Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage, and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage, and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to each question.

         Certainly no creature in the sea is odder than the common sea cucumber. All living creature, especially human beings, have their peculiarities, but everything about the little sea cucumber seems unusual. What else can be said about a bizarre animal that, among other eccentricities, eats mud, feeds almost continuously day and night but can live without eating for long periods, and can be poisonous but is considered supremely edible by gourmets?

        For some fifty million years, despite all its eccentricities, the sea cucumber has subsisted on its diet of mud. It is adaptable enough to live attached to rocks by its tube feet, under rocks in shallow water, or on the surface of mud flats. Common in cool water on both Atlantic and Pacific shores, it has the ability to suck up mud or sand and digest whatever nutrients are present.

         Sea cucumbers come in a variety of colors, ranging from black to reddish – brown to sand – color and nearly white. One form even has vivid purple tentacles. Usually the creatures are cucumber – shaped – hence their name – and because they are typically rock inhabitants, this shape, combined with flexibility, enables them to squeeze into crevices where they are safe from predators and ocean currents.

         Although they have voracious appetites, eating day and night, sea cucumbers have the capacity to become quiescent and live at a low metabolic rate-feeding sparingly or not at all for long periods so that the marine organisms that provide their food have a chance to multiply. If it were not for this faculty, they would devour all the food available in a short time and would probably starve themselves out of existence.

                 But the most spectacular thing about the sea cucumber is the way it defends itself. It major enemies are fish and crabs, when attacked; it squirts all its internal organs into the water. It also casts off attached structures such as tentacles. The sea cucumber will eviscerate and regenerate itself if it is attacked or even touched; it will do the same if surrounding water temperature is too high or if the water becomes too polluted.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng
What does the passage mainly discuss?  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:163253
Giải chi tiết

Bài đọc chủ yếu thảo luận về vần đề gì?

A. Lý do của tên hải sâm

B. Điều gì làm cho hải sâm trở nên đặc biệt

C. Cách để xác định/ nhận diện hải sâm

D. Những nơi hải sâm có thể được tìm thấy

=>  Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
Vận dụng
The word “bizarre” is closest meaning to….

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:163254
Giải chi tiết

Từ “ bizarre” gần nghĩa nhất với...

odd: kỳ lạ

marine: thuộc về đại dương

simple: đơn giản

rare: hiếm hoi/ khan hiếm

bizzarre = odd: kỳ quái

=> Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
Vận dụng
According to the passage, why is the shape of sea cucumbers important?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:163255
Giải chi tiết

Theo bài đọc, tại sao hình dạng của hải sâm rất quan trọng?

A. Nó giúp chúng tiêu hóa thức ăn

B. Nó giúp chúng bảo vệ khỏi nguy hiểm

C. Nó giúp chúng dễ dàng di chuyển trong bùn hơn.

D. Nó giúp chúng thu hút/ hấp dẫn những con cá.

Dẫn chứng: Usually the creatures are cucumber – shaped – hence their name – and because they are typically rock inhabitants, this shape, combined with flexibility, enables them to squeeze into crevices where they are safe from predators and ocean currents.

=> Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Vận dụng
The words “this faculty” refers to the sea cucumber’s ability to…

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:163256
Giải chi tiết

Từ “ this faculty” ám chỉ đến khả năng của hải sâm ...

A. Chui vào đường nứt

B. Tiêu thụ  tất cả những thức ăn có sẵn trong thời gian ngắn

C. Hút bùn hay cát

D. Sống ở mật độ trao đổi chất thấp

Dẫn chứng: Although they have voracious appetites, eating day and night, sea cucumbers have the capacity to become quiescent and live at a low metabolic rate-feeding sparingly or not at all for long periods so that the marine organisms that provide their food have a chance to multiply. If it were not for this faculty, they would devour all the food available in a short time and would probably starve themselves out of existence.

[ Mặc dù chúng là loài ăn tạp, ăn cả ngày và đêm, hải sâm có khả năng trở nên yên lặng và ở vùng mật độ thức ăn thấp hoặc không có tí thức ăn nào suốt khoảng thời gian dài để mà những động vật ở đáy đại dương là thức ăn của chúng có cơ hội sinh sôi nảy nở. Nếu nó không có khả năng này, chúng sẽ tiêu thụ hết  tất cả những thức ăn có sẵn trong thời gian ngắn và sẽ chết đói]

=> Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Vận dụng
The fourth paragraph of the passage primarily discusses

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:163257
Giải chi tiết

Đoạn văn thứ 4 của bài đọc chủ yếu thảo luận về vấn đề gì?

A. việc tái sản xuất của hải sâm

B.nguồn thức ăn của hải sâm

C. thói quen ăn của hải sâm

D. những mối đe dọa sự tồn tại của hải sâm

Dẫn chứng: Although they have voracious appetites, eating day and night, sea cucumbers have the capacity to become quiescent and live at a low metabolic rate-feeding sparingly or not at all for long periods so that the marine organisms that provide their food have a chance to multiply. If it were not for this faculty, they would devour all the food available in a short time and would probably starve themselves out of existence.

=> Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Vận dụng
The phrase “casts off” is closest in meaning to…

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:163258
Giải chi tiết

Cụm từ “ cast off” gần nghĩa nhất với...

A. tăng trưởng lại

B. chụp lấy, bắt lấy

C. loại bỏ, trừ khử

D. làm vũ khí

Dẫn chứng: It also casts off attached structures such as tentacles.

[ Nó cũng loại bỏ  những sinh vật kết dính chắng hạn như xúc tua]

=>   cast off = get rid of : loại bỏ, loại trừ

=>  Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Vận dụng
Which of the following would NOT cause a sea cucumber to release its internal organs into the water?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:163259
Giải chi tiết

Cái nào sau đây không làm cho hải sâm giải phóng những bộ phận bên trong vào trong nước?

A. một cái chạm

B. thức ăn

C. nước ấm bất thường

D. sự ô nhiễm

Dẫn chứng: The sea cucumber will eviscerate and regenerate itself if it is attacked or even touched; it will do the same if surrounding water temperature is too high or if the water becomes too polluted.

[ Hải sâm sẽ tự giải phẫu và tái tạo nếu nọ bị tấn công, bị chạm phải, nó sẽ làm điều tương tự nếu nhiệt độ vùng nước xung quanh quá cao hoặc quá ô nhiễm]

=> Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com