Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Atomic were once thought to be fundamental pieces of matter, but they are in turn made of smaller subatomic particles. There are three major subatomic particles neutrons, protons, and electronic. Protons and neutrons can be broken into even smaller units, but these smaller units do not occur naturally in nature and are thought to only be produced in manmade particle accelerators and perhaps in extreme stellar events like supernovas. The structure of an atom can best be described as a small solar system, with the neutrons at the center and the electrons circling them in various orbits, just as the planets circle the sun .In reality, the structure of an atom is far more complex, because the laws of physics are fundamentally different at the atomic level than of the level of the observable word. The true nature of atomic structure can only be expressed accurately through complex mathematical formulas .This explanation, however, is of little use to most average people.

Protons and neutrons have nearly equal mass and size, but protons carry a positive electrical charge, while neutrons carry no charge at all. Protons and neutrons are bound together by the strong nuclear force, one of the four basic forces in the universe. Protons and neutrons give atoms some of their most basic properties. Elements are defined by two numbers; their atomic number , which is equal to the number of protons they have, and their atomic weight , which is equal to total number of their neutrons and protons. In most lighter atoms , the number of neutrons and protons is equal , and the element is stable. In heavier atoms, however, there are more neutrons than protons , and the element is unstable, eventually losing neutrons through radioactive decay until a neutral state is reached. Electrons are negatively charged particles. They are bound to their atoms through electromagnetic attraction. Opposite electrical charges attract one another, so the positive charge of the proton helps keep the negatively charged electron in orbit around the nucleus of the atom. Electrons are different from neutrons in that they cannot be broken down into smaller particles. They are also far smaller and lighter than neutrons and protons. An electron is about one thousandth of the diameter of a proton and an even smaller fraction of its mass. Electrons circle the protons and neutrons at the center of the atom in orbit. These orbits are often called electron shells. The closer the orbit is to the center of the atom, the lower its energy is. There are seven electron shells, and each higher level can hold more electron than the previous shell. Electrons naturally seek to occupy the lowest shell possible .So if there is space in a lower shell, an electron will drop down to occupy that space. At temperatures higher than a few hundred degrees, electrons will gain energy and move to a higher shell, but only momentarily. When the electrons drop back down to their natural shell, they emit light .This is why fires and other very hot objects seem to glow.

Electrons are also primarily responsible for many of the chemical properties of atoms. Since electrons seek to occupy the lowest electron shell possible, they will move from one atom to another if there is a space available in a lower electron shell. For example, if there is an atom with an open space in its third shell, and it comes into contact with an atom with electrons in its fourth shell, the first atom will take one of these electrons to complete its third shell. When this happens, the two atoms will be chemically bonded to form a molecule. Furthermore, atoms sometimes lose electrons in collisions with other atoms. When it happens, the radio of protons and electrons in the atom changes, and therefore, the overall electrical charge of the atom changes as well. These atoms are called isotopes, and they have significantly different chemical properties from their parent atoms.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
In paragraph 1, why does the author compare the structure of an atom to a solar system?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:187395
Giải chi tiết

Ở đoạn 1, tại sao tác giả so sánh cấu trúc của một nguyên tử với hệ mặt trời?

A.Để cung cấp lời giải thích của cấu trúc nguyên tử sẽ được hiểu một cách dễ dàng.

B. Để cho thấy rằng những công thức toán học phức tạp được sử dụng để giải thích cấu trúc nguyên tử là không đúng.

C. Để cho thấy sự ảnh hưởng của cấu trúc phân tử lên thế giới ở mức độ có thể quan sát được.

D. Để tương phản kích thước của nguyên tử với các vật thể ở mức độ có thể quan sát được.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
According to paragraph 2, an atom’s atomic number is determined by

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:187396
Giải chi tiết

Theo đoạn 2, số nguyên tử của một nguyên tử được xác định bởi

A.Tổng các hạt proton và electron

B. Số lượng notron và proton khác nhau.

C. Sức mạnh kết hợp giữa các hạt proton và notron.

D. Tổng số proton mà nó có.

Dẫn chứng: Elements are defined by two numbers; their atomic number , which is equal to the number of protons they have,

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
The word stable in paragraph 2 is closet in meaning to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:187397
Giải chi tiết

Từ “stable” ( ổn định) ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với

A. trung bình

B. không thay đổi

C. nặng

D. bình đẳng

Dẫn chứng: In most lighter atoms , the number of neutrons and protons is equal , and the element is stable. [ Trong các phân tử nhẹ hơn, số notron và proton bằng nhau, và thành phần ổn định.]

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
According to the information in paragraph 2, what will happen if an atom has more neutrons than protons?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:187398
Giải chi tiết

Theo thông tin ở đoạn 2, điều gì sẽ xảy ra nếu 1 nguyên tử có nhiều notron hơn proton?

A. Nó sẽ không có đủ điện cực dương  để giữ các electron theo đúng quỹ đạo.

B. Hạt nhân của nó sẽ nổ ở dạng một siêu tân binh.

C. Nó sẽ mất dần notron cho đến khi nguyên tử trở nên cân bằng.

D. Những notron thừa sẽ bị chuyển đổi thành năng lượng ánh sáng.

Dẫn chứng: In heavier atoms, however, there are more neutrons than protons , and the element is unstable, eventually losing neutrons through radioactive decay until a neutral state is reached.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
The phrase one another in paragraph 3 refers to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:187399
Giải chi tiết

Cụm từ “ one another” ở đoạn 3 ám chỉ đến

A. Các phân tử

B. Các điện cực

C. Các electron

D. Các nguyên tử

Dẫn chứng: Opposite electrical charges attract one another [ Những điện cực ngược nhau sẽ hút lẫn nhau]

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
According to paragraph 3, when does an atom produce light?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:187400
Giải chi tiết

Theo đoạn 3, khi nào một nguyên tử sản sinh ra ánh sáng?

A.Khi nó có nhiều electron hơn vỏ electron nó có thể giữ

B. Khi một electron rơi trở lại vỏ electron ban đầu của nó.

C. Khi một electron được chuyển từ một nguyên tử này đến nguyên tử khác.

D. Khi năng lượng được thêm vào vỏ electron ngoài cùng

Dẫn chứng: When the electrons drop back down to their natural shell, they emit light .

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
According to the passage, all of the following are true of electrons EXCEPT

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:187401
Giải chi tiết

Theo bài đọc, tất cả những ý nào sau đây đúng về electron NGOẠI TRỪ

A. Mức năng lượng của chúng là cố định và không đổi.

B. Chúng được giữ trong quỹ đạo bởi những lực hấp dẫn mang điện cực.

C. Chúng là những phân tử cơ bản và không thể bị phá vỡ

D. Chúng nhỏ hơn rất nhiều so với các notron và proton.

Dẫn chứng:

-          They are bound to their atoms through electromagnetic attraction. =>loại B

-          Electrons are different from neutrons in that they cannot be broken down into smaller particles.  => loại C và D

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
According to paragraph 4, which property of electrons is responsible for chemical bonding?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:187402
Giải chi tiết

Theo đoạn 4, tính chất nào của electron chịu trách nhiệm cho liên kết hóa học?

A. Khả năng phá vỡ tự do của nguyên tử trong suốt đợt va chạm.

B. Lực hấp dẫn điện từ của chúng với các proton.

C. Chi tiết rằng chúng không thể phá vỡ thành các phân tử nhỏ hơn.

D. Xu hướng của nó chiếm đến vỏ electron thấp nhất có thể.

Dẫn chứng: Since electrons seek to occupy the lowest electron shell possible, they will move from one atom to another if there is a space available in a lower electron shell.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com