Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Dạng bài Đọc hiểu lớp 12

Read the following passage and blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

The technology of the North American Colonies did not differ strikingly from that of Europe, but in one respect, the colonists enjoyed a great advantage. Especially by comparison with Britain, Americans had a wonderfully plentiful supply of wood.

The first colonists did not, as many people imagine, find an entire continent covered by a climax forest. Even along the Atlantic seaboard, the forest was broken at many points. Nevertheless, all sorts of fine trees abounded, and through the early colonial period, those who pushed westward encountered new forests. By the end of the Colonial era, the price of wood has risen slightly in eastern cities, but wood was still extremely abundant.

The availability of wood brought advantages that have seldom been appreciated. Wood was a foundation of the economy. Houses and all manner of buildings were made of wood to a degree unknown in Britain. Secondly, wood was used as a fuel for heating and cooking. Thirdly, it was used as the source of gunpowder, and tannic acid, used for tanning leather.

The supply of wood conferred advantages, but had some negative aspects as well. Iron at that time was produced by heating iron ore with charcoal. Because Britain was so stripped of trees, she was unable to exploit her rich iron mines. But the American Colonies had both iron ore and wood; iron production was encouraged and became successful. However, when Britain developed coke smelting, the Colonies did not follow suit because they had plenty of wood and besides, charcoal iron was stronger than coke iron. Coke smelting led to technological innovations and was linked to the emergence of the Industrial Revolution. In the early nineteenth century, the former Colonies lagged behind Britain in industrial development because their supply of wood led them to cling to charcoal iron.

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What does the passage mainly discuss?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:52775
Giải chi tiết

Sentence : "The technology of the North American Colonies did not differ strikingly from that of Europe, but in one respect, the colonists enjoyed a great advantage. Especially by comparison with Britain, Americans had a wonderfully plentiful supply of wood."

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The word “strikingly” is closet meaning to             .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:52776
Giải chi tiết

strikingly = nổi bật, rõ rệt

A. thực tế

B. đột ngột, nhanh chóng / đáng kể

C. hoàn thành

D. ngay lập tức

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Which of the following is a common assumption about the forests of North America during the Colonial period?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:52777
Giải chi tiết

Ý nào sau đây là nhận định phổ biến về những khu rừng Bắc Mỹ thời thuộc địa?

A. Chúng chứa chỉ một vài loại cây.

B. Chúng tồn tại chỉ dọc theo bờ biển Đại Tây Dương.

C. Chúng có rất ít hoặc không có giá trị kinh tế.

D. Chúng bao phủ toàn bộ lục địa.

Dẫn chứng:  The first colonists did not, as many people imagine, find an entire continent covered by a climax forest. Even along the Atlantic seaboard, the forest was broken at many points. Nevertheless, all sorts of fine trees abounded, and through the early colonial period, those who pushed westward encountered new forests. By the end of the Colonial era, the price of wood has risen slightly in eastern cities, but wood was still extremely abundant.

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 4:
The word “abounded” is closet in meaning to                .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:52778
Giải chi tiết

abounded = đầy rẫy

A. có mặt với số lượng lớn

B. giới hạn khu vực nhất định

C. bị cắt giảm

D. bị canh tác

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
According to the passage, by the end of the Colonial period, the price of wood in eastern cities               .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:52779
Giải chi tiết

Sentence : "By the end of the Colonial era, the price of wood has risen slightly in eastern cities, but wood was still extremely abundant"

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
What can be inferred about houses in Britain during the period written about in passage?  

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:52780
Giải chi tiết

Có thể suy ra điều gì về những ngôi nhà ở Anh trong khoảng thời gian được viết trong bài?

A. Chúng đắt hơn những ngôi nhà của người Mỹ.

B. Chúng được xây bằng những vật liệu nhập khẩu.

C. Chúng đặc biệt nhỏ hơn những ngôi nhà ở Bắc Mỹ.

D. Chúng được xây dựng từ những vật liệu khác thay vì gỗ.

Dẫn chứng: 

Sentence : "Houses and all manner of buildings were made of wood to a degree unknown in Britain. "

[ Ở nước Anh, nhà cửa và cách thức xây dựng của các tòa nhà được làm từ gỗ với quy mô nhỏ ]

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Why does the author mention “gunpowder”?

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:52781
Giải chi tiết

Sentence :"Thirdly, it was used as the source of gunpowder, and tannic acid, used for tanning leather."

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
The word “conferred” is closest in meaning to                .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:52782
Giải chi tiết

conferred = ban, cấp

A. bàn bạc, tham khảo

B. thu thập

C. cung cấp

D. cấm, ngăn cản

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 9:
The phrase “follow suit” means                .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:52783
Giải chi tiết

follow suit = làm theo cho phù hợp/ noi theo

A. làm điều tương tự

B. cố gắng

C. có cơ hội

D. có nguy cơ

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 10:
According to the passage, why was the use of coke smelting advantageous?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:52784
Giải chi tiết

Sentence : "Coke smelting led to technological innovations and was linked to the emergence of the Industrial Revolution. In the early nineteenth century, the former Colonies lagged behind Britain in industrial development because their supply of wood led them to cling to charcoal iron."

Đáp án cần chọn là: A

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com