Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

 The classic Neanderthals, who lived between about 70,000 and 30,000 years ago, shared a number of special characteristics. Like any biological population, Neanderthals also showed variation in the degree to which those characteristics were expressed, with the lower parts of their arms and legs short in relation to the upper parts, as in modern peoples who live in cold environments. Neanderthal skulls were distinctive, housing brains even larger on average than those of modem humans, a feature that may have had more to do with their large, heavy bodies than with superior intelligence. Seen from behind, Neanderthal skulls look almost spherical, but from the side they are long and flattened often with a bulging back.

    The Neanderthal face, dominated by a projecting and full nose, differed clearly from the faces of other hominids; the middle parts appear to be pulled forward (or the sides pulled back),resulting in a rather streamlined face shape. This peculiarity may have been related to the greater importance (in cultural activities as well as food processing) of the front teeth, which are large and part of a row of teeth that lies well forward in the head; it may reflect a reduction in importance of certain jaw muscles operating at the sides of the face; or it may reflect an adaptation to cold. Whether it results from any or all of these three factors or from other, undiscovered causes, this midfacial projection is so characteristic that it unfailingly identifies a Neanderthal to the trained eye. Neanderthal teeth are much more difficult to characterize: the front teeth are large, with strong roots, but the back teeth may be relatively small. This feature may have been an adaptation to cope with heavy tooth wear.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Which of the following explanation is NOT cited as a possible explanation of the Neanderthal’s streamlined face shape?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175734
Giải chi tiết

Lời giải thích nào sao đây không được trích dẫn như 1 lời giải thích về hình dáng khuôn mặt thon gọn của người Neanderthal?

A: Mũi được đặt khá cao

B:  Một vài cơ hàm ít hoạt động

C: Răng cửa đặc biệt quan trọng

D: Đặc điểm khuôn mặt thích nghi tốt với cái lạnh

Dẫn chứng: This peculiarity may have been related to the greater importance (in cultural activities as well as food processing) of the front teeth, which are large and part of a row of teeth that lies well forward in the head; it may reflect a reduction in importance of certain jaw muscles operating at the sides of the face; or it may reflect an adaptation to cold

Chọn A 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The paragraph following this passage most provably discusses:

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:175735
Giải chi tiết

Đoạn văn tiếp sau bài có thể bàn về ?

A: Hang động thời tiền sử

B: Động vật và thực vật cách đây 70000 năm.

C: Những đặc điểm khác về giải phẫu học người Neanderthal.

D: Những khó khăn trong việc bảo tồn hóa thạch

Đoạn văn thứ 2 của bài đang nói về đặc điểm khuôn mặt người Neanderthal.

Chọn C 

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Where in the passage does the author specifically stress the contrast between the Neanderthal face and that of other biologically related populations?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175736
Giải chi tiết

Dòng nào trong bài tác giả đặc biệt nhấn mạnh sự tương phản giữa khuôn mặt người Neanderthal với nhóm người có liên quan sinh học khác ?

A: Dòng 1-4

B: Dòng 18-20

C: Dòng 7-9

D: Dòng 10-11

Dẫn chứng:    The Neanderthal face, dominated by a projecting and full nose, differed clearly from the faces of other hominids; the middle parts appear to be pulled forward (or the sides pulled back),resulting in a rather streamlined face shape

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175737
Giải chi tiết

Đoạn văn chủ yếu bàn về:

A: Ảnh hưởng của khí hậu với sự phát triển con người

B: Sự so sánh các tộc người thời tiền sử

C: Thói quen ăn của người Neanderthal.

D: đặc điểm vât lý của người Neanderthal.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
The author describes the Neanderthal as being all of the following EXCEPT

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175738
Giải chi tiết

Tác giả tả người Neanderthal với các đặc điểm ngoại trừ?

A: Ngắn

B: chắc nịch

C: khỏe

D: nhanh

Dẫn chứng: . Generally, they were powerfully built, short and stocky

Chọn D 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
In paragraph 2, the author uses the expression “heavy tooth wear” to imply that the Neanderthals

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:175739
Giải chi tiết

Trong đoạn 2, tác giả sử dụng cụm từ “ heavy tooth wear” để ám chỉ?

A: sử dụng răng nhiều

B: thường kéo rang họ ra

C: sử dụng răng cho việc trang trí

D: có những chiếc răng nặng bất thường

Heavy tooth wear: tình trạng mòn răng nặng

Chọn A 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
Which of the following most likely accounts for the fact that the Neanderthal brain was larger than that of the modern human?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:175740
Giải chi tiết

Điều nào sau đây giải thích cho sự thật rằng não người Neanderthal lớn hơn não người hiện đại ?

A: phép chiếu giữa mặt của người Neanderthal

B: Phần sưng lên phía sau đầu của người Neanderthal.

C: kích cỡ tương đối lớn của người Neanderthal

D: Trí thông minh trội hơn của người Neanderthal

Dẫn chứng: Neanderthal skulls were distinctive, housing brains even larger on average than those of modem humans, a feature that may have had more to do with their large, heavy bodies than with superior intelligence

Chọn D 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
The phrases “the trained eye” most likely refers to which of the following professionals?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:175741
Giải chi tiết

Cụm từ “the trained eye” có khả năng dùng để chỉ đối tượng nào sau đây?

A: nha sĩ

B: nhà nhân học

C: nhiếp ảnh gia

D: Chuyên viên đo thị lực

Dẫn chứng:  Whether it results from any or all of these three factors or from other, undiscovered causes, this midfacial projection is so characteristic that it unfailingly identifies a Neanderthal to the trained eye

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com