Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

The custom of paying a bride price before marriage is still a well-established part of many African cultures. In paying a bride price, the family of the groom must provide payment to the family of the bride before the marriage is allowed. The bride price can vary greatly from culture to culture in Africa. In the Zulu and Swazi tribes of southern Africa, the bride price often takes the form of cattle. In Western African, kola nuts, shells, and other goods are often used for the payment of the bride price. The actual payment of money sometimes takes place, but the payment of goods is more frequent. The amount of paid in a bride price can also vary. In modern times, the bride price is occasionally quite small and its value is mainly symbolic. However, the bride price can still be quite high, especially among prominent or highly traditional families.There are a number of justifications used to explain the payment of bride price. The first is that the bride price represents an acknowledgement of the expense the bride’s family has gone in order to raise her and bring her up as a suitable bride for the groom. It also represents payment for the loss of a family member, since the bride will officially become a member of her husband’s family and will leave her own. On a deeper level the bride price represents payment for the fact that the bride will bring children into the family of the groom, thereby increasing the wealth of the family. This concept is reinforced by the fact that the bride price must often be returned if the bride fails to bear children.The payment of the bride price has quite a number of effects on African society. First, the payment of bride price acts to increase the stability of African family structures. Sons are dependent on their fathers and older relatives to help them pay the bride price of their wives, and this generally leads to greater levels of obedience and respect. The negotiations between the two families concerning the bride price allow the parents and other family members to meet and get to know one another before the marriage. Finally, since the bride price must often be repaid in case of divorce, the bride’s family often works to make sure that any marital problems are solved quickly. Bride prices also work as a system of wealth distribution in African cultures. Wealthier families can afford to support the marriage of their son, and thus their wealth is transferred to other families.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Based on the information in paragraph 1, the term bride price can best be explained   as              .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:127176
Giải chi tiết

Dựa vào câu 2 đoạn 1: “the family of the groom must provide payment to the family of the bride before the marriage is allowed” gia đình chú rể phải đưa phí cho gia đình cô dâu trước khi hôn nhân được cho phép.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
According to paragraph 1,  all of  the following are true of the bride price  EXCEPT            .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:127177
Giải chi tiết

Đáp án A tương tự câu:“The bride price can vary greatly from culture to culture in Africa”. Đáp án C từ câu “the bride price is occasionally quite small and its value is mainly symbolic”. Đáp án D dựa vào câu “the bride price can still be quite high, especially among prominent or highly traditional families.” -> bằng loại trừ thì B là đáp án đúng.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Why does the author mention the payment of money?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:127178
Giải chi tiết

Dựa vào câu: “The actual payment of money sometimes takes place, but the payment of goods is more frequent.” Dịch là: việc trả bằng tiền mặt đôi khi xảy ra, nhưng trả bằng hàng hóa vẫn thường xuyên hơn.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
The word “prominent” in the passage is closest in meaning to____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:127179
Giải chi tiết

Prominent= danh giá, conservative= bảo thủ, important= có thế lực, religious= sùng đạo, educated= gia giáo. Vì cụm “prominent or highly traditional families”: những gia đình danh giá và giàu truyền thống-> Important có nghĩa tương đương.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The phrase “The first” in the passage refers to the first ______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:127180
Giải chi tiết

Dựa vào câu đầu đoạn 2: có nhiều lý lẽ dùng để giải thích cho tục lệ thách cưới.-> “the first” là lý lẽ đầu tiên được dùng :justification

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
It can be inferred from the paragraph 2 that African families____ .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:127181
Giải chi tiết

“On a deeper level the bride price represents payment for the fact that the bride will bring children into the family of the groom, thereby increasing the wealth of the family” : ở mức độ sâu hơn, lễ vật thách cưới tượng trưng trả cho việc cô dâu sinh con cho gia đình chú rể, do đó làm tăng sự giàu có.-> con cái đại diện cho sự giàu có-> coi trọng việc sinh đẻ.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
Which of the sentences below best expresses the essential information in the underlined sentence in the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:127182
Giải chi tiết

Dịch câu được gạch chân: Những đứa con trai phụ thuộc vào bố và người lớn tuổi để trả lễ thách cưới, điều này dẫn đến việc nghe lời và kính trọng cao hơn.-> đàn ông trẻ tuổi phải nghe lời bố và người lớn tuổi để được giúp trả lễ thách cưới.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
The author uses the word “marital” to indicate that the problems are related to____.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:127183
Giải chi tiết

Martial= marriage=  thuộc về vợ chồng, pregnancy= mang thai.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
According to paragraph 3, the initial negotiations over the bride price help ensure the stability of the family because_____ .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:127184
Giải chi tiết

Dựa vào ý ở dòng 5 đoạn 3 “allow the parents and other family members to meet and get to know one another before the marriage” cho phép 2 gia đình gặp nhau trước khi kết hôn. -> giống đáp án C.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
The paragraph following the passage most probably discusses ______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:127185
Giải chi tiết

Câu đầu đoạn cuối: “The payment of the bride price has quite a number of effects on African society.-> nói về ảnh hưởng tích cực-> Đoạn văn tiếp theo sẽ đề cập đến mặt tiêu cực của tục thách cưới.

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com