Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 10 to 16.
No educational medium better serves as a means of spatial communication than the atlas. Atlases deal with such invaluable information as population distribution and density. One of the best, Pennycooke’s World Atlas, has been widely accepted as a standard owning to the quality of its maps and photographs, which not only show various settlements but also portray them in a variety of scales. In fact , the very first map in the atlas is a cleverly designed population cartogram that projects the size of each country if geographical size were proportional to population. Following the proportional layout , a sequence of smaller maps shows the world’s population density, each country’s birth and death rates, population increase and decrease , industrialization, urbanization , gross national product in terms of per capita income, the quality of medical care, literacy, and language. To give readers a perspective on how their own country fits in with the global view, additional projections despite the world’s patterns in nutrition, calorie and protein consumption, health care, number of physicians per unit of population, and life expectancy by region. Population density maps on a subcontinental scale, as well as political maps, convey the diverse demographic phenomena of the world in a broad array of scales.
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:
What is the main topic of this passage ?
Đáp án đúng là: A
Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: A
According to the passage, the first map in Pennycooke’s World Atlas shows
Đáp án đúng là: D
Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: D
In the passage, the word “invaluable” is closest in meaning to
Đáp án đúng là: B
Từ vựng
Đáp án cần chọn là: B
Which of the following is NOT mentioned in the passage ?
Đáp án đúng là: D
Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: D
The word “layout” in the passage refers to
Đáp án đúng là: A
Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: A
It can be inferred from the passage that maps can be used to
Đáp án đúng là: D
Đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: D
The author of the passage implies that
Đáp án đúng là: B
Đọc hiểu
Dịch bài đọc
Không có phương tiện giáo dục nào hoạt động như một một phương tiện giao tiếp không gian tốt hơn là bản đồ. Bản đồ giải quyết các thông tin vô giá như phân bố dân cư và mật độ. Một trong những bản đồ thế giới tốt nhất của Pennycooke đã được chấp nhận rộng rãi như một tiêu chuẩn sở hữu chất lượng của các bản đồ và ảnh của nó, không chỉ thể hiện các khu định cư khác nhau mà còn thể hiện chúng theo nhiều mức độ khác nhau. Trên thực tế, bản đồ đầu tiên trong tập bản đồ là bản đồ dân số được thiết kế khéo léo, dự báo quy mô của mỗi quốc gia nếu quy mô địa lý tỷ lệ thuận với dân số. Theo bố cục tỉ lệ, một chuỗi các bản đồ nhỏ hơn cho thấy mật độ dân số thế giới, tỷ lệ sinh và tử của mỗi nước, dân số tăng và giảm, công nghiệp hóa, đô thị hóa, tổng sản phẩm quốc gia về thu nhập bình quân đầu người, chất lượng chăm sóc y tế, và ngôn ngữ. Để cung cấp cho độc giả một quan điểm về cách đất nước của họ phù hợp với quan điểm toàn cầu, các dự báo bổ sung mặc dù các mô hình dinh dưỡng, tiêu thụ calorie và protein, chăm sóc sức khoẻ, số bác sĩ trên mỗi đơn vị dân cư, và tuổi thọ theo khu vực. Các bản đồ mật độ dân số ở quy mô lục địa, cũng như các bản đồ chính trị, cho thấy các hiện tượng nhân khẩu học đa dạng của thế giới trong một phạm vi rộng lớn.
Đáp án cần chọn là: B
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












