Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

Competition

Rivalry among business and service industries is called competition. This feature of a market economy encourages business to improve their good and services, keep their prices affordable, and offer new products to attract more buyers.There are four basic types of competition in business that form a continuum from pure competition through monopolistic competition and oligopoly to monopoly. (See diagram) At one end of the continuum, pure competition results when every company has a similar product. Companies that deal in commodities such as wheat or corn are often involved in pure competition. In Pure Competition, it is often the ease and efficiency of distribution that influences purchase.In contrast, in monopolistic competition, several companies may compete for the sale of items that may be substituted. The classic example of monopolistic competition is coffee and tea. If the price of one is perceived as too high, consumers may begin to purchase the other. Coupons and other discounts are often used as part of a marketing strategy to influence sales.Oligopoly occurs when a few companies dominate the sales of a product or service. For example, only five airline carriers control more than 70 percent of all ticket sales in the United States. In oligopoly, serious competition is not considered desirable because it would result in reduced revenue for every company in the group. Although price wars do occur, in which all companies offer substantial savings to customers, a somewhat similar tendency to raise prices simultaneously is also usual.Finally, monopoly occurs when only one firm sells the product. Some monopolies have been tolerated for producers of goods and services that have been considered basic or essential, including electricity and water. In these cases, it is government control, rather than competition, that protects and influences sales.The following chart represents the competition continuum.Most………………..Competition……………………Least

Pure Monopolistic - oligopoly - Monopolycompetition

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Which of the following would be a better title for the passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:172158
Giải chi tiết

Tiêu đề hay hơn cho bài đọc là?

A. Sự độc quyền

B. Thị trường hàng hóa

C. Chuỗi cạnh tranh

D. Hình thức tranh tài tốt nhất

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
An example of a product in monopolistic competition is______.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:172159
Giải chi tiết

Một ví dụ của sản phẩm trong cạnh tranh độc quyền là

Corn: ngô

Electricity: điện

Airline: hãng hàng không

Coffee: cà phê

Dẫn chứng: The classic example of monopolistic competition is coffee and tea.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 3:
The word ‘tolerated’ in the passage could best be replaced by_____.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:172160
Giải chi tiết

Từ “ khoan dung/ độ lượng “ trong bài đọc có thể được thay thế tốt nhất bởi

Permitted: cho phép

Reserved: giữ gìn

Criticized: phê bình

Devised: phát minh

Some monopolies have been tolerated for producers of goods and services that have been considered basic or essential, including electricity and water.

[ Một số công ty đ quyền đã cho phép các nhà sản xuất hàng hóa và dịch vụ mà được xem là cơ bản và quan trọng, bao gồm điện và nước.]

=>tolerated = permitted

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
Where in the passage does the author explain pure competition?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:172161
Giải chi tiết

Ở đâu trong bài đọc tác giả giải thích cạnh tranh lành mạnh?

Dẫn chứng: In Pure Competition, it is often the ease and efficiency of distribution that influences purchase.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Question 47: What does the author mean by the following statement: “Although price wars do occur, in which all companies offer substantial savings to customers, a somewhat similar tendency to raise prices simultaneously is also usual?”

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:172162
Giải chi tiết

Tác giả có ngụ ý gì khi nó câu sau: “ Mặc dù cuộc chiến về giá cả xảy ra, trong đó tất cả các công ty cung cấp những khoản tiết kiệm cho khách hàng , và một xu hướng khá giống nhau  để nâng giá đồng thời cũng là bình thường?”

A. Các khách hàng có thể thích tiền khi các công ty có cuộc chiến giá cả.

B. Rất phổ biến rằng các công ty tranh giành khách hàng bằng cách hạ giá.

C. Không bất thường cho tất cả các công ty  để tăng giá cùng một lúc.

D. Giá cả thường thấp trong cuộc chiến giá cả, nhưng chúng thường cao hơn sau đó.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Which type of competition is subject to the greatest government control?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:172163
Giải chi tiết

Loại hình cạnh tranh nào mà chủ thể được chính phủ kiểm soát nhiều nhất?

Oligopolies: cạnh tranh hữu hạn

Monopolies: độc quyền

Monopolies competition: cạnh tranh độc quyền

Pure competition: cạnh tranh lành mạnh

Dẫn chứng: Finally, monopoly occurs when only one firm sells the product. Some monopolies have been tolerated for producers of goods and services that have been considered basic or essential, including electricity and water. In these cases, it is government control, rather than competition, that protects and influences sales.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 7:
The author mentions all of the following as characteristic of monopoly EXPECT___.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:172164
Giải chi tiết

Tác giả đề cập đến tất cả những đặc điểm sau đây của sự độc quyền NGOẠI TRỪ

A. chỉ trong công ty

B. kiểm soát bởi chính phủ

C. những dịch vụ cần thiết và cơ bản

D. việc sử dụng phiếu quà tặng hoặc phiếu giảm giá khác

Dẫn chứng: Finally, monopoly occurs when only one firm sells the product. => loại A

Some monopolies have been tolerated for producers of goods and services that have been considered basic or essential, including electricity and water. => loại C

In these cases, it is government control, rather than competition, that protects and influences sales. => loại B

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
It can be inferred that this passage was first printed in___.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:172165
Giải chi tiết

Có thể suy ra rằng bài đọc này lúc đầu được in trong

A. sách giáo khoa về kinh doanh

B. tài liệu chính phủ

C. tập sách mỏng của hãng hàng không

D. một tờ báo

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com