Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the passage and choose the best answer for each question below.          By far the most important United

Read the passage and choose the best answer for each question below.

         By far the most important United States export product in the eighteenth and nineteenth centuries was cotton, favored by the European textile industry over flax or wool because it was easy to process and soft to tile touch. Mechanization of spinning and weaving allowed significant centralization and expansion in the textile industry during

this period, and at the same time the demand for cotton increased dramatically. American producers were able to meet this demand largely because of tile invention of the cotton gin by Eli Whitney in 1793. Cotton could be grown throughout the South, but separating the fiber – or lint – from the seed was a laborious process. Sea island cotton was relatively easy to process by hand, because its fibers were long and seeds were concentrated at the base of the flower, but it demanded a long growing season, available only along the nation's eastern seacoast. Short-staple cotton required a much shorter growing season, but the shortness of the fibers and their mixture with seeds meant that a worker could

hand-process only about one pound per day. Whitney's gin was a hand-powered machine with revolving drums and metal teeth to pull cotton fibers away from seeds. Using the gin, a worker could produce up to 50 pounds of lint a day.   The later development of larger gins, powered by horses, water, or steam, multiplied productivity further.

          The interaction of improved processing and high demand led to the rapid spread of the cultivation of cotton and to a surge in production. It became the main American export, dwarfing all others. In 1802, cotton composed 14 percent of total American exports by value. Cotton had a 36 percent share by 1810 and over a 50 percent share

in 1830. In 1860, 61 percent of the value of American exports was represented by cotton. In contrast, wheat and wheat flour composed only 6 percent of the value of American exports in that year. Clearly, cotton was king in the trade of the young republic. The growing market for cotton and other American agricultural products led to an unprecedented expansion of agricultural settlement, mostly in the eastern half of the United States---west of the Appalachian Mountains and east of the Mississippi River.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The main point of the passage is that the eighteenth and nineteenth centuries were a time when        

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128585
Giải chi tiết

A

Thông tin ở ngay câu đầu tiên của bài: “By far the most important United States export product in the eighteenth and nineteenth centuries was cotton, favored by the European textile industry over flax or wool..”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The word "favored" in line 2 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128586
Giải chi tiết

A

“favored” = “preferred”: được yêu thích, được ưa chuộng (hơn)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
All of the following are mentioned in the passage as reasons for the increased demand for cotton EXCEPT  

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:128587
Giải chi tiết

C

THông tin:

- “because it was easy to process and soft to tile touch” (A. cotton's softness   và B. cotton's ease of processing)

- Mechanization of spinning and weaving allowed significant centralization and expansion in the textile industry during this period (D. the growth that occurred in the textile industry)

Chỉ có C. a shortage of flax and wool là không được nhắc đến

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
 The word "laborious" in line 6 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:128588
Giải chi tiết

D

“laborious” = “difficult”: khó khăn, nặng nhọc

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
According to the passage, one advantage of sea island cotton was its

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:128589
Giải chi tiết

B

THông tin: “Sea island cotton was relatively easy to process by hand, because its fibers were long…”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
Which of the following can be inferred from the passage about cotton production in the United States after the introduction of Whitney's cotton gin?       

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:128590
Giải chi tiết

D

THông tin: “It became the main American export, dwarfing all others. In 1802, cotton composed 14 percent of total American exports by value. Cotton had a 36 percent share by 1810 and over a 50 percent share in 1830. In 1860, 61 percent of the value of American exports was represented by cotton.”

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word "surge" in line 14 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128591
Giải chi tiết

A

“surge” = “sharp increase”: tăng nhanh, bùng lên

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
The author mentions "wheat and wheat flour" in line 17 in order to       

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:128592
Giải chi tiết

C

Thông tin: “61 percent of the value of American exports was represented by cotton.” (C. demonstrate the importance of cotton among American export products.)

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 9:
The word "unprecedented" in line 18 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:128593
Giải chi tiết

C

"unprecedented" = “not seen before”: chưa từng được thấy trước đây

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
According to the passage, the Mississippi River was     

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128594
Giải chi tiết

A

Thông tin ở câu cuối bài : “The growing market for cotton and other American agricultural products led to an unprecedented expansion of agricultural settlement, mostly in the eastern half of the United States---west of the Appalachian Mountains and east of the Mississippi River.”

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com