Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

Milpa Alta is a region of twelve villages and towns to the south of Mexico City. In Milpa Alta, traditions are still very important and one of the most famous traditional events is a community meal. It takes place every Christmas and is called La Rejunta. More than a meal, it’s a feast, where about sixty thousand tamales and fifteen thousand litres of hot chocolate are made and consumed. Tamales are made from corn. They are typical of the region: the name Milpa Alta means ‘High cornfield’. The feast is offered to the people who go on the long walk to El Señor de Chalma about 80 kilometers away. It’s an important event on the religious calendar for local people and as many as 20,000 people take part. The planning and organisation of La Rejunta takes the whole year. Every year, different people are given the job of majordomo, which means they’re responsible for organising the meal. There’s a waiting list for the opportunity to do this and currently the next available year is 2046. This year’s majordomos are Virginia Meza Torres and her husband Fermín Lara Jiménez, who put their names on the list 14 years ago. One year before the meal, men go to the forest and collect wood that they store near the home of the majordomo. It has to be dry when it’s used to make the cooking fires. Local farmers grow most of the corn, meat and vegetables that are needed as ingredients. In the week before the feast, hundreds of volunteers arrive to help with the preparation and the cooking. No instant or ready-made foods are allowed. Amazingly, everyone seems to know what they have to do. On the day of the feast, the majordomos and others have stayed up all night cooking. Fermin is in charge of the numbers – making sure there are enough tamales for everyone. For the people of Milpa Alta, eating together is one of their most important traditions. One woman, Josefina García Jiménez, explains that sitting together at the table is like a glue that keeps people together. ‘It feels like I am passing down a tradition, and when they are adults, they will remember what I have done. Here we have time to cook, time to think about the ingredients, time to show our kids through cooking that we love them.’ The time that everybody stays at the table after the meal has finished is just as important as the food. They talk, tell stories and laugh together. At Christmas, La Rejunta is a giant version of a family meal.

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What is the article about?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175172
Giải chi tiết

Bài báo nói về cái gì?

A. Đời sống hằng ngày ở Mexico

B. Canh tác ở Milpha Alta

C. Nghệ thuật ẩm thực của người Mexico

D. Những truyền thống ở Mexico

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
In Milpa Alta, eating with other people is ____________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175173
Giải chi tiết

Ở Milpha Alta việc ăn với người khác thì

Difficult: khó khăn

Important: quan trọng

Unusual: bất thường

Abstained: kiêng khen

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
What’s unusual about La Rejunta?       

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175174
Giải chi tiết

Điều gì là bất thường về lễ hội La Rejunta?

A. một lượng thức ăn lớn được làm

B. sự kiện kéo dài nhiều ngày

C. những thành phần nấu ăn rất bất thường

D. sự chuẩn bị chỉ mất vài ngày

Dẫn chứng: More than a meal, it’s a feast, where about sixty thousand tamales and fifteen thousand litres of hot chocolate are made and consumed.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
What do the majordomos do?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:175175
Giải chi tiết

Những người đứng ra tổ chức lễ hội làm gì?

A. nấu thức ăn cho lễ hội La Rejunta

B. trồng thực phẩm cho lễ hội La Rejunta

C. tổ chức lễ hội La Rejunta

D. thu nhặt gỗ cho lễ hội La Rejunta

Dẫn chứng: Every year, different people are given the job of majordomo, which means they’re responsible for organising the meal. =>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
According to the article, which statement is true?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175176
Giải chi tiết

Theo như bài báo, câu nào là đúng?

A. Không nhiều người muốn được đăng cai tổ chức lễ hội

B. Mọi người chờ đợi rất lâu để được đăng cai tổ chức lễ hội.

C. VirginiaMeza Torres là người đăng cai tổ chức lễ hội khoảng 14 năm

D. Một người đứng ra tổ chức lễ hội có quyền dành cả đêm ngủ trong ngày tổ chức bữa cổ.

Dẫn chứng: There’s a waiting list for the opportunity to do this and currently the next available year is 2046.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
According to the third paragraph, which sentence is true?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175177
Giải chi tiết

Theo đoạn văn 3, câu nào sau đây là đúng?

A. Sau bữa ăn, mọi người rửa bát cùng nhau.

B. Mất một tuần để tổ chức lễ hội La Rejunta

C. Những người tổ chức lễ hội tự làm mọi thứ.

D. Tất cả thức ăn đến từ vùng địa phương.

Dẫn chứng: Local farmers grow most of the corn, meat and vegetables that are needed as ingredients.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
Fermin _________.          

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175178
Giải chi tiết

Fermin...

A. nấu món tamales

B. đếm số lượng thức ăn

C. bảo những tình nguyện viên việc cần làm

D. lên kế hoạch cho lễ hội La Rejunta năm tới.

Dẫn chứng: Fermin is in charge of the numbers – making sure there are enough tamales for everyone.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
According to the last paragraph, the important thing about family meals is _____________.        

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175179
Giải chi tiết

Theo đoạn văn cuối, điều quan trọng về những bữa ăn trong gia đình là...

A. bên cạnh nhau/ ở cùng nhau

B. nấu ăn

C. thức ăn

D. thành phần nguyên liệu

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com