Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

New surveys suggest that the technological tools we use to make our lives easier are killing our leisure time. We are working longer hours, taking fewer and shorter vacations (and when we do go away, we take our cell phones, PDAs, and laptops along). And, we are more stressed than ever as increased use of e-mail, voice mail, cell phones, and the Internet is destroying any idea of privacy and leisure.

     Since the Industrial Revolution, people have assumed that new labor-saving devices would free them from the burdens of the workplace and give them more time to grow intellectually, creatively, and socially exploring the arts, keeping up with current events, spending more time with friends and family, and even just 'goofing off'.

     But here we are at the start of the 21st century, enjoying one of the greatest technological boom times in human history, and nothing could be further from the truth. The very tools that were supposed to liberate us have bound us to our work and study in ways that were inconceivable just a few years ago. It would seem that technology almost never does what we expect.

     In 'the old days', the lines between work and leisure time were markedly clearer. People left their offices at a predictable time, were often completely disconnected from and out of touch with their jobs as they traveled to and from work, and were off-duty once they were home. That is no longer true. In today's highly competitive job market, employers demand increased productivity, expecting workers to put in longer hours and to keep in touch almost constantly via fax, cell phones, e-mail, or other communications devices. As a result, employees feel the need to check in on what is going on at the office, even on days off. They feel pressured to work after hours just to catch up on everything they have to do. Workers work harder and longer, change their work tasks more frequently, and have more and more reasons to worry about job security.

     Bosses, colleagues, family members, lovers, and friends expect instant responses to voice mail and e-mail messages. Even college students have become bound to their desks by an environment in which faculty, friends, and other members of the college community increasingly do their work online. Studies of time spent on instant messaging services would probably show staggering use.

     This is not what technology was supposed to be doing for us. New technologies, from genetic research to the Internet, offer all sorts of benefits and opportunities. But, when new tools make life more difficult and stressful rather than easier and more meaningful - and we are, as a society, barely conscious of it - then something has gone seriously awry, both with our expectations for technology and our understanding of how it should benefit us.

.

From “Summit 1” by Joan Saslow & Allen Ascher

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the first three paragraphs, technological tools that were designed to make our lives easier _______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:122359
Giải chi tiết

               Đáp án: A

Từ câu đầu tiên: New surveys suggest that the technological tools we use to make our lives easier are killing our leisure time -> những cuộc khảo sát mới cho thấy những công cụ ta sử dụng tưởng như làm cuộc sống trở nên dễ dàng hơn thực ra đang giết chết khoảng thời gian rảnh rỗi của chúng ta

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
This passage has probably been taken from_______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:122360
Giải chi tiết

          Đáp án: C

Bài văn phân tích mặt trái của các phương tiện công nghệ -> dễ bắt gặp trong các bản đánh giá khoa học (= a science review). A political journal = báo chính trị. An advertisement = một quảng cáo. A fashion magazine= tạp chí thời trang

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
The word “They” in the fourth paragraph refers to _______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:122361
Giải chi tiết

             Đáp án: B

Dịch từ câu trước: As a result … pressured = kết quả là những nhân viên cảm thấy cần phải kiểm tra xem điều gì đang xảy ra ở cơ quan, kể cả trong những ngày nghỉ. Họ cảm thấy bị áp lực … -> Họ chính là chỉ các nhân viên

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
It can be inferred from the fourth paragraph that_______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:122362
Giải chi tiết

           Đáp án: B

Từ dòng 4 đoạn 4: employers demand increased productivity, expecting workers to put in longer hours and to keep in touch almost constantly via fax, cell phones, e-mail, or other communications devices. -> các chủ sử dụng lao động yêu cầu năng suất cao hơn. kì vọng công nhân làm việc lâu hơn và giữ liên lạc gần như liên tục qua fax, điện thoại, thư điện tử hay công cụ liên lạc khác. ----> yêu cầu nhiều hơn và có những công cụ quản lí hiệu quả hơn (fax, điện thoại…)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The word “inconceivable” in the passage is closest in meaning to “_______”.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:122363
Giải chi tiết

                 Đáp án: C

Inconceivable = không thể hiểu được, không mường tượng ra được. Unimaginable = không thể tưởng tượng được

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Which of following is true, according to the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:122364
Giải chi tiết

             Đáp án: D

Đoạn 4 chỉ ra rằng: trước kia nhân viên hết giờ làm ở một thời gian cố định và về nhà là không còn nhiệm vụ gì; ngày nay các quản lí yêu cầu cao hơn, quản lí nhân viên qua các phương tiện liên lạc hiện đại (fax, điện thoại, thư điện tử…) ----> con người này nay có nhiều cơ hội tiếp cận với những ứng dụng công nghệ

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
Which of the following could best serve as the title of the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:122365
Giải chi tiết

                Đáp án: A

Bài văn chỉ ra mặt tiêu cực của các ứng dụng công nghệ ngày nay -> nhan đề phù hợp là: Expectations and Plain Reality = những kì vọng và thực thế đơn điệu

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
Which of the following could be the main idea of the fifth paragraph?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:122366
Giải chi tiết

              Đáp án: D

Đoạn 5 đề cập tới việc các đồng nghiệp, thành viên gia đình, người yêu, bạn bè luôn liên lạc liên tục với nhau qua các tin nhắn thoại, thư điện tử; thậm chí cả các sinh viên cũng làm việc nhóm trực tuyến -> mọi mối quan hệ cần liên lạc liên tục -> gây stress cho cuộc sống

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
Which of the following is NOT true about technological tools, according to new surveys?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:122367
Giải chi tiết

                Đáp án: C

Dòng đầu: New surveys suggest that the technological tools we use to make our lives easier are killing our leisure time. -> các phương tiện công nghệ giết chết khoảng thời gian rảnh rỗi của chúng ta, chứ không phải mang lại sự rảnh rỗi

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
With phrase “at a predictable time”, the author implies that _______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:122368
Giải chi tiết

             Đáp án: C

At a predictable time = vào thời điểm có thể đoán trước được -> ở đây có nghĩa là (hết giờ làm việc) ở một thời điểm cố định. Ngày nay, thời gian về nhà vẫn có thể phải làm việc -> Người ta từng có nhiều thời gian và sự riêng tư hơn sau giờ làm việc

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com