Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

              It is hard to get any agreement on the precise meaning of the term "social class". In everyday life, people tend to have a different approach to those they consider their equals from which they assume with people they consider higher or lower than themselves in social scale. The criteria we use to 'place' a new acquaintance, however, are a complex mixture of factors. Dress, way of speaking, area of residence in a given city or province, education and manners all play a part.

        In ancient civilizations, the Sumerian, for example, which flourished in the lower Euphrates valley from 2000 to 5000 B.C. social differences were based on birth, status or rank, rather than on wealth. Four main   classes   were recognized. These were the rulers, the priestly administrators, the freemen (such as craftsmen, merchants or farmers) and the slaves.

        In Greece, after the sixth-century B.C., there was a growing conflict between the peasants and the aristocrats, and a gradual decrease in the power of the aristocracy when a kind of ‘middle class’ of traders and skilled workers grew up. The population of Athens, for example, was divided into three main classes which were politically and legally distinct. About one-third of the total population were slaves, who did not count politically at all, a fact often forgotten by those who praise Athens as the nursery of democracy. The next main group consisted of resident foreigners, the, ‘metics’ who were freemen, though they too were allowed no share in political life. The third group was the powerful body of ‘citizens”, who were themselves divided into sub-classes.

       The medieval feudal system , which flourished in Europe from the ninth to the thirteenth century , gave rise to a comparatively simple system based on birth. Under the King , there were two main classes – lords and “vassals” , the latter with many subdivisions.

        In the later Middle Ages, however, the development of a money economy and the growth of cities and trade led to the rise of another class, the ‘burghers’ or city merchants and mayors. These were the  predecessors of the modern middle classes. Gradually high office and occupation assumed importance in determining social position, as it became more and more possible for a person born to one station in life to move to another. This change affected the towns more than the country areas, where remnants  of feudalism lasted much longer.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the passage, we evaluate other people's social position by ________ .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:172378
Giải chi tiết

Theo đoạn văn, chúng ta đánh giá địa vị xã hội của người khác bằng ________.

A. hỏi họ những thông tin nhỏ nhất                

B. ăn mặc, cách cư xử, nơi cư trú và các yếu tố khác   

C. tìm ra tiền lương của họ là bao nhiêu 

D. các loại công việc họ làm

Dẫn chứng: The criteria we use to 'place' a new acquaintance, however, are a complex mixture of factors. Dress, way of speaking, area of residence in a given city or province, education and manners all play a part.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The four main classes of Sumerian civilization ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:172379
Giải chi tiết

Bốn tầng lớp chính của nền văn minh Sumerian ________.

A. không bao gồm nô lệ               

B. Ít dựa vào tình trạng tài chính

C. ít do địa vị hay cấp bậc     

D. không xác định rõ ràng

Dẫn chứng: In ancient civilizations, the Sumerian, for example, which flourished in the lower Euphrates valley from 2000 to 5000 B.C. social differences were based on birth, status or rank, rather than on wealth.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
The decline of the Greek aristocracy's power in the sixth century B.C _____.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:172380
Giải chi tiết

Sự suy giảm quyền lực của tầng lớp quý tộc Hy Lạp trong thế kỷ thứ sáu trước công nguyên ________.

 A. gây ra xung đột quốc tế trong khu vực

 B. chỉ kéo dài một thời gian ngắn

 C. được hỗ trợ bởi một sự gia tăng về số lượng nô lệ

 D. trùng hợp với sự nổi lên của một "tầng lớp trung lưu" mới của các thương nhân và nông dân

Dẫn chứng: a gradual decrease in the power of the aristocracy when a kind of ‘middle class’ of traders and skilled workers grew up.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Athens is often praised as the nursery of democracy ________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:172381
Giải chi tiết

Athens thường được ca ngợi như là vườn ươm của nền dân chủ ________.

A. dù nô lệ được phép bỏ phiếu

B. vì ba tầng lớp chính của nó là rõ ràng về mặt chính trị và về mặt pháp lý.

C. mặc dù phụ thuộc quá lớn về lao động nô lệ

D. bởi vì ngay cả trẻ nhỏ có thể bỏ phiếu

Dẫn chứng: About one-third of the total population were slaves, who did not count politically at all, a fact often forgotten by those who praise Athens as the nursery of democracy.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
The word "predecessors" in the last paragraph is closest in meaning to ________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:172382
Giải chi tiết

Từ "người tiền nhiệm" trong đoạn cuối cùng là gần nhất trong ý nghĩa để ________.

 A. người ủng hộ  

B . nhà cầm quyền  

C. con cháu

D. tổ tiên

Predecessor= ancestor: tổ tiên, cha ông.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
The word "remnants" in the third paragraph is most likely to correspond to ________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:172383
Giải chi tiết

Từ "tàn dư" trong đoạn thứ ba là hầu hết các khả năng tương ứng để ________.

 A. còn lại

B. đối thủ

C. quần áo 

D.  may mặc

remnants= remains: còn lại

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
The passage is mainly about ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:172384
Giải chi tiết

Đoạn văn là chủ yếu về ________.

 A. lịch sử con người                

B. sự phân chia tầng lớp xã hội trong thế giới cổ đại

C. đời sống xã hội ở Hy Lạp cổ đại         

D. các xã hội hiện đại

Dẫn chứng: It is hard to get any agreement on the precise meaning of the term "social class".

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com