Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 55 to 64.

       Overpopulation, the situation of having large numbers of people with too few resources and too little space, is closely associated with poverty. It can result from high population density, or from low amounts of resources, or from both. Excessively high population densities put stress on available resources. Only a certain number of people can be supported on a given area of land, and that number depends on how much food and other resources the land can provide. In countries where people live primarily by means of simple farming, gardening, herding, hunting, and gathering, even large areas of land can support only small numbers of people because these labor-intensive subsistence activities produce only small amounts of food.

           In developed countries such as the United States, Japan , and the countries of Western Europe, overpopulation generally is not considered a major cause of poverty. These countries produce large quantities of food through mechanized farming, which depends on commercial fertilizers, large-scale irrigation, and agricultural machinery. This form of production provides enough food to support the high densities of people in metropolitan areas.

          A country‘s level of poverty can depend greatly on its mix of population density and agricultural productivity. Bangladesh, for example, has one of the world’s highest population densities, with 1,147 persons per sq km. A large majority of the people Bangladesh engage in low-productivity manual farming, which contributes to the country ‘s extremely high level of poverty. Some of the smaller countries in Western Europe, such as the Netherlands and Belgium, have high population densities as well. These countries practice mechanized farming and are involved in high-tech industries, however, and therefore have high standards of living.

         At the other end of the spectrum, many countries in sub-Saharan Africa have population densities of less than 30 persons per sq km. Many people in these countries practice manual subsitence farming; these countries also have infertile land, and lack the economic resources and technology to boost productivity. As a consequence, these nations are very poor. The United States has both relatively low population density and high agricultural productivity, it is one of the world ‘s wealthiest nations.

         High birth rates contribute to overpopulation in many developing countries. Children are assets to many poor famillies because they provide labor, usually for farming. Cultural norms in traditionally rural societies commonly sanction the value of large famillies. Also, the governments of developing countries ofter provide little or no support, financial or political, for familly planning; even people who wish to keep their families small have difficlty doing so. For all these reasons, developing countries tend to have high rates of population growth.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Which of the following is given a definition in paragraph 1?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:105532
Giải chi tiết

Đáp án C. Dòng 1 đoạn 1 giải thích định nghĩa về “overpopulation” – “the situation of having large numbers of people with … with porverty”

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
What will suffer when there are excessively high population densities?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:105533
Giải chi tiết

Đáp án A. Dòng 3 đoạn 1 có nói “Excessively high population densities put stress on available resources”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
The phrase “that number” in paragraph 1 refers to the number of _____.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:105534
Giải chi tiết

Đáp án C. Câu 4 đoạn 1 có đề cập “ only a certain number of people can be supported” và ngay sau đó, cụm từ này được thay thế bởi “that number”

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
In certain countries, large areas of land can only yield small amounts of food because ____: 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105535
Giải chi tiết

Đáp án D. Đoạn 1 câu 5 có nói “ where people live primarily by means of simple  farming.. gathering” Đây là hình thức sản xuất đơn giản , thiếu tự động hóa, cơ khí hóa

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Bangladesh is a country where the level of poverty depends greatly on ____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:105536
Giải chi tiết

Đáp án B.  Dòng 1 đoạn 3 đang đề cập tới “ a country’s level of porverty can depend greatly on its mix of population density and agricultural productivity”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
The phrase “ engage in” in paragraph 3 is closest in meaning to  _____.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105537
Giải chi tiết

Đáp án D. engage in đồng nghĩa với participate in: tham gia

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word “infertile” in paragraph 4 probably means _____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:105538
Giải chi tiết

Đáp án B. infertile là không màu mỡ

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Which of the following is TRUE , according to the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105539
Giải chi tiết

Đáp án D. Câu cuối đoạn 3 “ these countries practice  mechanized farming and are involved in high-tech industries, however, and therefore have high standards of living”, đáp án B sai vì trái với dòng 2 đoạn cuối : Cultural norms in traditionally rural societies commonly sanction the value of large famillies

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
Which of the following is a contributor to overpopulation in many developing countries?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:105540
Giải chi tiết

Đáp án B. Dòng đầu đoạn cuối “ high birth rates contribute to overpopulation in many developing countries”

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 10:
Which of the following could be the best title for the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:105541
Giải chi tiết

Đáp án D. Bài đọc nói về sự quá tải dân số , gây ra đói nghèo trên thế giới

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com