Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Dạng bài Đọc hiểu lớp 12

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55.

Archimedes‘ Principle is a law of physics that states that when an object is totally or partially immersed in a fluid, it experiences an upthrust equal to the weight of the fluid displaced. The principle is most frequently applied to the behaviour of objects in water, and helps to explain floating and sinking, and why objects seem lighter in water. It also applies to balloons.

The key word in the principle is “upthrust”, which refers to the force acting upward to reduce the apparent weight of the object when it is under water. If, for example. a metal block with a volume of 100 cm is dipped in water, it displaces an equal volume of water, which has a weight of approximately 1 N (3.5 oz). The block therefore seems to weigh about 1 N less.

An object will float if its average density is less than that of water. If it is totally submerged, the weight of the water it displace (and hence the upthrust on it) is greater than its own weight, and it is forced upward and out of the water, until the weight of the water displaced by the submerged part is exactly equal to the weight of the floating object. Thus a block of wood with a density six tenths that of water will float with six tenths of its volume under water, since at that point the weight of fluid displaced is the same as the block’s own weight. If a dense material is made into a suitable shape, it will float because of Archimedes’ principle. A ship floats, whereas a block of iron of the same mass sinks.

It is also because of Archimedes’ principle that ships float lower in the water when they are heavily loaded (more water must be displaced to give the necessary upthrust). In addition, they cannot be so heavily loaded if they are to sail in fresh water as they can if they are to sail in the sea, since fresh water is less dense than sea water, and so more water must be displaced to give the necessary upthrust. This means the ship is lower in the water, which can be dangerous in rough weather.

From "Archimedes Principle". Microsoft Student 2008 [DVD]. Microsoft Corporation, 2007.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What happens when something is immersed in a fluid?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:42968
Giải chi tiết

Đáp án B: Căn cứ trong bài:  It experiences an upthrust equal to the weight of the fluid displaced ( vật thể nhận được một lực đẩy bằng trọng lượng phần chất lỏng mà nó chiếm chỗ)

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The word “volume” in the passage refers to ______

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:42969
Giải chi tiết

Đáp án B: volume = thể tích, quantity = số lượng, loudness = độ lớn, frequency = tần suất

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
The word “displace” in the passage almost means_____

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:42970
Giải chi tiết

Đáp án A : displace = thay cho,  take the place of  = thay thế, take place = diễn ra

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
If an object’s average density is less than that of water, the object will_____

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:42971
Giải chi tiết

Đáp án C. Căn cứ trong bài : “The upthrust on it is greater than its own weight  and it is forced upward and out of the water (Lực đẩy tác dụng lên vật thể lớn hơn trọng lượng của nó, và nó được đẩy lên và nổi lên trên mặt nước)

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 5:
A block of wood with a density seven tenths that of water will_____

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:42972
Giải chi tiết

Đáp án C: Căn cứ trong bài: Thus a block of wood with the density six tenths that of water with float with six tenths of its volume under water. Ta suy ra tỉ lệ khối lượng riêng của gỗ so với nước sẽ bằng tỉ lệ phần gỗ chìm trong nước

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
A ship floats, whereas a block of iron of the same mass sinks because the ship____

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:42973
Giải chi tiết

Đáp án D: Căn cứ trong bài: “ If a dense material is made into a suitable shape, it will float because of archimedes’ principle ( Nếu một chất liệu nặng được chế tạo với hình dạng thích hợp thì nó sẽ nổi theo định luật Ác –si – mét)

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The phrase "six tenths" in the passage means

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:42974
Giải chi tiết

Đáp án D: six tenths = 6/10

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
The word “upthrust” in the passage refers to the_____

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:42975
Giải chi tiết

Đáp án A: upthrust = lực đẩy

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 9:
Ships cannot be so heavily loaded if they want to sail in fresh water as they sail in the sea, because______

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:42976
Giải chi tiết

Đáp án A:  “Ship cannot be so heavily loaded if they want to sail in fresh water as they sail in the sea, because fresh water is lighter than  sea water” ( các con tàu không thể chất hàng quá nặng nếu muốn chạy ở vùng nước ngọt vì nước ngọt nhẹ hơn nước biển)

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 10:
Archimedes’ Principle explains why______

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:42977
Giải chi tiết

Đáp án C: Archimedes’ principle explains why objects seem lighter in water ( Định luật Ác-si-met đã giải thích tại sao các vât thể dường như nhẹ hơn khi ở trong nước)

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com