Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

             A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world’s largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth’s core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface.

             The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.

             The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this. 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word “hidden” in paragraph 1 is closest in meaning to ______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:174224
Giải chi tiết

Từ “hidden” ở đoạn 1 gần nghĩa nhất vớiA. Không thể uống đượcB. Không bị ảnh hưởng/ làm cho bị hư hạiC. Không thể khai thác đượcD. Chưa được phát hiệnDẫn chứng: A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world’s largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. =>hidden = untouched=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
What is true of Lake Vostok?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:174225
Giải chi tiết

Câu nào đúng về hồ Vostok?A. Nó hoàn toàn bị đông lạnh.B. Nó là hồ nước mặn.C. Nó ở bên dưới một phiến đá dày.D. Nó được sưởi ấm bởi mặt trời.Dẫn chứng: The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth’s core. =>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Which of the following is closest in meaning to “frigid” in paragraph 1?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:174226
Giải chi tiết

Từ nào sau đây gần nghĩa nhất với “frigid” ở đoạn 1?A. cực kỳ lạnhB. dễ vỡC. khá thô rápD. ấm ápDẫn chứng: The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface. =>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:174227
Giải chi tiết

Tất cả những câu nào sau đây đúng về cuộc khảo sát năm 1970 của châu Đại Dương NGOẠI TRỪA. được thực hiện bởi máy bayB. tận dụng sóng radioC. không thể xác định kích cỡ chính xác của cái hồD. được kiểm soát bởi 1 vệ tinhDẫn chứng: The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. =>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:174228
Giải chi tiết

Có thể suy ra từ bài đọc rằng lớp băng sẽ không bằng phẳng nếu

A. không có hồ ở bên dưới

B. hồ không quá lớn

C. Bắc Cực không quá lạnh

D. Sóng radio không được sử dụng.

Dẫn chứng: It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
The word “microbes” in paragraph 3 could best be replaced by which of the following?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:174229
Giải chi tiết

Từ “microbes” ở đoạn 3 có thể được thay thế bởi từ nào sau đây?A. hạt bụiB. bong bóng nhỏC. sinh vật nhỏD. tia sángDẫn chứng: The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. =>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Lake Vostok is potentially important to scientists because it______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:174230
Giải chi tiết

Hồ Vostok rất quan trọng đối với các nhà khoa học bởi vìA. có thể được nghiên cứu qua việc sử dụng sóng radioB. có thể chứa các vi trùng chưa bị làm ô nhiễmC. có thể làm tăng hàm lượng ánh sáng tia cực tímD. đã bị nhiễm bẩnDẫn chứng: The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. =>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
The purpose of the passage is to _____.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:174231
Giải chi tiết

Mục đích của bài đọc là gì?A. giải thích cách mà hồ Vostok được phát hiệnB. cung cấp dữ liệu vệ tinh liên quan đến Bắc CựcC. nói về các kế hoạch tương lai cho hồ VostokD. trình bày một khía cạnh không ngờ tới về địa lý của Bắc Cực.=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com