Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

         The quest for sustainable sources of energy study the energy has led humans to study the energy potential of the sun and the wind, as well as the immense power created by dammed rivers. The oceans, too, represent an impressive source of potential energy. For example, it has been estimated that the oceans could provide nearly 3,000 times the energy generated by hydroelectric dams such as the Hoover Dam. Yet, this source remains quite difficult to exploit.       

           But this challenge has not prevented scientists from trying. Within the last few decades, several technologies that can transform the ocean’s immense forces into usable electricity have been invented and introduced. Some focus on capturing the power of the changing tides, while others rely on thermal energy created by oceans in certain tropical regions. However, the most common and easiest-to-develop technologies are those designed to harness the power inherent in the ocean’s waves.      

        There are several methods by which ocean-wave energy can be collected. All of them work because the movement of the water that the waves induce creates storable energy by directly or indirectly driving a power generator. In one such technology, the changing water levels in the ocean that are produced by waves lift a long floating tube comprised of many sections connected by hinges. As the sections move up and down with the water, they pump a special fluid through the tube that can be used to drive a generator. Another technique works on a similar principle, only the floating object rocks back and forth with the motion of the water instead of up and down. A third method of collecting wave energy relies on the rising water from the waves to compress air in a partially submerged chamber. As the waves rush into the chamber, they push the air out through a narrow tunnel. Located inside this tunnel is a turbine connected to a power generator. The movement of the air turns the turbine, which feeds energy into the generator.          

       The drawback to each of these concepts is that the they make it necessary to have many pieces of machinery linked together. This presents a problem because the larger the device, the more vulnerable it is to damage from hazardous ocean environments, and the more likely it is to interfere with otherwise unspoiled coastal scenery. Also, these methods demand the construction of site-specific machines that take into consideration average local wave heights and sea conditions. Such a requirement can be quite cost-prohibitive, because engineers must create unique power generation mechanism for each site. In other words, the ability to get power from waves differ from region to region. 

          Japan, Norway, and the UK have attempted to generate energy by capturing the power of ocean waves. In northern Scotland, the first power plan to use wave power, OSPREY ( Ocean Swell Powered Renewable Energy ), began operating in 1995. It followed the principle of the third method described above : waves entering a partially submerged chamber pushed air into turbines to generate electricity. The electricity was then transmitted to power collectors in the shore via underwater cables. Unfortunately, the OSPREY plant was destroyed in a large storm, highlighting an unavoidable difficulty associated with this kind of power generation.         

          The potential benefits of wave-based energy are hard to ignore. Once the proper machinery is produced and installed, the energy is free. Maintenance cost are small, and the equipment does not pose any threats of environmental pollution. And best of all, the amounts of energy produced are enormous.         

          However, these theoretical advantages have yet to be fully realized. In many cases, a lack of government funding has inhibited the technologies from advancing. For example, despite the relative abundance of proposed wave-power devices, many have not been adequately tested, and most have been evaluated only in artificial pools where they are not subjected to the harsh marine conditions that exist in actual oceans. Protecting the equipment from the sea’s destructive forces, as well as the fundamental task of determining feasible locations for collecting energy source are substantial and will require more time to overcome.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Thông hiểu
The phrase this source in the passage refers to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:167351
Giải chi tiết

Cụm từ “ this source” trong bài đọc ám chỉ đến.........................

Sun: mặt trời

Wind: gió

Rivers: sông

Oceans: đại dương

Dẫn chứng: The oceans, too, represent an impressive source of potential energy. For example, it has been estimated that the oceans could provide nearly 3,000 times the energy generated by hydroelectric dams such as the Hoover Dam. Yet, this source remains quite difficult to exploit.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu
The word exploit in the passage is closest meaning to

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:167352
Giải chi tiết

Từ “ exploit” trong bài đọc gần nghĩa nhất với........................

