Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Task 2. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer

Task 2. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 8 – 15.

            If we believe that clothing has to do with covering the body, and costumes with the choice of a particular form of garment for a particular use, then we can say that clothing depends primarily on such physical conditions as climate, health, and textile manufacture, whereas costumes reflect social factors such as religious beliefs, aesthetics, personal status, and the wish to be distinguished from or  to emulate our fellows.

           The ancient Greeks and the Chinese believed that we first covered our bodies for some physical reason such as protecting ourselves from the weather elements. Ethnologists and psychologists have invoked  psychological reasons: modesty in the case of ancients, and taboo,  magical influence and  the desire to please for the moderns.

             In early history, costumes must have fulfilled a function beyond that of simple utility, perhaps through some magical significance, investing primitive man with the attributes of other creatures. Ornaments identified the wearer with animals, gods, heroes or other men. This identification  remains symbolic in more sophisticated societies. We should bear in mind that the theater has its distant origins in sacred performances, and in all periods children at play have worn disguises, so as  to adapt gradually to adult life.

           Costumes helped inspire fear or impose authority. For a chieftain, costumes embodied attributes expressing his power, while a warrior's costume enhanced his physical superiority and suggested he was superhuman. In more recent times, professional or administrative costume has been devised to distinguish the wearer and express personal or delegated authority; this purpose is seen clearly in the judge's robes and the police officer’s uniform. Costume denotes power, and since power is usually equated with wealth, costume came to be an expression of social caste and material prosperity. Military uniform denotes rank and is intended to intimidate to protect the body and to express membership in a group. At the bottom of the scale, there are such compulsory costumes as the convict’s uniform. Finally, costume can possess a religious significance that combines various elements: an actual or symbolic identification  with a god, the desire to express  this in earthly life,  and the desire to enhance the wearer's position of  respect.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng

The passage mainly discusses costume in terms of  its                       .       

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:358713
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Vận dụng

What is the purpose of the paragraph 1?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:358714
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu

Psychological reasons for wearing garments include                       .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:358715
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
Nhận biết

The word “Ornaments” in paragraph 3 is closet in  meaning to                      .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:358716
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Vận dụng

It can be inferred from paragraph  3 that                     .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:358717
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu

Why does the author mention the police officer's uniform?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:358718
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
Nhận biết

The word “denotes” in line paragraph 4 is closest in  meaning to                      .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:358719
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
Thông hiểu

Which of the following would most likely NOT be reflected in a person's costume, as it is defined in the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:358720
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com