Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. 

There is a strange paradox to the success of the Asian education model. On the one hand, class sizes are huge by Western standards with between 30 and 40 students per class, in countries like Japan and Korea. On the other hand, school children in developed Asian economies rank among the highest in the world for academic achievement in the areas of science and mathematics, especially on standardised tests. Meanwhile, British secondary school students fail to shine in conditions most educational researchers would say are far more likely to help them succeed.

Classroom management seems to be easier in places like Korea, and perhaps lessons are more effective as a direct consequence. After all, we are only too aware of the decline in discipline standards in our own school: belligerent and disrespectful students appear to be the norm these days. Teachers in Britain seem powerless to control what happens anymore. Surely this situation cannot create a very effective learning environment, so perhaps the number of students is far less relevant than is the manner in which they conduct themselves.

But there are other factors to consider, too. There is the home environment. The traditional family unit still remains relatively intact in Korea. Few children come from broken homes, so there is a sense of security, safety and trust both at home and at school. In Britain meanwhile, one in every two marriages fails and divorce rates are sky high. Perhaps children struggle to cope with unstable family conditions and their only way to express their frustration is by misbehaving at school.

But while the Japanese, Korean and Asian models generally do seem to produce excellent results, the statistics don’t tell the whole truth. You see, behind those great maths and science scores, there is a quite remarkable work ethic. Asian students tend to put their education before literally everything else. They do very few extracurricular activities and devote far more time to their studies than their British peers.

There has been a lot of attention and praise given to these Asian models and their “impressive” statistics of late. And without question, some of this praise is justified, but it seems to be a case of two extremes in operation here. At one end, there is the discipline and unbelievably hard work ethic of the Asian students – success in education before all else. At the other end, British students at times appear careless and extremely undisciplined by comparison, but at least they Do have the free time to enjoy their youth and explore their interests. Is either system better outright? Or is it perhaps about time we stopped comparing and started trying to combine the best bits of both, so that we can finally offer our students a balanced, worthwhile education? 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word “They” in paragraph 4 refers to_______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175249
Giải chi tiết

Từ “They” được in đậm trong đoạn 4 được thay thế cho từ nào? A. Học sinh Anh Quốc B. Học sinh châu Á C. Học sinh Hàn Quốc D. Học sinh Nhật Bản

Asian students tend to put their education before literally everything else. They do very few extracurricular activities and devote far more time to their studies than their British peers. => Học sinh châu Á thường đặt việc học lên hàng đầu. Họ ít khi tham gia các hoạt động ngoại khóa và dành thời gian cho học tập nhiều hơn các học sinh ở Anh.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
British secondary school students_______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175250
Giải chi tiết

Câu này nói về học sinh cấp 2 ở Anh quốc.

Câu cuối đoạn 1 có nói: Meanwhile, British secondary school students fail to shine in conditions most educational researchers would say are far more likely to help them succeed.

Nghĩa là, học sinh cấp 2 ở Anh thất bại trong những điều kiện mà các nhà nghiên cứu giáo dục cho rằng đáng nhé phải giúp các em ấy thành công.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
What can be implied from the writer’s opinion of the two educational systems discussed?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:175251
Giải chi tiết

Có thể suy ra được điều gì từ quan điểm của tác giả về hai hệ thống giáo dục được nhắc tới? A. Hệ thống của châu Á rõ rang là tốt hơn B. Hệ thống của người Anh quá nghiêm khắc C. Không có hệ thống nào là hoàn hảo D. Cả hai hệ thống giáo dục đều thỏa mãn những mục đích khác nhau

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The traditional family unit_______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175252
Giải chi tiết

Hệ thống gia đình truyền thống...A. phổ biến ở Hàn Quốc hơn là ở AnhB. đang mất dần ở Hàn Quốc bởi tỷ lệ ly hôn caoC. không tốt cho những đứa trẻ xuất thân từ gia đình đổ vỡD. là không ổn định ở Hàn Quốc do điều kiện của mỗi gia đình

Đoạn 3 thể hiện rõ nhất điều này: hệ thống gia đình truyền thống vẫn còn nguyên vẹn ở Hàn, trong khi tỷ lệ ly hôn ở Anh lại ở mức cao.

=> Đáp án A.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
What does the writer mean when he says there is a “paradox” in the Asian education model?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175253
Giải chi tiết

Tác giả có ý gì khi dùng từ "paradox" để đề cập đến mô hình giáo dục ở châu Á?A. Có rất nhiều học sinh trong 1 lớp học.B. Bạn sẽ nghĩ lớp học càng đông thì kết quả càng kém nhưng thật ra không phải vậy.C. Sỹ số lớp học rất bé so với các nơi khác trên thế giớiD. Học sinh châu Á nổi trội hơn so với các bạn đồng trang lứa ở những nơi khác.

"paradox" có nghĩa là nghịch lý. Vậy đáp án ở đây là B.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
What does the writer suggest might make lessons in Korean schools more successful than in Britain?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175254
Giải chi tiết

Người viết cho rằng điều gì đã khiến cho các bài học ở Hàn Quốc hiệu quả hơn ở Anh Quốc?

Đoạn 2: Sự quản lý lớp học ở Hàn Quốc khá dễ dàng. Nhưng giáo viên ở Anh Quốc thì bất lực với học sinh của mình. Suy ra đáp án D (Kỷ luật tốt hơn)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word “unstable ” in paragraph 3 can be best replaced by_______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175255
Giải chi tiết

Từ "unstable" ở đoạn 3 có thể thay thế bởi từ nào?

unstable = unsteady: không ổn định, không vững vàng

unchangeable : không thể thay đổi đượcunpredictable: không thể dự đoán đượcunimportant: không quan trọng

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
According to the writer, Asian students_______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:175256
Giải chi tiết

Theo tác giả, học sinh châu Á thì...A. tập trung quá nhiều vào các hoạt động vui chơiB. không có đạo đức nghề nghiệp tốt bằng các bạn nước AnhC. không cho phép bản thân mình dành nhiều thời gian vui chởi giải tríD. tỏ vẻ tự hào lắm về kết quả tốt của mình.

Câu cuối của đoạn 4: They do very few extracurricular activities and devote far more time to their studies than their British peers.Nghĩa là họ dành rất ít thời gian cho hoạt động ngoại khóa và tập trung vào việc học nhiều hơn học sinh ở Anh.

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com