Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the passage and choose the correct answer to each of the question (1.0 pt).       The exploration of space is

Read the passage and choose the correct answer to each of the question (1.0 pt).

      The exploration of space is among the most fascinating ventures of modern times. It has carried first instruments, then people themselves, beyond the Earth’s atmosphere, into a remoteness that until relatively recently was hardly known or understood. Although its borders already have been crossed, space still holds mysteries and, undoubtedly, surprises beyond number. Clearly, for humans and their machines space is a hostile environment. Great ingenuity and lavish expenditure of time, talent, and money are required to permit them to survive there. The effort to explore space, however, is being made and will continue.

      A principal reason for the exploration of space is to extend knowledge about the Earth, the solar system, and the universe beyond. Artificial satellites have yielded much new information about the Earth. Observation posts above the Earth’s atmosphere permit astronomers to observe radiation that does not penetrate the Earth’s atmosphere. Spacecraft voyaging far from the Earth have gathered new data about the moon and the planets.

      The exploration of space also has immediate practical value. Meteorological satellites aid in weather forecasting. Communications satellites multiply international communications channels and make possible the international transmission of television. Navigation satellites guide ships. Military satellites perform vital reconnaissance. Geodetic satellites make possible maps of unprecedented accuracy. Finally, many products of space technology find employment on earth.

      Perhaps the greatest and most compelling reason for exploring space, however, is humanity’s insatiable curiosity. Today’s space explorers probe beyond their planet is response to the same irresistible lure of the unknown that impelled their predecessors to cross the oceans and the continents, to seek out the poles of the Earth , to ply the air, to climb the mountains, and to plunge to the depths of the sea.

(  Extracted from Encyclopedia Britannica Ultimate Reference Suite)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:135569
Giải chi tiết

Làm câu này sau khi đã hoàn thành các câu khác trong bài do đây là câu hỏi khái quát

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
According to the passage, what is NOT one of the requirements for humans’ survival in space? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:135570
Giải chi tiết

Thông tin trong bài:

“Great ingenuity and lavish expenditure of time, talent, and money are required to permit them to survive there”: sự khéo léo và chi tiêu không tiếc thời gian, tài năng và tiền bạc cần thiết để chấp nhận họ tồn tại ở đây.

Đáp án C không xuất hiện trong các ý trên nên chọn C. 

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Which of the following can best replace the word “yielded” in the second paragraph? 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:135571
Giải chi tiết

“Artificial satellites have yielded much new information about the Earth”: những vệ tinh nhân tạo cung cấp nhiều thông tin mới về Trái Đất.

Yield = provide: cung cấp, tạo ra. 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
What can be inferred from the second paragraph of the passage?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:135572
Giải chi tiết

Ta thấy thông tin: “Spacecraft voyaging far from the Earth have gathered new data about the moon and the planets”. Tàu vũ trụ du hành cách xa Trái Đất thu thập dữ liệu mới về mặt trăng và các hành tinh.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
According to the passage, communications satellites help ………………       

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:135573
Giải chi tiết

Thông tin trong bài “Communications satellites multiply international communications channels and make possible the international transmission of television” 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
What does the author mean by saying: “many products of space technology find employment on Earth”.  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:135574
Giải chi tiết

 “many products of space technology find employment on Earth” = “Space technology creates more jobs for people on Earth.”: nhiều sản phẩm công nghệ vũ trụ tạo cơ hội việc làm trên Trái Đất. 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
 The word “insatiable” in the last paragraph means…………….    

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:135575
Giải chi tiết

Insatiable = unsatisfied :không chán , không đã. 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
What does the author mean by mentioning some exploring activities in the last paragraph?      

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:135576
Giải chi tiết

Thông tin các hoạt động ở cuối bài để thể hiện : con người luôn khao khát được chinh phục .

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com