Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Perhaps better known than the Cullinan Diamond is the Hope Diamond, a valuable and blue gem with a background of more than 300 years as a world traveler.The 112-carat blue stone later became the Hope Diamond was mined in India sometime before the middle of the seventeenth century and was first known to be owned by Shah Jahan, who built the Taj Mahal in memory of his beloved wife. From India, the celebrated blue stone has changed hands often, moving from location to location in distant corners of the world.

In the middle of the seventeenth century, a trader from France named Jean Baptiste Tavernier acquired the large blue diamond, which was rumored to have been illegally removed from a temple Tavemier returned to France with the big blue gem, where the stone was purchased by the Sun King Louis XIV. Louis XIV had it cut down from 112 to 67 carats to make its shape symmetrical and to maximize its sparkle. The newly cut diamond, still huge by any standards, was passed down through the royal family of France, until it arrived in the hands of Louis XVI and Marie Antoinette. During the French Revolution, Louis XVI and his wife met their fate on the guillotine in 1793, and the big blue diamond disappeared from public sight.

The diamond somehow managed to get from France to England, where banker Henry Hope purchased it from a gem dealer early in the nineteenth century. The huge blue stone was cut into a 45.5-carat oval, and at this point it took on the name by which it is known today. The diamond stayed in the Hope family for around a century, when deep indebtedness brought on by a serious gambling habit on the part of one of Henry Hope's heirs forced the sale of the diamond.       

From England, the Hope Diamond may have made its way into the hands of the Sultan of  Turkey; whatever route it took to get there, it eventually went on to the United States when American Evelyn Walsh McLean purchased it in 1911. Mrs. McLean certainly enjoyed showing the diamond off guests in her home were sometimes astounded to notice the huge stone embellishing the neck of Mrs. McLean’s Great Dane as the huge pet trotted around the grounds of her Washington, D.C. home.  The Hope Diamond later became the property of jeweler Harry Winston, who presented the stunning 45.5- carat piece to the Smithsonian in 1958. The Hope Diamond is now taking a well-earned rest following its rigorous travel itinerary and is on display at the Smithsonian Institution in Washington, D.C., where it has been since 1958.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng
The paragraph preceding the passage most likely discussed

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:173191
Giải chi tiết

Đoạn văn trước bài đọc này có thể thảo luận về

A. Tại sao đá quý lại được xem là quý giá

B. Hope Diamond được khai thác như thế nào

C. một viên kim cương khác Hope Diamond

D. những phương pháp khai thác kim cương.

Dẫn chứng: Perhaps better known than the Cullinan Diamond is the Hope Diamond, a valuable and blue gem with a background of more than 300 years as a world traveler.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Vận dụng
The main idea of this passage is that the Hope Diamond

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173192
Giải chi tiết

Nội dung chính của bài đọc là Hope Diamond

A. đến từ Ấn Độ

B. đã di chuyển nhiều nơi

C. đã bị cắt nhiều lần

D. bây giờ ở Smithsonian

Dẫn chứng: Dẫn chứng: Perhaps better known than the Cullinan Diamond is the Hope Diamond, a valuable and blue gem with a background of more than 300 years as a world traveler.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Vận dụng
The pronoun "it" in the passage refers to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173193
Giải chi tiết

Đại từ “it” trong bài đọc ám chỉ đến

A. hình dạng của nó

B. viên kim cương mới được cắt

C. gia đình hoàng tộc

D. Cuộc cách mạng Pháp

Dẫn chứng: The newly cut diamond, still huge by any standards, was passed down through the royal family of France, until it arrived in the hands of Louis XVI and Marie Antoinette.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Vận dụng
It can be inferred from the passage that the author is not certain

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:173194
Giải chi tiết

Có thể suy ra từ bài đọc rằng tác giả không chắc chắn

A. Ai đã mua Hope Diamond ở nước Anh

B. Ai đã bán Hope Diamond ở nước Anh

C. bằng cách nào Hope Diamond đi từ Pháp sang Anh

D. Hope Diamond lớn như thế nào ở thế kỷ 19

Dẫn chứng: The diamond somehow managed to get from France to England, where banker Henry Hope purchased it from a gem dealer early in the nineteenth century.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
Vận dụng
It can be determined from the passage that Henry Hope most likely had how many carats cut off the Hope Diamond?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173195
Giải chi tiết

Có thể xác định từ bài đọc rằng Henry Hope có thể có bao nhiêu kara cắt thành Hope Diamond?

Dẫn chứng: Louis XIV had it cut down from 112 to 67 carats to make its shape symmetrical and to maximize its sparkle. 

112 - 67 = 45 

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
Vận dụng
According to the passage, Mrs. McLean

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173196
Giải chi tiết

Theo bài đọc, bà McLean

A. Đã quyên góp Hope Diamond cho Smithsonian

B. Đã để con chó của bà đeo Hope Diamond

C. Đã mua Hope Diamond từ người Pháp

D. Đã nhờ người cắt Hope Diamond thành kích thước hiện tại 45.5 kara

Dẫn chứng: . Mrs. McLean certainly enjoyed showing the diamond off guests in her home were sometimes astounded to notice the huge stone embellishing the neck of Mrs. McLean’s Great Dane as the huge pet trotted around the grounds of her Washington, D.C. home. 

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
Vận dụng
Which country is NOT mentioned in the passage as a place where the Hope Diamond spent some time?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173197
Giải chi tiết

Đất nước nào không được đề cập trong bài đọc như là nơi mà Hope Diamond đã trải qua?

A. Ấn Độ

B. Pháp

C. Anh

D. Đan Mạch

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
Vận dụng
Where in the passage does the author describe what happened to the royal French owners of the diamond?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:173198
Giải chi tiết

Ở đâu trong bài đọc mà tác giả miêu tả cái đã xảy ra với chủ hoàng gia Pháp của viên kim cương?

Dẫn chứng: During the French Revolution, Louis XVI and his wife met their fate on the guillotine in 1793, and the big blue diamond disappeared from public sight.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com