Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Just two months after the flight of Apollo 10, the Apollo 11 astronauts made their historic landing on the surface of the Moon. This momentous trip for humanity also provided scientists with an abundance of material for study; from rock and soil samples brought back from the Moon, scientists have been able to determine much about the composition of the Moon (as well as to draw) inferences about the development of the Moon from its composition.
The Moon soil that came back on Apollo 11 contains small bits of rock and glass which were probably ground from larger rocks when meteors impacted with the surface of the Moon. The bits of glass are spherical in shape and constitute approximately half of the Moon soil. Scientists found no trace of animal or plant life in this soil.
In addition to the Moon soil, astronauts gathered two basic types of rocks from the surface of the Moon: Basalt and breccia. Basalt is a cooled and hardened volcanic lava common to the Earth. Since basalt is formed under extremely high temperatures, the presence of this type of rock is an indication that the temperature of the Moon was once extremely hot. Breccia, the other kind of rock brought back by the astronauts, was formed during the impact of falling objects on the surface of the Moon. It consists of small pieces of rock compressed together by the force of impact. Gases such as hydrogen and helium were found in some of the rocks, and scientists believe that these gases were carried to the Moon by the solar wind, the streams of gases that are constantly emitted by the Sun.
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:
It is implied in the passage that scientists believe that the gases found in the Moon rocks
Đáp án đúng là: A
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: A
What does the word “It” refers to?
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: C
The author's purpose in this passage is to
Đáp án đúng là: B
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: B
According to the passage, what does Moon soil consist of?
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: C
The word 'emitted' in the last paragraph is closest in meaning to
Đáp án đúng là: B
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: B
According to the passage, breccia was formed
Đáp án đúng là: B
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: B
What is the subject of this passage?
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: C
Which of the following was NOT brought back to the Earth by the astronauts?
Đáp án đúng là: C
Kiến thức: Đọc hiểu
Dịch bài đọc:
Chỉ hai tháng sau chuyến bay Apollo 10, phi hành gia trên Apollo 11 đã tạo nên lịch sử hạ cánh xuống bề mặt trên mặt trăng. Chuyến đi quan trọng này của nhân loại cũng cung cấp cho các nhà khoa học một sự phong phú về vật liệu để nghiên cứu; từ các mẫu đá và đất được mang về từ mặt trăng, các nhà khoa học đã có thể xác định nhiều về thành phần của Mặt trăng (cũng như để) suy luận về sự phát triển của Mặt trăng từ thành phần của nó.
Mẫu đất của Mặt trăng được mang về trên Apollo 11 có chứa các phần đá nhỏ và thủy tinh có thể đã được tạo từ các tảng đá lớn hơn khi các thiên thạch va chạm với bề mặt Mặt trăng. Các mảnh thủy tinh có dạng hình cầu và cấu thành khoảng một nửa trong mẫu đất mặt trăng. Các nhà khoa học không tìm thấy dấu vết động vật hay thực vật trong đất này.
Ngoài mẫu đất mặt trăng, các phi hành gia thu thập được hai loại đá cơ bản từ bề mặt Mặt trăng: Bazan và Breccia. Bazanlà dung nham núi lửa được làm lạnh và cứng lại phổ biến trên trái đất. Kể từ khi bazan được hình thành dưới nhiệt độ cực cao, sự có mặt của loại đá này là dấu hiệu cho thấy nhiệt độ của Mặt Trăng cực kỳ nóng. Breccia, một loại đá khác do các phi hành gia mang về, được hình thành trong quá trình va chạm của các vật rơi xuống trên mặt trăng. Nó bao gồm các mẩu đá nhỏ bị nén lại với nhau bởi lực va chạm. Các loại khí như hiđrô và heli đã được tìm thấy trong một số đá, và các nhà khoa học tin rằng những khí này được mang lên mặt trăng do gió mặt trời, những dòng khí liên tục phát ra từ mặt trời.
Đáp án cần chọn là: C
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












