Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 41.

The Ring of Fire is an enormous chain of volcanoes all around the Pacific Ocean. The ring goes from New Zealand up to Asia and across the ocean to Alaska. From Alaska, the ring continues southward along the coast of both North and South America. More than seventy-five percent of the world's volcanoes are located in this ring.

Scientists are interested in studying the Ring of Fire because they can observe plate tectonics at work there. In 1912, a German scientist, Alfred Wegener, came up with the first theory of land movement. Wegener said continents are made up of lighter rocks resting on heavier material. Similar to the way large things move while floating on water, Wegener suggested that the positions of the continents were not fixed, but that they moved slightly. Later, scientists discovered most of Wegener's ideas were right on the mark. They then developed the theory called plate tectonics.

According to plate tectonics, the surface of the Earth consists of a number of enormous plates or sections of rock, each about eighty kilometers thick. The plates float and slowly move at speeds between one to ten centimeters every year. That is about the rate your fingernails grow! Within the Ring of Fire, new material for the Earth's plates is constantly being created as hot liquid rock called magma flows from the center of the Earth up to the ocean floor. All the existing plates on the Earth's surface have to move slightly to make room for the new material.

As plates move both away from and toward each other, they run into each other. When they hit each other, one plate might move under another. This process is called subduction. Subduction frequently causes earthquakes. It may also result in the bottom plate melting due to the extreme temperatures under the top plate. The magma created in this process can rise to the Earth's surface and come out through volcanoes, as can be seen along the Ring of Fire.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What is the main focus of this reading?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:191024
Giải chi tiết

Bài đọc chủ yếu thảo luận về?

A.Những núi lửa năng động nhất được tìm thấy ở Vành đai lửa.

B. Ví trí của Vành đai lửa.

C. Những mảng kiến tạo trên bề mặt Trái Đất di chuyển những hướng khác nhau như thế nào.

D. Những mảng kiến tạo , núi lửa, và động đất có liên quan như thế nào.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The word “fixed” in paragraph 2 is closest in meaning to _______________.  

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:191025
Giải chi tiết

Từ “fixed” [ cố định] ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với

A.không thay đổi

B. không ổn định

C. đang di chuyển

D. nổi lềnh bềnh

Dẫn chứng: Similar to the way large things move while floating on water, Wegener suggested that the positions of the continents were not fixed, but that they moved slightly.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
According to the reading, which is true about the Ring of Fire?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:191026
Giải chi tiết

Theo bài đọc, ý nào đúng về vành đai núi lửa?

A.Tất cả núi lửa dọc vành đai đều hoạt động.

B. Hầu hết những núi lửa trên Trái Đất đều là một phần của vành đai.

C. Mỗi năm vành đai trở nên lớn hơn.

D. Vành đai được khám phá vào thế kỷ 20.

Dẫn chứng: More than seventy-five percent of the world's volcanoes are located in this ring.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
What does “subduction” mean in this reading? 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:191027
Giải chi tiết

Từ “subduction” trong bài đọc có nghĩa gì?

A.Đá đang di chuyển dưới những núi lửa

B. Nham thạch phun trào

C. Lý thuyết của những mảng kiến tạo chuyển động

D. Sự chuyển động của 1 mảng kiến tạo dưới mảng kiến tạo khác

Dẫn chứng: As plates move both away from and toward each other, they run into each other. When they hit each other, one plate might move under another. This process is called subduction.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
What is NOT a result of shifting tectonic plates?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:191028
Giải chi tiết

Cái nào không phải là kết quả của sự dịch chuyển những mảng kiến tạo?

A.Động đất

B. Nhiệt độ khắc nghiệt bên trong trái đất.

C. Núi lửa

D. Sự dịch chuyển mảng kiến tạo dưới mảng khác

Dẫn chứng: Subduction frequently causes earthquakes. It may also result in the bottom plate melting due to the extreme temperatures under the top plate. The magma created in this process can rise to the Earth's surface and come out through volcanoes, as can be seen along the Ring of Fire.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 6:
Which question is NOT answered in the reading?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:191029
Giải chi tiết

Câu hỏi nào không được trả lời trong bài đọc?

A.Những mảng kiến tạo di chuyển nhanh như thế nào?

B. Những mảng kiến tạo trong thuyết kiến tạo dày như thế nào?

C. Núi lửa hoạt động mạnh mẽ nhất ngày nay là gì?

D. Vành đai núi lửa ở đâu?

Dẫn chứng:

According to plate tectonics, the surface of the Earth consists of a number of enormous plates or sections of rock, each about eighty kilometers thick. => loại B

The plates float and slowly move at speeds between one to ten centimeters every year. => loại A

The Ring of Fire is an enormous chain of volcanoes all around the Pacific Ocean. The ring goes from New Zealand up to Asia and across the ocean to Alaska. From Alaska, the ring continues southward along the coast of both North and South America. => loại D

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com