Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and the mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and the mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 32 to 41.

Plants and animals will find it difficult to escape from or adjust to the effects of global warming. Scientists have already observed shifts in the lifecycles of many plants and animals, such as flowers blooming earlier and birds hatching earlier in the spring. Many species have begun shifting where they live or their annual migration patterns due to warmer temperatures.

With further warming, animals will tend to migrate toward the poles and up mountainsides toward higher elevations. Plants will attempt to shift their ranges, seeking new areas as old habitats grow too warm. In many places, however, human development will prevent these shifts. Species that find cities or farmland blocking their way north or south may become extinct. Species living in unique ecosystems, such as those found in popular and mountaintop regions, are specially at risk because migration to new habitats is not possible. For example, polar bears and marine mammals in the Arctic are already threatened by dwindling sea ice but have nowhere father north to go.

Projecting species extinction due to global warming is extremely difficult. Some scientists have estimated that 20 to 50 percent of species could be committed to extinction with 2 to 3 Celsius degrees of further warming. The rate of warming, not just the magnitude, is extremely important for plants and animals. Some species and even entire ecosystems, such as certain types of forest, may not be able to adjust quickly enough and may disappear.

Ocean ecosystems, especially fragile ones like coral reefs, will also be affected by global warming. Warmer ocean temperatures can cause coral to “bleach”, a state which if prolonged will lead  to the death of the coral. Scientists estimate that even 1 Celsius degree of additional warming could lead to widespread bleaching and death of coral reefs around the world. Also, increasing carbon dioxide in the atmosphere enters the ocean and increases the acidity of the waters. This acidification further stresses ocean ecosystems.

From “Global Warming” by Michael Mastrandrea and Stephen H.Schneider

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Scientists have observed that warmer temperatures in the spring cause flowers to __________

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:105506
Giải chi tiết

Đáp án  A,  Câu thứ nhất của bài đọc nói về việc trái đất nóng dần lên, và câu thứ hai đưa ra dẫn chứng: “Scientists have already observed… flowers blooming earlier”.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
According to paragraph 2, when their habitats grow warmer, animals tend to move ___________

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:105507
Giải chi tiết

Đáp án  B, Bằng chứng nằm trong dòng đầu tiên của đoạn: “animals will tend to migrate…higher elevations.”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
The pronoun “those” in paragraph 2 refers to ____________

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:105508
Giải chi tiết

Đáp án  C,  Vế trước của câu có chủ ngữ là “species”, nên “those” ở đây chỉ species. Hơn nữa, trong cụm “those found in polar and mountaintop regions”, “those” phải chỉ “species” vì vế sau đang nói tới nơi sinh sống của các loài đó.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The phrase “dwindling sea ice” in the paragraph 2 refers to _________

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:105509
Giải chi tiết

Đáp án   C, Vì “dwindling sea ice” nhắc tới “ice”, nên đáp án không thế là B hay D. Đáp án A và C chỉ khác ở “cold” hay “melting”. Ta chọn “melting” do có nghĩa tương đương với “dwindling”.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
It is mentioned in the passage that if the global temperature rose by 2 or 3 Celsius degree, ________

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105510
Giải chi tiết

Đáp án  D, Bằng chứng trong bài ở câu thứ 2 của đoạn thứ ba: “20 to 50 percent of species… with 2 to 3 Celcius degrees of further warming.”

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
According to the passage, if some species are not able to adjust quickly to warmer temperatures, __________

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:105511
Giải chi tiết

Đáp án  C,  Bằng chứng trong bài ở câu cuối cùng của đoạn thứ ba: “may not be able to adjust quickly enough and may disappear.” Bằng phương pháp loại trừ, “endangered” là từ có ý nghĩa gần nhất với “disappear”.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
The word “fragile” in the paragraph 4 indicates __________

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:105512
Giải chi tiết

Đáp án B, “Fragile” có nghĩa là mỏng manh, dễ vỡ. Trong trường hợp này, từ gần nghĩa nhất là « easily damaged. »

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
The bleaching of coral reefs as mentioned in paragraph 4 indicates ________

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:105513
Giải chi tiết

Đáp án  A, Khi nhắc đến « bleaching » đoạn văn miêu tả : «a state which if prolonged will lead to the death of the coral » (dòng 2 đoạn bốn). Do đó, đáp án đúng nhất là “slow death.”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
The level of acidity in the ocean is increased by __________

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105514
Giải chi tiết

Đáp án  D, Cuối bài nhắc tới CO2 là một tác nhân gây nên sự tăng độ acid của nước biển: “increasing carbon dioxide… increases the acidity of ocean waters.”

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105515
Giải chi tiết

Đáp án D, Câu đầu tiên của bài khẳng định rằng “plants and animals will find it difficult… global warming.” Hơn nữa, trong suốt bài đọc người viết nhấn mạnh ảnh hưởng của việc trái đất nóng lên với các loài động thực vật ở các vùng khác nhau.

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com