Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

After inventing dynamite, Swedish-born Alfred Nobel became a very rich man. However, he foresaw its universally destructive powers too late. Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite, so in 1895, just two weeks before his death·, he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to humanity. Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine, and peace. Economics was added in 1968, just sixty-seven years after the first awards ceremony.

          Nobel's original legacy of nine million dollars was invested, and the interest on this sum is used for the awards which vary from $30,000 to $125,000.

          Every year on December 10, the anniversary of Nobel's death, the awards (gold medal, illuminated diploma, and money) are presented to the winners. Sometimes politics plays an important role in the judges' decisions. Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes.

No awards were presented from 1940 to 1942 at the beginning of World War II. Some people have won two prizes, but this is rare; others have shared their prizes.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word "legacy" in the second paragraph means most nearly the same as _______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128679
Giải chi tiết

A      

“legacy” = “bequest”: di sản, vật để lại

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
In how many fields are prizes bestowed?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128680
Giải chi tiết

A               

Thông tin ở câu cuối đoạn 1: “Originally there were five awards: literature, physics, chemistry, medicine, and peace. Economics was added in 1968…”. Ban đầu có 5 lĩnh vực, về sau Kinh tế được thêm vào, do đó có tất cả 6 lĩnh vực

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
All of the following statements are true EXCEPT        

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128681
Giải chi tiết

A               

Thông tin:

- the interest on this sum is used for the awards which vary from $30,000 to $125,000. (đoạn 2 - D  Awards vary in monetary value)

- Sometimes politics plays an important role in the judges' decisions. (đoạn 3 - B  Politics plays an important role in selecting the winners)

- Some people have won two prizes, but this is rare (đoạn 3 - C  A few individuals have won two awards)

Chỉ có câu A là không đúng

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
How much money did Nobel leaves for the prizes?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128682
Giải chi tiết

A               

Thông tin ở câu đầu tiên đoạn 2: “Nobel's original legacy of nine million dollars was invested”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
The Nobel prize was established in order to _________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128683
Giải chi tiết

A               

Thông tin ở đoạn đầu tiên: “he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to humanity.”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
In the first paragraph, "worthwhile" is closest in meaning to _________ .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:128684
Giải chi tiết

A               

“worthwhile” = “valuable”: đáng giá, có giá trị cao

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
The word "foresaw" in the first paragraph is nearest in meaning to ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:128685
Giải chi tiết

B                

“foresee” = “predict”: đoán trước, thấy trước (tương lai)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
According to the passage, Nobel's profession was in _________ .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:128686
Giải chi tiết

D               

Thông tin: “Nobel preferred not to be remembered as the inventor of dynamite”. Lĩnh vực chuyên ngành của Nobel là khoa học (Science)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
What is the main idea of this passage?         

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:128687
Giải chi tiết

D               

he created a fund to be used for awarding prizes to people who had made worthwhile contributions to humanity.

Nobel tạo nên đóng góp lớn cho nhân loại (giải Nobel)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
In which area have Americans received the least awards?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:128688
Giải chi tiết

D               

Thông tin ở đoạn 3: “Americans have won numerous science awards, but relatively few literature prizes.”

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com