Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage  and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage  and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to each for  the questions. 

In the course of history, human inventions have dramatically increased the average amount of energy available for use per person. Primitive people in cold regions burned wood and animal dung to heat their caves, cook food, and drive off animals by fire. The first step toward the developing of more efficient fuels was taken when people discovered that they could use vegetable oils and animal fats in lieu of gathered or cut wood. Charcoal gave off a more intensive heat than wood and was more easily obtainable than organic fats. The Greeks first began to use coal for metal smelting in the 4th century, but it did not come into extensive use until the Industrial Revolution.

            In the 1700s, at the beginning of the Industrial Revolution, most energy used in the United States and other nations undergoing industrialization was obtained from perpetual and renewable sources, such as wood, water streams, domesticated animal labor, and wind. These were predominantly locally available supplies. By mid-1800s, 91 percent of all commercial energy consumed in the United States and European countries was obtained from wood. However, at the beginning of the 20th century, coal became a major energy source and replaced wood in industrializing countries. Although in most regions and climate zones wood was more readily accessible than coal, the latter represents a more concentrated source of energy. In 1910, natural gas and oil firmly replaced coal as the main source of fuel because they are lighter and, therefore, cheaper to transport. They burned more cleanly than coal and polluted less. Unlike coal, oil could be refined to manufacture liquid fuels for vehicles, a very important consideration in the early 1900s, when the automobile arrived on the scene.

            By 1984, nonrenewable fossil fuels, such as oil, coal, and natural gas, provided over 82 percent of the commercial and industrial energy used in the world. Small amounts of energy were derived from nuclear fission, and the remaining 16 percent came from burning direct perpetual and renewable fuels, such as biomass. Between 1700 and 1986, a large number of countries shifted from the use of energy from local sources to a centralized generation of hydropower and solar energy converted to electricity. The energy derived from nonrenewable fossil fuels has been increasingly produced in one location and transported to another, as is the case with most automobile fuels. In countries with private, rather than public transportation, the age of nonrenewable fuels has created a dependency on a finite resource that will have to be replaced.

            Alternative fuel sources are numerous, and shale oil and hydrocarbons are just two examples. The extraction of shale oil from large deposits in Asian and European regions has proven to be labor consuming and costly. The resulting product in sulfur-and nitrogen-rich, and large-scale extractions are presently prohibitive. Similarly, the extraction of hydrocarbons from tar sands in Alberta and Utah is complex. Semi-solid hydrocarbons cannot be easily separated from the sandstone and limestone that carry them, and modern technology is not sufficiently versatile for a large-scale removal of the material. However, both sources of fuel may eventually be needed as petroleum prices continue to rise and limitations in fossil fuel availability make alternative deposits more attractive.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What is the main topic of the passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:104730
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
The phrase “per person” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:104731
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
It can be inferred from the first paragraph that

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:104732
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The phrase “in lieu” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:104733
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The author of the passage implies that in the 1700s, sources of energy were

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:104734
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
The phrase “the latter” refers to 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:104735
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
In line 18, the word “They” refers to 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:104736
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
According to the passage, what was the greatest advantage of oil as fuel?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:104737
Giải chi tiết

Theo bài đọc, ưu điểm lớn nhất của dầu khi làm nhiên liệu là gì?

A. Nó là nguồn nhiên liệu tập trung.

B. Nó nhẹ hơn và rẻ hơn than đá.

C. Nó thay thế gỗ, than đá và giảm ô nhiễm 

D. Có thể được chuyển thành nhiên liệu dùng cho ô tô.

Dẫn chứng: In 1910, natural gas and oil firmly replaced coal as the main source of fuel because they are lighter and, therefore, cheaper to transport. 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
According to the passage, the sources of fossil fuels will have to be replaced because

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:104738
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
It can be inferred from the passage that in the early 20th century, energy was obtained primarily from

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:104739
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com