tiết

Đáp án: A

Bài văn nói về các chất gây ô nhiễm môi trường, từ việc đánh giá ô nhiễm môi trường thay đổi theo thời gian đến nồng độ các chất ô nhiễm

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The word "adversely" in the first paragraph is closest in meaning to _______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:120662
Giải chi tiết

Đáp án: D

“adversely” = một cách tiêu cực, có hại. Negatively = một cách tiêu cực, phủ định

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
It can be inferred from the first paragraph that _______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:120663
Giải chi tiết

Đáp án: B

Từ dòng 3 đoạn đầu: Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change = sự ô nhiễm môi trường đòi hỏi một định nghĩa rất linh hoạt, cho phép sự thay đổi mang tính tiếp diễn -> định nghĩa về ô nhiễm môi trường còn có thể thay đổi

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
The word "These" in the second paragraph is closest in meaning to_.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120664
Giải chi tiết

Đáp án: A

Đặt từ này trong toàn bộ ngữ cảnh, từ dòng 2 đoạn 2: As the Earth developed, the concentration of these pollutants was altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycles. These serve as an air purification scheme -> khi trái đất phát triển, nồng độ các chất ô nhiễm bị thay đổi bởi nhiều phản ứng hóa học; chúng trở thành các thành phần trong chu trình sinh hóa học. Những chất này đóng vai trò như một sự phối hợp làm sạch không khí => những chất này = chúng = chất ô nhiễm mà đã trở thành các thành phần trong chu trình sinh hóa học -> these = they = the components in biogeochemical cycles

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
For which of the following reasons can natural pollutants play an important role in controlling air pollution?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120665
Giải chi tiết

Đáp án: A

Cũng từ câu hỏi trước, vai trò của các chất ô nhiễm tự nhiên được nhắc tới trong dòng 3 đoạn 2: These serve as an air purification scheme = Những chất này đóng vai trò như một sự phối hợp làm sạch không khí

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
According to the passage, human-generated air pollution in localized regions _______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:120666
Giải chi tiết

Đáp án: D

Trong 2 câu đầu đoạn 3: However, human production usually occurs in a localized area, such as a city. In such a region, human output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycles. -> sản phầm của con người ở những vùng địa phương có thể lấn át và tạm thời vượt quá khả năng tự làm sạch tự nhiên

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word "localized" in the third paragraph is closest in meaning to _______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:120667
Giải chi tiết

Đáp án: D

Localize = địa phương hóa, cục bộ, mang tính khu vực. Specify = chỉ định rõ, cụ thể

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
According to the passage, the numerical value of the concentration level of a substance is only useful if _______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120668
Giải chi tiết

Đáp án: A

Từ dòng 6 đoạn 3: the numerical value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would occur naturally in the area -> những giá trị về con số chỉ cho chúng ta nhiều ý nghĩa khi ta biết được mức độ gia tăng hơn so với nồng độ tự nhiên của khu vực; nghĩa là cũng phải biết được nồng độ tự nhiên

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
The word "detectable" in the third paragraph is closest in meaning to_________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:120669
Giải chi tiết

Đáp án: C

Detectable = có thể khám phá được, tìm hiểu được, ở đây là con số. Measurable = có thể đo được

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
Which of the following is best supported by the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:120670
Giải chi tiết

Đáp án: A

Từ dòng 4 đoạn 3: The concentrations at which the adverse effects appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human activities -> mức nồng độ gây ảnh hưởng xấu sẽ lớn hơn nồng độ các chất ô nhiễm khi thiếu vắng hoạt động con người -> hoạt động của con người làm giảm mức nồng độ các chất ô nhiễm môi trường gây hại -> hoạt động động của con người có hiệu quả trong việc giảm ô nhiễm môi trường

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com