Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Farming has come a long way since the days of horse-drawn plows, and now it’s heading swiftly into the twenty-first century. Research at Indiana’s Purdue University uses the Navistar Global Positioning System (GPS) to help increase crop yields and reduce chemical use. GPS uses satellite signals to determine location within inches. Under Purdue’s scheme, a farmer out in the field would use a GPS receiver mounted on his vehicle to pinpoint his position. A computer linked to the receiver and programmed with the field’s soil conditions – which can vary widely from one area to another – would tell the farmer precisely where the plant and how much pesticide and fertilizer to use at that specific site. “Currently the number one cost to the famer is chemicals” say Gary Kurtz, a Professor of Agriculture Engineering at Purdue. Site-specific farming can increase yields while reducing chemical use.

But the cost of this new technology may be too high for the small farmer. The cost of taking and testing soil samples every few feet in a farmer’s field is a limiting factor. Soil tests can run $7 to  $8 each. Mark Morgan, assistant Professor of Agriculture Engineering at Purdue and his graduate assistants are working on a sensor to be attached to the front of a farm implement, enabling the farmer to perform his own soil tests on the go.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the passage, one of the main purposes of the GPs is to______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:131408
Giải chi tiết

D thông tin ở đoạn 1: “GPS uses satellite signals to determine location within inches” (GPS dùng tín hiệu vệ tinh để xác định vị trí…) = select specific sites for planting (chọn ra những vị trí cụ thể…)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The word pinpoint could best be replaced by ________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:131409
Giải chi tiết

C

“pinpoint” = “locate”: định vị, xác định vị trí

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131410
Giải chi tiết

A

Bài đọc nói về Technological advances in agriculture           (Những tiến bộ khoa học trong nông nghiệp), trong đó nói về tác dụng của GPS để tìm vị trí chính xác trồng trọt, kiểm tra mẫu đất…

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
The expression “run to” is closest in meaning to _______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:131411
Giải chi tiết

B

“run to” = “amount to”: (số lượng) từ…đến…

Trong bài đọc có ghi “run $7 to  $8” : từ $7 đến $8

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
Which of the following could be of NO value to increase crop yields?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:131412
Giải chi tiết

C

Thông tin:

- a farmer out in the field would use a GPS receiver mounted on his vehicle to pinpoint his position. (đầu đoạn 2, = A. The use of a GPS receiver)

- A computer linked to the receiver and programmed with the field’s soil conditions (=B. Testing soil samples)

- how much pesticide and fertilizer to use at that specific site. (The excessive use of chemicals)

Chỉ có C. Fixing a sensor to alarm machinery là không được nhắc đến

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
What is the most expensive part of farming for farmers?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:131413
Giải chi tiết

D

Thông tin: “Currently the number one cost to the famer is chemicals” (giá cả hàng đầu/giá cả lớn nhất là hoá chất) = D. The heavy use of chemicals

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word it’s  refers to _______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131414
Giải chi tiết

A

“it’s” được thay thế cho farming trong vế trước đó: “Farming has come a long way since the days of horse-drawn plows..”

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
The word yields is closest in meaning to _______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:131415
Giải chi tiết

D

“yields” = “performance”: số lượng, hoa lợi (từ hoa màu, thu hoạch…)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
It can be inferred from the passage that a farmer would use his computer to ______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:131416
Giải chi tiết

D

Thông tin: “A computer linked to the receiver and programmed with the field’s soil conditions – which can vary widely from one area to another – would tell the farmer precisely where the plant and how much pesticide and fertilizer to use at that specific site.” Người nông dân có thể dùng máy tính để có được nhiều thông tin về những vùng đất cụ thể như: điều kiện đất, vị trí trồng mùa màng, hoá chất….

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 10:
According to the passage, the phrase “on the go” has the meaning of ______.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:131417
Giải chi tiết

B

“on the go” trong bài đọc đồng nghĩa với “while driving a plow”

Người nông dân có thể tiến hành kiểm tra đất trong khi đang cày

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com