Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54.

Basic to any understanding of Canada in the 20 years after the Second World War is the country’s impressive population growth. For every three Canadians in 1945, there were over five in 1966. In September 1966 Canada’s population passed the 20 million mark. Most of his surging growth came from natural increase. The depression of the 1930’s and the war had held back marriages, and the catching-up process began after 1945. The baby boom continued through the decade of the 1950’s, producing a population increase of nearly fifteen percent in the five years from 1951 to 1956. This rate of increase had been exceeded only once before settle. Undoubtedly, the good economic conditions of the 1950’s supported a growth in the population, but the expansion also derived from a trend toward earlier marriages and an increase in the average size of families. In 1957 the Canadian birth rate stood at 28 per thousand, one of the highest in the world.

            After the peak year of 1957, the birth rate in Canada began to decline. It continued falling until in 1966 it stood at the lowest level in 25 years. Partly this decline reflected the low level of births during the depression and the war, but it was also caused by changes in Canadian society. Young people were staying at school longer; more women were working; young married couples were buying automobiles or houses before starting families; rising living standards were cutting down the size of families.It appeared that Canada was once more falling in step with the trend toward smaller families that had occurred all through the Western world since the time of the Industrial Revolution.

            Although the growth in Canada’s population had slowed down by 1966 (the increase in the first half of the 1960’s was only nine percent), another large population wave was coming over the horizon. It would be composed of the children who were born during the period of the high birth rate prior to 1957.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:113540
Giải chi tiết

Đáp án          C

Bài văn nói về tình trạng dân số của Canada thời hậu chiến. Ngay từ đầu: Basic to any understanding of Canada in the 20 years after the Second World War is the country’s impressive population growth

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
According to the passage, when did Canada’s baby boom begin?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:113541
Giải chi tiết

Đáp án          B

Dòng 2: For every three Canadians in 1945, there were over five in 1966 -> cứ có 3 người Canada năm 1945 thì lại có 5 người năm 1966 -> dân số bắt đầu tăng từ sau 1945

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
The word “five” in line 2  refers to__________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:113542
Giải chi tiết

Five chỉ 5 sự vật/ đối tượng đếm được nhắc đến ở trước đó; trước đó chỉ nhắc tới “three Canadians” là danh từ đếm được số nhiều

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
The word “surging” in line 3 is closest in meaning to__________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:113543
Giải chi tiết
Đáp án C

Surging = đang tăng vọt. Accelerating = đang leo thang

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The author suggests that in Canada during the 1950’s____.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:113544
Giải chi tiết

Từ dòng 5: The baby boom continued through the decade of the 1950’s, producing a population increase of nearly fifteen percent in the five years from 1951 to 1956. This rate of increase had been exceeded only once before settle -> sự gia tăng trẻ sơ sinh tiếp tục vào những năm 1950, khiến dân số tăng lên một nửa trong 5 năm;tốc độ gia tăng này mới được vượt ngưỡng 1 lần -> tỉ lệ sinh đẻ khá cao

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
The word “trend” in line 8 is closest in meaning to__________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:113545
Giải chi tiết

Trend = xu hướng = tendency

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
The word “peak” in line 11 is closest in meaning to___________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:113546
Giải chi tiết

Peak = cực điểm. Maximum = mức cực đại

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
When was the birth rate in Canada at its lowest postwar level?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:113547
Giải chi tiết

2 dòng đầu đoạn cuối: Although the growth in Canada’s population had slowed down by 1966 (the increase in the first half of the 1960’s was only nine percent), another large population wave was coming over the horizon -> sự tăng dân số chậm lại vào 1966, rồi lại có một đợt sóng tăng dân số -> tỉ lệ sinh đẻ 1966 là thấp nhất

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
The author mentions all of the following as causes of declines in population growth after 1957 EXCEPT__________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:113548
Giải chi tiết

Từ dòng 3,4 đoạn 2: Young people were staying at school longer; more women were working; young married couples were buying automobiles or houses before starting families; rising living standards were cutting down the size of families. -> Chỉ có đáp án B không được đề cập

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 10:
It can be inferred from the passage that before the Industrial Revolution _________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:113549
Giải chi tiết

2 dòng cuối đoạn 2: It appeared that Canada was once more falling in step with the trend toward smaller families that had occurred all through the Western world since the time of the Industrial Revolution.

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com