Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

A little more than a hundred years ago, a number of European scholars began to record stories being told in peasant cottages and compile them into the first great collections of European folk tales. Written evidence exists to prove that the folk tales they recorded existed long before then though. Collections of sermons from the 12th to the 15th century show that medieval preachers knew of some of the same stories as those recorded by the 19th century folklorists.

The collections of folk tales made in the late 19th and early 20th centuries provide a rare opportunity to make contact with the illiterate masses who have disappeared into the pass without leaving a trace. To reject folk tales as historical evidence because they cannot be dated and situated with precision like other historical documents is to turn one’s back on one of the few points of entry into the previous centuries. But to attempt to penetrate that world is to face a daunting set of obstacles, the greatest of which is the impossibility of listening in on the story tellers. No matter how accurate they may be the versions of the tales recorded in writing cannot convey the effects that the storytellers must have used to bring the stories to life: the dramatic pauses, the sly glances, the use of gestures to set scenes, and the use of sounds to punctuate actions. All of those devices shaped the meaning of the tales, and all of them elude the historian. He cannot be sure that the limp and lifeless text he holds between the covers of a book provides an accurate account of the performance that took place in earlier times.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The author believes that written versions of folk tales _____.  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173843
Giải chi tiết

Tác giả tin rằng những truyện dân gian được viết ra thì

A: thay đổi nhanh từ thế kì 19 đến thế kỉ 20

B: là những tài lịch sử có sẵn

C: thế hiện số lượng người mù chữ như thế nào trước thế kì 19

D: nên bị bỏ khỏi dẫn chứng lịch sử

Dẫn chứng: Written evidence exists to prove that the folk tales they recorded existed long before then though

Chọn B  

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
What problems of folk tale collections does the author discuss?  

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173844
Giải chi tiết

Tác giả bàn về vấn đề gì trong các bộ sưu tập truyện dân gian?

A: Không có cách để truyền tải câu chuyện nào là bản gốc

B: Chúng có những thông tin sai lệch về lịch sử

C: Chúng được sử dụng như những dẫn chứng lịch sử

D: chúng không giữ được phong cách kể chuyện ban đầu

Dẫn chứng: But to attempt to penetrate that world is to face a daunting set of obstacles, the greatest of which is the impossibility of listening in on the story tellers.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
The author’s main purpose in the passage is to _____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173845
Giải chi tiết

Mục đích chính của tác gải trong đoạn văn là?

A: chỉ trích những nhà sử học- những người sử dụng truyện dân gian như những tài liệu lịch sử

B: tranh cãi rằng truyện dân gian là những tài liệu lịch sử nguyên gốc

C: thuyết phục người đọc rằng những bản truyện dân gian hiện đại có thể không giống với bản gốc

D: giải thích tại sao những nhà sử học phải nghiên cứ tầng lớp mù chữ trong quá khứ

Chọn B 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
According to the passage, peasant folklore was recorded by _____.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:173846
Giải chi tiết

Theo như đoạn văn, văn hóa quần chúng nhân dân được ghi lại bởi

A: những nhà nghiên cứu văn háo dân gian thế kỉ 19

B : nhà giảng thueyets thế kỉ 19

C: Nhà sử học từ thế kỉ 12 đến thế kỉ 15

D: Những người nông dân thế kỉ 19

Dẫn chứng : Collections of sermons from the 12th to the 15th century show that medieval preachers knew of some of the same stories as those recorded by the 19th century folklorists.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
The author talks about “limp and lifeless” text because _____  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:173847
Giải chi tiết

Tác giả nói về đoạn văn “limp and lifeless” vì

A: những đonạ văn nguyên gốc vừa bị hủy

B: những đoạn văn không thể hiện việc người kể chuyện thể hiện câu chuyện dân gian như thế nào

C: một vài đoạn không còn liên quan đến các nhà sử học nữa

D: những đoạn văn phản ánh chính xác cuộc sống của con người ngày xưa

Dẫn chứng: He cannot be sure that the limp and lifeless text he holds between the covers of a book provides an accurate account of the performance that took place in earlier times4

Chọn B 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
The word “He” refers to _______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173848
Giải chi tiết

Từ “he” ám chỉ ?

A: tác giả

B: người kể chuyện

C: người đọc

D: nhà sử học

Dẫn chứng: . All of those devices shaped the meaning of the tales, and all of them elude the historian. He cannot be sure that the limp and lifeless text he holds between the covers of a book provides an accurate account of the performance that took place in earlier times.

 

Chọn D 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
What do the collections of folk tales made in the late 19th and early 20th provide the historians?  

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:173849
Giải chi tiết

Những bộ sư tập truyện dân gian vào khoảng cuối thê kỉ 19 đầu thế kỉ 20 cung cấp cho các nhà sử học điều gì?

A: nhiều thông tin về người nổi tiếng trong quá khứu

B: Loại truyện và sách phổ biến thời đó

C: cơ hội tốt để biết về cuộc sống của người xưa

D: cơ hội hiếm để kết nối vớ người không đọc và không viết được.

Dẫn chứng: The collections of folk tales made in the late 19th and early 20th centuries provide a rare opportunity to make contact with the illiterate masses who have disappeared into the pass without leaving a trace.

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com