Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B,C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B,C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 26 to 35. 

A radio telescope is a radio receiver that "sees" radio waves. Unlike a normal telescope, which sees light, a radio telescope is used primarily in the are a of astronomy because it can detect radio waves that are emitted by celestial objects. Such objects in space, also called radio objects, can be things such as hot gas, electrons, and wavelengths given off by different atoms and molecules.

The first radio telescope was invented by Grote  Reber  in 1937. He was an American who graduated with a degree in engineering. He went on to work as an amateur radio operator and later decided to try to build his own radio telescope in his backyard. Reber's  first two radio receivers failed to pick up any signals from outer space, but in 1938, his third radio telescope successfully picked up radio waves from A radio telescope consists of a large parabolic-shaped dish antenna or a combination of two or more. The significance of the parabolic shape allows for the incoming radio waves to be concentrated on one focal point, allowing the signals to be picked up as strongly as possible. A larger dish means that more signals can be received and focalized.

In the late 1950s and early 1960s, the largest radio telescope of the time was invented with a seventy-six meter telescope although larger telescopes have been made since then. The largest current radio telescope in the world is the RATAN-600 in Russia, whose diameter  is 576 meters. It has provided valuable feedback of the sun's radio wavelengths  and atmosphere. The largest radio telescope in Europe is a 100-meter diameter  telescope in Germany, and the largest radio telescope in the United States is the Big Ear in the state of Ohio. The largest array of telescopes is the Giant Metrewave Radio Telescope in India.

Radio telescopes have provided scientists with valuable information about our universe. One of the most  important functions of radio telescopes is their ability to allow scientists to track different space probes, the  unmanned space missions in outer space. Radio telescopes allow for the travel of space probes into places like the surface of Mars that are too dangerous for men to explore. With out radio wave technology, scientists would not know much of what inhabits the universe nor would they be able to see it. Radio waves are our eyes and ears in outer space. 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the passage, a radio telescope enables the detection of ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:76696
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
According to paragraph 2, all of the following are true about Grot  Reber  EXCEPT  that ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:76697
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 3:
Grote  Reber’s  idea to develop a radio telescope was not successful until ______. 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:76698
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 4:
The verb “pick up” in paragraph 3 is closest in meaning to ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:76699
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
According to the passage, which of the following statements is TRUE? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:76700
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
The word “current” in paragraph 4 is closest in meaning to ______. 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:76701
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The word  “they” in paragraph 5 refers to ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:76702
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Radio waves are scientists’ eyes and ears in outer space because ______. 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:76703
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
The focus of discussion in the passage is ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:76704
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 10:
Originally, this passage was probably published in ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:76716
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com