Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

If we believe that clothing has to do with covering the body, and costume with the choice of a particular form of garment for a particular use, then we can say that clothing depends primarily on such physical conditions as climate, health, and textile manufacture, whereas costume reflects social factors such as religious beliefs, aesthetics, personal status, and the wish to be distinguished from or to emulate our fellows.

The ancient Greeks and the Chinese believed that we first covered our bodies for some physical reasons such as protecting ourselves from the elements. Ethnologists and psychologists have invoked psychological reasons: modesty in the case of the ancients, and taboo, magical influence and the desire to please for the moderns.

In early history, costume must have fulfilled a function beyond that of simple utility, perhaps through some magical significance, investing primitive man with the attributes of other creatures. Ornaments identified the wearer with animals, gods, heroes or other men. This identification remains symbolic in more sophisticated societies. We should bear in mind that the theater has its distant origins in sacred performances, and in all periods children at play have worn disguises, so as to adapt gradually to adult life.

Costume helped inspire fear or impose authority. For a chieftain, costume embodied attributes expressing his power, while a warrior’s costume enhanced his physical superiority and suggested he was superhuman. In more recent times, professional or administrative costume has been devised to distinguish the wearer and to express personal or delegated authority; this purpose is seen clearly in the judge’s robes and the police officer’s uniform. Costume denotes power, and since power is usually equated with wealth, costume came to be an expression of social caste and material prosperity. Military uniform denotes rank and is intended to intimidate, to protect the body and to express membership in a group. At the bottom of the scale, there are such compulsory costumes as the convict’s uniform. Finally, costume can possess a religious significance that combines various elements: an actual or symbolic identification with a god, the desire to express this in earthly life, and the desire to enhance the wearer’s position of respect.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The word “ornaments” in bold in paragraph 3 is closest in meaning to _____.  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:131419
Giải chi tiết

B

“ornaments” = “decorations”: sự trang hoàng , sự trang trí

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The passage mainly discusses costume in terms of its _____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:131420
Giải chi tiết

B

Thông tin ở câu cuối đoạn 1: “costume reflects social factors such as religious beliefs, aesthetics, personal status, and the wish to be distinguished from or to emulate our fellows.” Trang phục phản ánh nhiều yếu tố xã hội, sau đó ở các đoạn tiếp theo đã đề cập đến chức năng xã hội của trang phục (social function)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Why does the author mention the police officer’s uniform in the last paragraph?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131421
Giải chi tiết

A

Thông tin ở đoạn cuối: “. In more recent times, professional or administrative costume has been devised to distinguish the wearer and to express personal or delegated authority

Trang phục có thể phân biệt người mặc, biểu hiện cá nhân hoặc đại diện quyền lực = To show how costume signifies authority. (Cho thấy trang phục biểu hiện/bộc lộ quyền lực như thế nào)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
What is the purpose of paragraph 1?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131422
Giải chi tiết

A

Đoạn 1 của bài là nói về sự so sánh/đối lập giữa trang phục và quần áo bình thường.

Quần áo thì thường gắn với thời tiết, sức khoẻ, cấu trúc may mặc… Còn trang phục thì thường gắn liền với các yếu tố xã hội

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Psychological reasons for wearing garments include _____.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:131423
Giải chi tiết

B

Thông tin ở cuối đoạn 2: “Ethnologists and psychologists have invoked psychological reasons: modesty in the case of the ancients, and taboo, magical influence and the desire to please for the moderns.” Có rất nhiều lý do trong đó có the desire to please for the moderns (=wishing to give pleasure): khao khát, mong muốn có được sự vừa lòng, thoả mãn

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
The word “investing” in bold in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131424
Giải chi tiết

A

“investing” = “endowing”: đầu tư, cấp tiền (cho một hoạt động)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
It can be inferred from paragraph 3 that _____.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131425
Giải chi tiết

A

Thông tin:

- Ornaments identified the wearer with animals, gods, heroes or other men.

- in all periods children at play have worn disguises

Trẻ con thường thích nhận dạng với các sinh vật khác bằng cách mặc trang phục (children like to identify with other creatures by wearing costumes.)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
The word “scale” in bold in the last paragraph refers to _____.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:131426
Giải chi tiết

A

“scale” = “social position”: địa vị, vị thế, nấc thang xã hội

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
Which of the following would most likely NOT be reflected in a person’s costume, as it is defined in the passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:131427
Giải chi tiết

C

Thông tin:

- costume can possess a religious significance (thể hiện tôn giáo, tín ngưỡng,…Vì thế có thể phản ánh Participating in a religious ceremony – khi tham gia vào nghi lễ, nghi thức tôn giáo)

- costume has been devised to distinguish the wearer and to express personal or delegated authority (Trang phục có thể phân biệt người mặc, biểu hiện cá nhân hoặc đại diện quyền lực, vì thế trang phục có thể phân biệt những người làm trong bệnh viện (Working in a hospital) hoặc chơi thể thao (Playing in a baseball game)

Chỉ có C. Having a heart condition là trang phục không phản ánh được

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 10:
The word “denotes” in bold in the last paragraph is closest in meaning to _____.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:131428
Giải chi tiết

C

“denote” = “indicate”: biểu thị, chỉ ra,…

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com