Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

    It is hard to think of a world without gas or electricity. Both are commonly used for lighting and heating today. We now can instantly flick a lighter or strike a match to make a flame. But it was not long ago that there were no such things as matches or lighters. To make fire, it was necessary to strike a piece of iron on flint for sparks to ignite some tinder. If the tinder was damp, or the flint old, you had to borrow some fire from a neighbor.

    We do not know exactly when or how people first used fire. Perhaps, many ages ago, they found that sticks would burn if they were dropped into some hole where melted lava from a volcano lay boiling. They brought the lighted sticks back to make their fire in a cave. Or, they may have seen trees catch fire through being struck by lightning, and used the trees to start their own fires.

    Gradually people learned they could start a fire without traveling far to find flames. They rubbed two pieces of wood together. This method was used for thousands of years.

    When people became used to making fires with which to cook food and stay warm at night, they found that certain resins or gums from trees burnt longer and brighter. They melted resins and dipped branches in the liquid to make torches that lit their homes at night. Iron stands in which torches used to be fixed can still be seen in old buildings of Europe.

    There was no lighting in city streets until gas lamps, and then electric lamps were installed. Boys ran about London at night carrying torches of burning material. They were called torch boys, or link boys, and earned a living by guiding visitors to friends’ houses at night.

    For centuries homes were lit by candles until oil was found. Even then, oil lamps were no more effective than a cluster of candles. We read about the splendors and marvels of ancient palaces and castles, but we forget that they must have been gloomy and murky places at night.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does “they” refer to?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:164292
Giải chi tiết

C

Từ “they” ngụ ý cái gì?

Mọi ngườ Tuổi tác Cái gậy Cây cối

Dẫn chứng: Perhaps, many ages ago, they found that sticks would burn if they were dropped into some hole where melted lava from a volcano lay boiling.

=>  Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
According to the passage the first fire used by people was probably obtained ______.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:164293
Giải chi tiết

C

Theo đoạn văn, ngọn lửa đầu tiên được sử dụng bởi con người có thể được tạo ra…..

Từ sức nóng của mặt trời thông qua kính Bằng việc chà xát gỗ với nhau Từ sức nóng hoặc lửa gây ra bởi tự nhiên Bằng việc chà sắt vào viên đá lửa

Dẫn chứng:    We do not know exactly when or how people first used fire. Perhaps, many ages ago, they found that sticks would burn if they were dropped into some hole where melted lava from a volcano lay boiling. They brought the lighted sticks back to make their fire in a cave. Or, they may have seen trees catch fire through being struck by lightning, and used the trees to start their own fires.

=>  Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
It is stated in the passage that torches for lighting were made from ______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:164294
Giải chi tiết

D

Đoạn văn có nói rằng, những ngọn đuốc dùng để thắp sáng được tạo ra từ….

Gỗ của cây cao su Những thanh sắt được nhúng vào nhựa thông Những khúc gỗ được nhúng vào dầu Những cành cây được nhúng vào nhựa thông nấu chảy

Dẫn chứng: They melted resins and dipped branches in the liquid to make torches that lit their homes at night. Iron stands in which torches used to be fixed can still be seen in old buildings of Europe.

=>  Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
It is mentioned in the passage that before the electric lamp was invented 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:164295
Giải chi tiết

D

Đoạn văn đã đề cập rằng, trước khi đèn điện được phát minh ……..

Đèn dầu và sau đó là nến được sử dụng Nến và đèn dầu xuất hiện cùng thời gian Nến và sau đó là đèn dầu được sử dụng Mọi người không sử dụng bất kỳ cách chiều sáng nào trong nhà họ

Dẫn chứng: There was no lighting in city streets until gas lamps, and then electric lamps were installed.

=>  Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
The word “splendors” in the passage could be best replaced by which of the following? 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:164296
Giải chi tiết

D

Từ “splendors” trong đoạn văn có thể được thay thế phù hợp nhất bằng từ nào?

Những vật dụng đắt Những nơi có cảnh đẹp Thành tựu Những đặc trưng đẹp và ấn tượng

=>  Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
According to the passage, which of the following sentence is NOT true?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:164297
Giải chi tiết

A

Theo đoạn văn, câu nào sau đây là không đúng?

A.Chúng ta biết chính xác khi nào và bằng cách nào lửa lần đầu tiên được sử dụng

B. Trước khi đèn ga và đèn điện xuất hiện, những con đường được chiếu sáng bởi đuốc

C. Chúng ta có thể tạo ra lửa bằng việc chà xát một mẩu sắt lên cục đá lửa để đốt đống bùi nhùi

D. Diêm và đèn được phát minh không lâu trước đó

Dẫn chứng: We do not know exactly when or how people first used fire.

=>  Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
The word “gloomy” in the passage is closest in meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:164298
Giải chi tiết

A

Từ “gloomy” trong đoạn văn gần nghĩa nhất với :

Hơi tối Được trang trí xấu Chứa nhiều màu trắng Huyền bí

=>  Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
What form of street lighting was used in London when link boys used to work there?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:164299
Giải chi tiết

B

Dạng thắp sáng đường nào được sử dụng ở London khi những đứa bé dẫn đường làm việc ở đó

A.Chiều sáng bằng gas

B. Không được chiếu sáng

C. Chiếu sáng bằng điện

D. Chiều sáng bằng dầu

Dẫn chứng: There was no lighting in city streets until gas lamps, and then electric lamps were installed. Boys ran about London at night carrying torches of burning material. They were called torch boys, or link boys, and earned a living by guiding visitors to friends’ houses at night.

=>  Chọn B

 

 

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com