Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to each for the question.

   Tides are the periodic rise and fall of the Earth’s waters that are caused by the Moon’s and Sun’s forces of gravity acting on the Earth .It is important to distinguish natural tidal phenomena  from huge tsunamis , with the latter being caused  by earthquakes and undersea  volcanic eruptions.

    The Moon is a main factor controlling ordinary tides. At the location on the Earth closest to the Moon, it exerts a powerful gravitational pull on the water. The resulting rise in the water produces higher tides. The water on the side of the Earth farthest away from the Moon also gets pulled by this lunar gravity, but not as strongly. The Earth itself has its own gravitational force that is constantly pulling waters downward, which is why the oceans do not simply bulge out toward the Moon. Ordinary tides usually feature high and low waters alternating in relation to the Earth’s rotation. Most shores around the world have high waters and two low waters for each day, which last about 24 hours and 50 minutes. The difference in height between the high water and low water is called the range of tide, and it can be quite dramatic in narrower bays .Canada’s bays of Fundy , for example , commonly experiences the world’s most extreme tidal ranges , with daily differences of the 16 meters.

     Two other types of tides are influenced by the Sun, which is much farther away from the Earth and exerts less than half of the Moon’s gravitational force. When the Sun, the Moon and the Earth are directly in line, the solar and lunar gravitational forces add up to produce higher spring tides. The range of spring tides is intensified, with higher water marks and lower low water marks. However, when the Moon is in the first or third quarter, it is at a 90-degree angle with the Sun in relation to the Earth .The opposing solar and lunar forces partially cancel each other out, and the result is a lower tide. This is called a neap tide, which comes twice a month and has lower high water marks and higher low water marks. The range of neap tides is minimum.

      Some tides do not occur over water at all. The solid body of the Earth has slight elasticity, so lunar and solar gravity cause it to stretch very subtly. These changes in the Earth’s shape, although imperceptible to humans, are known as Earth tides. Another tidal phenomenon, atmospheric tides, is caused by the Sun’s heating of the Earth’s atmosphere. Like ordinary tides, they usually occur over 12-hour periods. 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng
Why does the author mention tsunamis in the passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165552
Giải chi tiết

Tại sao tác giả đề cập đến sóng thần trong bào đọc?

A. Để giải thích rằng không phải tất cả thủy triều được gây ra bởi trọng lực.

B. Để đưa ra ví dụ về hiện tượng thủy triều khắc nghiệt.

C. Để cho thấy rằng chúng không liên quan đến thủy triều tự nhiên.

D. Để đề nghị rằng nhiều loại thủy triều trong khu vực cần có.

Dẫn chứng: It is important to distinguish natural tidal phenomena from huge tsunamis , with the latter being caused by earthquakes and undersea volcanic eruptions.

[ Rất quan trọng để phân biệt giữa hiện tượng thủy triều bình thường và những đợt sống thần lớn, với sóng thần do động đất và sự phun trào núi lửa dưới biển.]

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu
The word exerts in paragraph 2 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:165553
Giải chi tiết

Từ "exerts" ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với

A. trộn lẫn với

B. đưa vào sử dụng

C. suy ra từ

D. liên quan đến

The Moon is a main factor controlling ordinary tides. At the location on the Earth closest to the Moon, it exerts a powerful gravitational pull on the water.

[ Mặt trăng là nhân tố chính gây ra thủy triều bình thường. Tại vị trí trên trái đất gần Mặt trăng nhất, nó sử dụng trọng lực mạnh mẽ đẩy nước.]

=>exert = bring into use: sử dụng

=> Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Vận dụng
What can be inferred about Canada’s Bay of Fundy ? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165554
Giải chi tiết

Có thể suy ra gì về Canada's Bay of Fundy?

A. Nó có thể trải qua sóng thần do thủy triều cực đại.

B. Nó có thể có chu ký thủy triều dài hơn do sự đa dạng.

C. Nó có thể rất hẹp vì có nhiều thủy triều khác nhau biên độ lớn.

D. Nó có thể bị ảnh hưởng nhiều hơn bởi trọng lực so với những nơi khác.

Dẫn chứng: The difference in height between the high water and low water is called the range of tide, and it can be quite dramatic in narrower bays .Canada's bays of Fundy , for example , commonly experiences the world's most extreme tidal ranges , with daily differences of the 16 meters.

[ Sự khác nhau về độ cao giữa nước cao và nước thấp được gọi là biên độ thủy triều, và nó khá là kịch tính ở những vịnh hẹp hơn. Canada's bays of Fundy , ví dụ, trải nghiệm phổ biến những vùng thủy triều mạnh nhất thế giới, với sự khác nhau mỗi ngày 16 mét.]

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu
The word imperceptible in the last paragraph could best be replace by

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165555
Giải chi tiết

Từ “imperceptible” ở đoạn văn cuối có thể được thay thế tốt nhất bởi

A. Không nhìn ra được

B. Khó giải thích

C. Không chung chung

D. Khó nói/ không thể nói được

These changes in the Earth’s shape, although imperceptible to humans, are known as Earth tides.

=>imperceptible = not noticeable

=> Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu
What is true about the Moon’s gravitational force? 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:165556
Giải chi tiết

Câu nào sau đây đúng về lực hút của mặt trăng?

A. Nó đẩy nước ở phía xa Trái Đất mạnh hơn.

B. Nó mạnh hơn mặt trời gấp hai lần.

C. Nó giảm trọng lực khi mặt trăng và mặt trời thẳng hàng với nhau.

D. Lực của nó mạnh nhất khi được đặt ở 90o so với Trái Đất.

Dẫn chứng: Two other types of tides are influenced by the Sun, which is much farther away from the Earth and exerts less than half of the Moon's gravitational force.

[ Hai dạng còn lại của thủy triều bị ảnh hưởng bởi Mặt Trời, xa Trái Đất hơn và sử dụng ít hơn phân nửa trọng lực.]

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu
Besides ordinary tides, how many other types of tide are mentioned in the passage ?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165557
Giải chi tiết

Bên cạnh thủy triều bình thường, đoạn văn đề cập bao nhiêu loại thủy triều nữa trong bài đọc?

Dẫn chứng: the solar and lunar gravitational forces add up to produce higher spring tides. This is called a neap tide, which comes twice a month and has lower high water marks and higher low water marks. These changes in the Earth’s shape, although imperceptible to humans, are known as Earth tides. Another tidal phenomenon, atmospheric tides, is caused by the Sun’s heating of the Earth’s atmosphere.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Thông hiểu
Which of the following does not relate to Ordinary Tides ? 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:165558
Giải chi tiết

Câu nào sau đây không liên quan đến thủy triều bình thường?

A. Nhận ảnh hưởng lớn nhất từ mặt trăng.

B. Bị ảnh hưởng bởi vị trí của mặt trời liên quan đến mặt trăng.

C. Luân phiên nước thấp hơn và cao hơn liên quan đến sự luân chuyển của Trái Đất.

D. Có phạm vị rung chuyển thủy triều ở những vịnh hẹp hơn.

Dẫn chứng: The Moon is a main factor controlling ordinary tides.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com