Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Money

The ancestor of the monetary system is of course the barter system. A farmer could trade his produce for the fish obtained by a fisherman or the cloth produced by a weaver. Even today the barter system tends to come back into style in places suffering from social breakdown, or as an informal sideline activity in more harmonious lands. However, trying to reach agreement over the relative value of different things tends to be time-consuming and vexing, and so societies tended to converge towards a common medium of exchange. Pacific islanders used shells; Aztecs used cacao beans, the main ingredient of chocolate. Livestock was common among herding cultures; slaves were sometimes used, too, but they were much harder to control than cattle and so not as popular; and many cultures used salt, including the Romans for a time- hence, the modern term "salary". Incidentally, after World War II cigarettes were used as a medium of exchange in many countries then in very poor condition, and it is said that in Italy “penny candy” was commonly used as “small change” even into the 1970s.

The medium that gradually gained widespread acceptance was precious metals such as gold and silver. Coins are said to have been invented by the Lydians, a people of Asia Minor, sometime after 640 BC. They used stamped ingots of "electrum", a naturally occurring amalgam of silver and gold. The scheme was refined by King Croesus, ruler of Lydia from 560 to 546 BCE, who introduced coins of true gold. He is still identified with wealth in the expression "rich as Croesus". The introduction of coinage was a great boon for traders, simplifying transactions and allowing them to be conducted more smoothly over long distances.

[1] Coinage also helped support far-flung empires; the Roman Empire was built on silver and gold coins, as well as military victories. As the empire expanded, the expenditures of the state led to the debasement of the coins, beginning with an act of the Emperor Nero in 64 A.D. By the end of his reign, the silver content of Roman coins had shrunk by 10%. [2] Other emperors followed his example, and over 200 years from the start of the process, the content shrank to 5%. The coins’ buying power fell accordingly.

[3] Coins are still with us, though they are now little more than tokens made of non-precious metals. [4] Few countries still use silver or gold coins as anything other than collector's items.

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word boon in paragraph 2 is closest in meaning to_________

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:130691
Giải chi tiết

A

“boon” = “advantage”: điều có lợi, lợi ích

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The author uses Incidentally in paragraph 1 in order to show that the information that follows_________

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:130692
Giải chi tiết

C

“Incidentally”: tiện thể, tình cờ, phụ, không quan trọng

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Which of the following is NOT true of coins?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:130693
Giải chi tiết

D

Thông tin:

- the Roman Empire was built on silver and gold coins (đoạn 3 - A. They contributed to the building of the Roman Empire)

- A farmer could trade his produce for the fish obtained by a fisherman or the cloth produced by a weaver (đoạn đầu tiên - B. They allowed trade to be conducted more simply). Tiền giúp trao đổi, thương mại được diễn ra dễ dàng hơn

- Coins are said to have been invented by the Lydians, a people of Asia Minor (đoạn 2 - C. They were invented in Asia Minor)

Chỉ có đáp án D. They were always made of gold in ancient times là không đúng, tiền có thể làm bằng vàng hoặc bạc (silver or gold) chứ không phải lúc nào cũng làm bằng vàng

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Which is the best place for the following sentence? “The United States gave up minting silver dollars in 1935, and in 1965 eliminated silver in American coins completely.”

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:130694
Giải chi tiết

A

Phía trước đã đề cập: “Coins are still with us, though they are now little more than tokens made of non-precious metals.” Hiện nay thì tiền thường được làm bằng các loại kim loại không giá trị. Tiếp đó là đến câu: “The United States gave up minting silver dollars in 1935, and in 1965 eliminated silver in American coins completely.” (US vào năm 1965 đã loại bỏ bạc ra khỏi tiền xu – loại bỏ kim loại có giá trị)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Which of the following best expresses the essential information in the hightlighted sentence in the passage? Even today the barter system tends to come back into style in places suffering from social breakdown, or as an informal sideline activity in more harmonious lands.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:130695
Giải chi tiết

A

Even today the barter system tends to come back into style in places suffering from social breakdown, or as an informal sideline activity in more harmonious lands. (ngày nay hệ thống trao đổi hàng hoá có khuynh hướng quay trở lại ở một số nơi tồn tại sự suy yếu xã hội, hoặc như một hoạt động phụ ở những vùng đất hoà hợp hơn)

Câu này đồng nghĩa với A. People still use barter because of poor social conditions or as an extra, unofficial activity (Mọi người vẫn sử dụng hệ thống trao đổi hàng bởi vì điều kiện xã hội còn kém hoặc như 1 hoạt động thêm vào, không chính thức)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
According to the passage, all of the following are true of the Lydians EXCEPT that_________

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:130696
Giải chi tiết

D

Thông tin:

- The scheme was refined by King Croesus, ruler of Lydia from 560 to 546 BCE (A. They were ruled by King Croesus in the sixth century B.C)

- Coins are said to have been invented by the Lydians, a people of Asia Minor (B. they are considered the inventors of coins)

- They used stamped ingots of "electrum", a naturally occurring amalgam of silver and gold.( C. they made coins made of electrum)

Chỉ có D. they were the first to use precious metals as money là không được nhắc đến

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
It can be inferred from paragraph 3 that the debasement of a coin is________

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:130697
Giải chi tiết

B

Thông tin: “By the end of his reign, the silver content of Roman coins had shrunk by 10%.” (THành phần bạc trong tiền xu Roman giảm 10%) = putting less silver or gold in it

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Which of the following is NOT true of the barter system?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:130698
Giải chi tiết

D

Thông tin ngay ở câu đầu tiên của bài: “The ancestor of the monetary system is of course the barter system.” (Tổ tiên của hệ thống tiền tệ là hệ thống trao đổi hàng hoá)

Vì thế câu It has not been used since ancient times (hệ thống trao đổi không được sử dụng từ thời xa xưa) là sai.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
What can be inferred from paragraph 4?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:130699
Giải chi tiết

B

THông tin ở câu cuối bài: “Few countries still use silver or gold coins as anything other than collector's items.” (Rất ít quốc gia còn sử dụng tiền xu từ bạc hoặc vàng….) = Gold and silver coins are rarely used as money today (vàng bạc rất hiếm được sử dụng như tiền tệ ngày nay)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 10:
The word vexing in paragraph 1 is closest in meaning to_______

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:130700
Giải chi tiết

C

“vexing” = “troublesome”: làm bực mình, làm phật ý,làm khó chịu

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com