Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 42 to 50.

On a winter night last June, José Antonio Tuki, a 30-year-old artist on Easter Island, sat on Anakena beach and stared at the enormous human statues there – the moai. The statues are from four feet tall to 33 feet tall. Some weigh more than 80 tons. They were carved a long time ago, with stone tools, and then they were moved up to 11 miles to the beach. Tuki stares at their faces and he feels a connection. ‘This is something that was produced by my ancestors,’ he says. ‘How did they do it?’

The first Polynesians arrived at Rapa Nui (Easter Island), probably by canoe, hundreds of years ago. The island is 2,150 miles west of South America and 1,300 miles east of its nearest inhabited neighbour, Pitcairn. Nowadays 12 flights arrive every week from Chile, Peru and Tahiti. In 2011, 50,000 tourists – ten times the island’s population – flew to Easter Island. Almost all of the jobs on Easter Island depend on tourism. And the tourists go there for only one thing: the moai.

People around the world became curious about the statues after the Norwegian adventurer Thor Heyerdahl made Easter Island famous, and there are different theories about how the statues were moved to the beach. Many researchers think the statues were pulled along the ground using ropes and wood. Pulitzer Prize winner Jared Diamond has suggested that many people were needed to build and move the moai. As a result, the island’s trees were cut down for wood and to create farming land. This open land was fragile and it was soon eroded by the strong winds, so it was very difficult to grow food. The situation was an early example of an ecological disaster, according to Diamond.

On the other hand, archaeologists Terry Hunt of the University of Hawaii and Carl Lipo of California State University Long Beach have a more positive view of the island’s history. They suggest that the inhabitants actually pioneered a type of sustainable farming – they built thousands of circular stone walls, called manavai, and grew food inside them. And their theory about how the moai were moved is that they were ‘walked’ along using a system of only ropes and a few people.

As José Tuki contemplates these enormous statues, he doesn’t mind that there are no definite answers about the history of his island. ‘I want to know the truth,’ he says, ‘but maybe knowing everything would take its power away’.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
The Easter Island statues __________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:191032
Giải chi tiết

Những bức tượng đảo Easter................

A.là những công trình mới thu hút du khách.

B. không được hiểu hoàn toàn bởi các nhà khảo cổ học.

C. đã bị phá hủy bởi người dân trên đảo

D. được tạo ra bởi Jose Antonio Tuki.

Dẫn chứng: As José Tuki contemplates these enormous statues, he doesn’t mind that there are no definite answers about the history of his island. ‘I want to know the truth,’ he says, ‘but maybe knowing everything would take its power away’.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
On Easter Island today, the statues _________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:191033
Giải chi tiết

Trên đảo Easter ngày nay, những bức tượng....................

A.rất quan trọng với nền kinh tế đảo

B. đã mất đi tầm quan trọng của nó

C. bị bỏ hoang

D. được quan tâm như một vấn đề

Dẫn chứng: Almost all of the jobs on Easter Island depend on tourism. And the tourists go there for only one thing: the moai.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
The people of Easter Island today _________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:191034
Giải chi tiết

Người dân trên đảo Easter ngày nay...................

A.bị cô lập với thế giới hiện đại

B. thường bị thất nghiệp

C. rất giàu có

D. phụ thuộc vào du khách nước ngoài

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Studying the moai __________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:191035
Giải chi tiết

Việc nghiên cứu những bức tượng mặt người................

A.có thể cho chúng ta biết về những người từng sống trên đảo.

B. quan trọng đối với nông dân trên đảo Easter

C. giúp chúng ta hiểu về nghệ thuật của Jose Tuki

D. không quan trọng đối với người trên đảo Easter.

Dẫn chứng: . ‘This is something that was produced by my ancestors,’ he says. ‘How did they do it?’

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
The moai __________.

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:191036
Giải chi tiết

Những bức tượng mặt người.......................

A.là tượng của động vật

B. cùng kích thước

C. được tạo bởi tổ tiên của Jose Tuki

D. là những tượng người nhỏ

Dẫn chứng: ‘This is something that was produced by my ancestors,’ he says.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Jared Diamond thinks that _________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:191037
Giải chi tiết

Jared Diamond nghĩ rằng....................

A.nguồn tài nguyên rừng trên đảo Easter thì nghèo nàn.

B. chưa bao giờ có rừng trên đảo Easter.

C. người trên đảo Easter đã từng rất nghèo

D. nó trở nên khó trồng thực phẩm sau khi rừng bị chặt

Dẫn chứng: As a result, the island’s trees were cut down for wood and to create farming land. This open land was fragile and it was soon eroded by the strong winds, so it was very difficult to grow food.

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
Hunt and Lipo’s theory about the movement of the statues involves using ________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:191038
Giải chi tiết

Lý thuyết của Hunt và Lipo về việc di chuyển những bức tượng này bao gồm việc sử dụng.............

A.gỗ và đá

B. dây thừng và con người

C. gỗ và dây thừng

D. dây thừng và đá

Dẫn chứng: And their theory about how the moai were moved is that they were ‘walked’ along using a system of only ropes and a few people.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
The word “fragile” in paragraph 4 is closest in meaning to ________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:191039
Giải chi tiết

Từ “fragile” ở đoạn 4 gần nghĩa nhất với....................

A.dễ vỡ

B.chắc/ chặt

C. cứng

D. khô

Dẫn chứng: This open land was fragile and it was soon eroded by the strong winds, so it was very difficult to grow food.

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
The story of the moai can teach us lessons about _________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:191040
Giải chi tiết

Câu chuyện của bức tượng mặt người dạy chúng ta những bài học về.................

A.sự tương tác của chúng ta với môi trường.

B. vai trò của nghệ thuật trong xã hội

C. các cộng đồng dân cư đảo

D. những thảm họa sinh thái học

=>Chọn A

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com