Utilize: sử dụng

Declare: tuyên bố

Contain: chứa

Determine: xác nhận

=>exploit [ khai thác] = Utilize

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu
Why does the author mention the Hoover Dam in paragraph one ?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:167353
Giải chi tiết

Tại sao tác giả đề cập đến Đập nước Hoover ở đoạn 1?

A. Để đưa ra ví dụ gần đây về công nghệ năng lượng dựa trên đại dương.

B. Để giải thích rằng những đập nước là nguồn sản xuất năng năng lượng bền bỉ và hiệu quả.

C. Để phác họa sự so sánh giữa hai nguồn năng lượng có thể tái tạo.

D. Đề cho thấy rằng những nguồn năng lượng thay thế không thành công.

Dẫn chứng: For example, it has been estimated that the oceans could provide nearly 3,000 times the energy generated by hydroelectric dams such as the Hoover Dam.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu
According to paragraph 3, which of the following is true about wave-power technologies?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:167354
Giải chi tiết

Theo đoạn 3, câu nào sau đây đúng về công nghệ năng lượng sóng?

A. Nhiều trong số chúng dùng vật thể ngập nước để lấy được năng lượng sóng.

B. Không khí bị nén phải tồn tại cho chúng hoạt động hiệu quả.

C. Chúng thực hiện 3 bước để thu thập năng lượng sóng.

D. Chúng dựa vào sự chuyển động của nước để tạo ra điện.

Dẫn chứng: All of them work because the movement of the water that the waves induce creates storable energy by directly or indirectly driving a power generator.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu
According to paragraph 5, what part did the cables play in OSPREY’s design?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:167355
Giải chi tiết

Theo đoạn 5, những dây cáp đóng vai trò là bộ phận nào trong thiết kế của OSPREY’s?

A. Chúng đính kèm với buồng chìm một phần với đáy đại dương.

B. Chúng phát ra điện cái mà được thu thập lại trong tua bin.

C. Chúng dẫn điện từ máy phát điện đến bờ biển.

D. Chúng cung cấp sự ổn định trong suốt những cơn bão đại dương lớn.

Dẫn chứng: The electricity was then transmitted to power collectors in the shore via underwater cables.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu
The word inhibited in the passage is closest in meaning to  

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:167356
Giải chi tiết

Từ “ inhibited” trong bài đọc gần nghĩa nhất với

Inhibite: cản trở

Deliver: chuyển giao [ hàng hóa]

Prevent: ngăn chặn

Protect: bảo vệ

Approve: đồng ý

=>inhibite = prevent

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
Vận dụng
What can be inferred from paragraph 7 about governments?  

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:167357
Giải chi tiết

Có thể suy ra gì từ đoạn 7 về chính phủ?

A. Họ không tin những thiết bị năng lượng sóng có thể chịu được sức mạnh của đại dương.

B. Sự quan tâm của họ thường mâu thuẫn với sự quan tâm của các ngành công nghiệp năng lượng.

C. Họ yêu cầu nhiều nghiên cứu khoa học trước khi cung cấp nguồn vốn.

D. Sự ủng hộ của họ thưởng rất quan trọng đối với sự thành công của những nỗ lực mới.

Dẫn chứng: In many cases, a lack of government funding has inhibited the technologies from advancing.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
Vận dụng
All of these are problems associated with the collection of wave energy EXCEPT ? 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:167358
Giải chi tiết

Tất cả những vấn đề sau đây liên quan đến việc thu gom năng lượng sóng ngoại trừ?

A. Sự khó khăn của việc tìm ra vị trí khả thi.

B. Năng lượng hủy diệt của đại dương

C. Kích thước của thiết bị có liên quan

D. Sự thay đổi liên tục của thủy triều

Dẫn chứng: Protecting the equipment from the sea’s destructive forces, as well as the fundamental task of determining feasible locations for collecting  energy source are substantial and will require more time to overcome.[ câu A+ B]

This presents a problem because the larger the device, the more vulnerable it is to damage from hazardous ocean environments, and the more likely it is to interfere with otherwise unspoiled coastal scenery.[ câu C]

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com