Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

            Birds that feet in flocks commonly retire together into roosts The reasons for roosting communally are not always obvious. but there are some likely benefits. In winter especially. it is important for birds to keep warm at night and conserve precious food reserves. One way to do this is to find a sheltered roost. Solitary roosters shelter indense vegetation or enter a cavity - horned larks dig holes in the ground and ptarmigan burrow into snow banks - but the effect of sheltering is magnified by several birds huddling together in the roosts, as wrens, swifts. brown creepers, bluebirds. and anis do. Body contact reduces the surface area exposed to the cold air, so the birds keep each other warm. Two kinglets huddling together were found to reduce their heat losses by a quarter, and three together saved a third of their heat.

The second possible benefit of communal roosts is that they act as "information centers." During the day, parties of birds will have spread out to feed over a very large area. When they return in the evening some will have fed well, but others may have found little to eat. Some investigators have observed that when the birds set out again next morning, those birds that did not feed well on the previous day appear to follow those that did. The behavior of common and lesser kestrels may illustrate different feeding behaviors of similar birds with different roosting habits. The common kestrel hunts vertebrate animals in a small, familiar hunting ground, whereas the very similar lesser kestrel feeds on insects over a large area. The common kestrel roosts and hunts alone, but the lesser kestrel roosts and hunts in flocks, possibly so one bird can learn from others where to find insect swarms.

Finally, there is safety in numbers at communal roosts since there will always be a few birds awake at any given moment to give the alarm. But this increased protection is partially counteracted by the fact that mass roosts attract predators and are especially vulnerable if they are on the ground. Even those in trees can be attacked by birds of prey. The birds on the edge are at greatest risk since predators find it easier to catch small birds perching at the margins of the roost.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173682
Giải chi tiết

D

Đoạn văn chủ yếu bàn về vân đề gì?

A. Chim tìm và giữ thức ăn như thế nào

B. Chim duy trì nhiệt độ cơ thể vào mùa đông như thế nào

C. Tại sao chim cần thiết lập ranh giới

D. Tại sao 1 vài loài chim làm tổ cùng nhau

-> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The word "conserve" is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:173683
Giải chi tiết

A

Từ “conserve” (lưu giữ) gần nghĩa nhất với từ nào……

A. lưu giữ

B. xem

C. xác đinh vị trí

D. Chia sẻ

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
Ptarmigan keep warm in the winter by………..

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:173684
Giải chi tiết

C

Gà gô giữ ấm vào mùa đông bằng cách……….

A. Xây tổ trên cây

B. Túm tụm lại với nhau trên đất cùng với những con chim khác

C. Đào hầm trong tuyết

D. đào hầm ở những mảnh vườn dày đặc

Dẫn chứng: Solitary roosters shelter indense vegetation or enter a cavity

-> chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The word “magnified” in line 6 is closest in meaning to.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173685
Giải chi tiết

D

Từ “magnified” (phóng to) gần nghĩa nhất với…………

A. kết nối

B. gây ra

C. thay đổi

D. phóng to

-> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
The author mentions kinglets in line 9 as an example of birds that………

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:173686
Giải chi tiết

A

Tác giả đề cập đến con chim tước mào vàng ở dòng 9 như là 1 ví dụ về chim mà………………….

A. làm tổ với nhau để giữ ấm

B. Thường ăn và làm tổ theo cặp

C. bảo vệ nhau bằng việc làm tổ trong lỗ

D. làm tổ cùng loài chim khác

Dẫn chứng: Body contact reduces the surface area exposed to the cold air, so the birds keep each other warm. Two kinglets huddling together were found to reduce their heat losses by a quarter, and three together saved a third of their heat.

[ Sự tiếp xúc cơ thể giảm diện tích bề mặt tiếp xúc với không khí lạnh, vì vậy các chú chim giúp nhau giữ ấm. Hai con chim hồng tước quấn lấy nhau để giảm sự mất nhiệt 1/4, ba con chim hồng tước ở cùng nhau giảm được 1/3 nhiệt của chúng.]

-> chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
Which of the following statements about lesser and common kestrels is true?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:173687
Giải chi tiết

C

Câu nào sau đây về con chim cắt lesser và chim cắt thông thường là đúng?

A. Con chim cắt thường làm tổ theo đàn lớn hơn là chim cắt lesser

B. chim cắt lesser và Con có cùng chế độ dinh dưỡng

C. chim cắt lesser ăn theo đàn nhưng chim cắt thường không

D. Chim cắt thường làm tổ trên cây, chim cắt lesser làm tổ trên mặt đất

Dẫn chứng: The common kestrel roosts and hunts alone, but the lesser kestrel roosts and hunts in flocks

-> Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Which of the following is a disadvantage of communal roosts that is mentioned in the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173688
Giải chi tiết

D

Điều nào sau đây là bất lợi của 1 cái chuồng ở chung được đề cập trong bài văn?

A. bệnh tật dễ lây lan

B. Nguồn cung thức ăn nhanh chóng cạn kiệt

C. 1 vài con chim trong nhóm sẽ tấn công con khác

D. Những nhóm hấp dẫn đối với kẻ săn mồi hơn là các cá thể

Dẫn chứng: Finally, there is safety in numbers at communal roosts since there will always be a few birds awake at any given moment to give the alarm. But this increased protection is partially counteracted by the fact that mass roosts attract predators and are especially vulnerable if they are on the ground.

-> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
The word “they” in the third paragraph refers to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173689
Giải chi tiết

B

Từ “they” đề cập đến…………….

A. 1 vài con chim

B. những chuồng lớn

C. kẻ săn mồi

D. cây

Dẫn chứng: But this increased protection is partially counteracted by the fact that mass roosts attract predators and are especially vulnerable if they are on the ground.

-> Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com