Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer answer to each of the questions An air

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer answer to each of the questions

An air pollutant is defined as a compound added directly or indirectly by humans to the atmosphere in such quantities as to affect humans, animals, vegetation, or materials adversely. Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change. When the first air pollution laws were established in England in the fourteenth century, air pollutants were limited to compounds that could be seen or smelled – a far cry from the extensive list of harmful substances known today. As technology has developed and knowledge of health aspects of various chemicals has increased, the list of air pollutants has lengthened. In the future, even water vapor might be considered an air pollutant under certain conditions. Many of more important air pollutants such as sulfur oxides, carbon monoxide, and nitrogen oxides, are found in nature. As the Earth developed, the concentrations of these pollutants were altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycle. These serve as an air purification scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil on a global basis, nature's output of these compounds dwarfs that resulting from human activities.

However, human production usually occurs in a localized area, such as a city. In this localized regions, human output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycle. The result is an increased concentration of noxious chemicals in the air. The concentrations at which the adverse effects appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human activities. The actual concentration need not be large for a substance to be a pollutant; in fact the numerical value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would occur naturally in the area. For example, sulfur dioxide has detectable health effects at 0.08 parts per million (ppm), which is about 400 times its natural level. Carbon monoxide, however, as a natural level of 0.1 ppm and is not usually a pollutant until its level reaches about 15 ppm.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:176311
Giải chi tiết

B

Đoạn văn chủ yếu bàn về vấn đề gì?

A. ảnh hưởng lên kinh tế của ô nhiễm không khí

B. Cái gì hình thành những nhân tố gây ô nhiễm không khí

C. Những yếu tố gây ô nhiễm không khí có thể gây hại đến mức nào

D. Ảnh hưởng của những hợp chất vào không khí

-> chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The word "adversely" is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:176312
Giải chi tiết

A

Từ adversely gần nghĩa nhất với từ:

A. tiêu cực

B. nhanh

C. thừa nhận

D. đáng kể

-> chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
It can be inferred from the first paragraph that

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:176313
Giải chi tiết

C

Có thể suy ra từ đoạn 1 là:

A. hơi nước là 1 chất gây ô nhiễm ở vùn địa phương

B. hầu hết chất gây ô nhiễm ngày nay có thể được nhìn hoặc ngửi thấy

C. định nghĩa chất gây ô nhiễm sẽ tiếp tục thay đổi

D. 1 chất trở thành 1 chất gây ô nhiễm chỉ ở những thành phố

Dẫn chứng: [. Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change]

-> chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The word "these" in the second paragraph is closest in meaning to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:176314
Giải chi tiết

D

Từ these trong đoạn 2 gần nghĩa nhất với:

A. những sự phản ứng hóa học khác nhau

B. Những chất gây ô nhiễm từ trái đất đang phát triển

C. những hợp chất chuyển từ đến nước hoặc đất

D. những thành phần trong tuần hoàn sinh địa

Dẫn chứng: [they became components in biogeochemical cycle. These serve as an air purification scheme]

-> chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
For which of the following reasons can natural pollutants play an important role in controlling air pollution?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:176315
Giải chi tiết

A

Vì lý do nào dưới đây, những chất gây ô nhiễm tự nhiêm đóng 1 vai trò quan trọng trong việc điều chỉnh ô nhiễm không khí?

A. Chúng có vai trò như 1 phần của quá trình làm sạch

B. Chúng xảy ra ở số lượng lớn hơn những chất gây ô nhiễm khác

C. Chúng ít gây hại cho cuộc song hơn những chất gây ô nhiễm khác

D. chúng đã tồn tại từ khi trái đất phát triển

Dẫn chứng: [the concentrations of these pollutants were altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycle. These serve as an air purification scheme]

-> chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
The word "localized” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:176316
Giải chi tiết

A

Từ localized gần nghĩa nhất với:

A. cụ thể

B. vòng tròn

C. bao quanh

D. Vây quanh

-> Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
33. The word "detectable" in the third paragraph is closest in meaning to

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:176317
Giải chi tiết

C

từ detectable trong đoạn 3 gần nghĩa nhấy với:

A. có ích

B. đặc biệt

C. có thể đo đếm được

D. có thể tách rời

-> chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
34. Which of the following is best supported by the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:176318
Giải chi tiết

D

Câu nào sau đây theo đoạn văn là đúng?

A. để kiểm soát hiệu quả ô nhiễm, chính quyền địa phương nên thường xuyên nhìn lại luật ô nhiễm không khí

B. 1 trong số những bước quan trọng nhất của việc bảo tồn đất tự nhiên là củng cố luật ô nhiễm không khí tốt hơn

C. những nhà khoa học nên được tham khảo để thiết lập những giới hạn đồng đều cho tất cả những chất ô nhiễm không khí

D. những hoạt động của con người đã mang đến hiệu quả trong việc giảm ô nhiễm

Dẫn chứng: [These serve as an air purification scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil on a global basis, nature's output of these compounds dwarfs that resulting from human activities]

-> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com