Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions that follow.

BASKETBALL

Although he created the game of basketball at the YMCA in Springfield, Massachusetts, Dr. James A Naismith was a Canadian. Working as a physical education instructor at the International YMCA, now Springfield College, Dr. Naismith noticed a lack of interest in exercise among students during the wintertime. The new England winters were fierce, and the students balked at participating in outdoor activities. Naismith determined a fast-moving game that could be played indoors would fill a void after the baseball and football seasons had ended.

First, he attempted to adapt outdoor games such as soccer and rugby to indoor play, but he soon found them unsuitable for confined areas. Finally, he determined that he would have to invent a game.

In December of 1891, Dr. Naismith hung two old peach baskets at either end of the gymnasium at the school, and, using a soccer ball and nine players on each side, organized the first basketball game. The early rules allowed three points for each basket and made running with the ball violation. Every time a goal was made, someone had to climb a ladder to retrieve the ball.

Nevertheless, the game became popular. In less than a year, basketball was being played in both the United States and Canada. Five years later, a championship tournament was staged inNew York City, which was won by the Brooklyn Central YMCA.

The teams had already been reduced to seven players, and five became standard in 1897 season. When basketball was introduced as a demonstration sport in the 1904 Olympic Games in St. Luis, it quickly spread throughout the world. In 1906, a metal hoop was used for the first time to replace the basket, but the name basketball has remained. 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does this passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:182065
Giải chi tiết

Bài này chủ yếu thảo luận về vấn đề gì?

A. Tiến sĩ James Naismith

B. Thế vận hội Olympic ở St. Luis năm 1904

C. Chương trình thể dục YMCA

D. Sự phát triển bóng rổ

Dẫn chứng: Naismith determined a fast-moving game that could be played indoors would fill a void after the baseball and football seasons had ended.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
Why did Naismith decide to invent basketball?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:182066
Giải chi tiết

Tại sao Naismith lại quyết định sáng tạo bóng rổ?

A. Ông không thể thuyết phục sinh viên của mình chơi trong nhà.

B. Ông muốn học sinh có thể luyện tập trong mùa đông.

C. Ông đã quá mệt mỏi với bóng chày và bóng đá.

D. Ông không thích bóng đá hay bóng bầu dục.

Dẫn chứng: Naismith determined a fast-moving game that could be played indoors would fill a void after the baseball and football seasons had ended.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Soccer and rugby are the example of ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:182067
Giải chi tiết

Bóng đá và bóng bầu dục là ví dụ của ________.

A. các khu vực hạn chế B. các trò chơi ngoài trời C. chơi trong nhà D. giỏ gỗ cũ

Dẫn chứng: First, he attempted to adapt outdoor games such as soccer and rugby to indoor play

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
The word "them" in paragraph 2 refers to________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:182068
Giải chi tiết

Từ "chúng" trong đoạn 2 đề cập đến ________.

Dẫn chứng: First, he attempted to adapt outdoor games such as soccer and rugby to indoor play, but he soon found them unsuitable for confined areas. Đầu tiên, ông đã cố gắng điều chỉnh các môn ngoài trời như bóng đá và bóng bầu dục để chơi trong nhà, nhưng ông sớm thấy chúng không phù hợp với các khu vực hạn chế.

-> them= games

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
The word "staged" in paragraph 4 is closest in meaning to________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:182069
Giải chi tiết

Từ "staged" trong đoạn 4 có ý nghĩa gần nhất với ________.

 A. chạy        B. Thay thế       C. Tổ chức         D. duy trì

Stage: sắp xếp= organize

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
The author mentions all of the following as typical of the early game of basketball EXCEPT__________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:182070
Giải chi tiết

Tác giả đề cập đến tất cả những điều sau đây như là điển hình của trò chơi bóng rổ đầu tiên ngoại trừ______.

A. chín người chơi đã vào một đội

B. ba điểm đã được ghi cho mỗi lần vào rổ

C. chạy với quả bóng không phải là lỗi

D. quả bóng đã được lấy ra từ rổ sau mỗi điểm

Dẫn chứng: The early rules allowed three points for each basket and made running with the ball violation.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Which sentence is TRUE about the basketball game, according to the reading passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:182071
Giải chi tiết

Câu nào là ĐÚNG về trò chơi bóng rổ, theo đoạn văn?

A. Tên bóng rổ đã được thay đổi từ năm 1906.

B. Trò chơi bóng rổ trở nên phổ biến trước năm 1891.

C. Có chín người chơi mỗi bên trong mùa giải 1904.

D. Có năm người chơi ở mỗi bên vào năm 1897

Dẫn chứng: The teams had already been reduced to seven players, and five became standard in 1897 season.

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com