Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following andmark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the

Read the following andmark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 22 to 29.

Harvard University, today recognized as part of the top echelon of the world's universities, came from very inauspicious and humble beginning.

This oldest of American universities was founded in 1636, just sixteen years after the Pilgrims landed at Plymouth. Included in the Puritan emigrants to the Massachusetts colony during this period were more than 100 graduates of England's prestigious Oxford and Cambridge universities, and these universities graduates in the New Word were determined that their sons would have the same educational opportunities that they themselves had had. Because of this support in the colony for an institution of higher learning, the General Court of Massachusetts appropriated 400 pounds for a college in October of 1636 and early the following year decided on a parcel of land for the school; this land was in an area called Newetowne, which was later renamed Cambridge after its English cousin and is the site of the present-day university.

When a young minister named John Harvard, who came from the neighboring town of Charlestowne, died from tuberculosis in 1638, he willed half of his estate of 1,700 pounds to the fledgling college. In spite of the fact that only half of the bequest was actually paid, the General Court named the college after the minister in appreciation for what he had done. The amount of the bequest may not have been large, particularly by today's standard, but it was more than the General Court had found it necessary to appropriate in order to open the college.

Henry Dunster was appointed the first president of Harvard in 1640, and it should be noted that in addition to serving as president, he was also the entire faculty, with an entering freshmen class of four students. Although the staff did expand somewhat, for the first century of its existence the entire teaching staff consisted of the president and three or four tutors.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The main idea of this passage is that ______________ .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:153640
Giải chi tiết

B

Nội dung chính của bài đọc này? => Trường đại học nổi tếng ngày nay đã từng có khởi đầu nhỏ bé [ khiêm tốn]

Dẫn chứng: Harvard University, today recognized as part of the top echelon of the world's universities, came from very inauspicious and humble beginning.

[ Trường đại học Harvard, ngày nay được công nhận như một trong những trường đại học hàng đầu của thế giới, mặc dù lúc mới thành lập rất khiêm tốn và kém may mắn.]

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The passage indicates that Harvard is _______________

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:153641
Giải chi tiết

D

Bài đọc chỉ ra rằng Harvard là => trường đại học lâu năm nhất ở Mỹ

Dẫn chứng: This oldest of American universities was founded in 1636, just sixteen years after the Pilgrims landed at Plymouth.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
It can be inferred from the passage that the Puritans who traveled to the Massachusetts colony were _________________

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:153642
Giải chi tiết

B

Có thể suy ra từ bài đọc rằng người Puritans đã đi đến lục địa Massachusetts thì => có học thức tốt

Dẫn chứng: Included in the Puritan emigrants to the Massachusetts colony during this period were more than 100 graduates of England's prestigious Oxford and Cambridge universities, and these universities graduates in the New Word were determined that their sons would have the same educational opportunities that they themselves had had. 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
The pronoun "they" in the second paragraph refers to _______________

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:153643
Giải chi tiết

B

Đại từ they ở đoạn văn số 2 nhằm chỉ => những cử nhân đại học

Included in the Puritan emigrants to the Massachusetts colony during this period were more than 100 graduates of England's prestigious Oxford and Cambridge universities, and these universities graduates in the New Word were determined that their sons would have the same educational opportunities that they themselves had had.

=>  Bao gồm những người nhập cư Puritans  đến Massachusetts trong giai đoạn này hơn 100 cử nhân của trường đại học Oxford và Cambridge danh tiếng, và những vị cử nhân này trong thế giới mới quyết tâm rằng con trai của họ cũng phải có cơ hội giáo dục như họ đã từng.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The "pounds" in the second paragraph are probably ______________

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:153644
Giải chi tiết

A

Pounds = units of money: đơn vị tiền tệ

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
Which of the following is NOT mentioned about John Harvard?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:153645
Giải chi tiết

C

Thông tin nào sau đây không được đề cập về John Harvard? => Nơi ông được an táng

Dẫn chứng: When a young minister named John Harvard, who came from the neighboring town of Charlestowne, died from tuberculosis in 1638, he willed half of his estate of 1,700 pounds to the fledgling college. In spite of the fact that only half of the bequest was actually paid, the General Court named the college after the minister in appreciation for what he had done.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
The passage implies that __________________ .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:153646
Giải chi tiết

D

Bài đọc ngụ ý rằng => vị trí của hiệu trưởng trường Harvard không chỉ là vị trí của một người quản lý.

Dẫn chứng: Henry Dunster was appointed the first president of Harvard in 1640, and it should be noted that in addition to serving as president, he was also the entire faculty, with an entering freshmen class of four students. 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
The word "somewhat" in the last paragraph could best be replaced by _______

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:153647
Giải chi tiết

D

Somewhat = more or less: kha khá ( một con số không ít cũng không nhiều)

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com