Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions that follow.

Parents complain that it is difficult to live with teenagers. Then again, teenagers say exactly the same thing about their parents. According to a recent survey, the most common arguments between parents and teenagers are those regarding untidiness and household chores. On the one hand, parents go mad over untidy rooms, clothes dropped on the floor and their children’s refusal to help with the housework. On the other hand, teenagers lose their patience continually when parents tell them off for dropping the towel in the bathroom, not cleaning up their room or refusing to do the shopping at the supermarket.

The survey, conducted by St George University, shows that different parents have different approached to these problems. However, some approaches are much more successful than others. For example, those who yell at their teens for their untidiness, but later clear up after them, have fewer chances of changing their teens’ behavior. On the contrary, those who let teenagers experience the bad results of their actions are more successful. For instance, when teenagers who don’t help their parents with the shopping don’t find their favorite food in the fridge, they forced to reconsider their actions.

Psychologists say that the most important thing in relationships between parents and teenagers is communication. Parents should talk to their teens, but at the same time they should mull over what their children voice. Parents should scold their teens when they are untidy, but they should also understand that their room is their own private space. Communication is a two-way process. It is only by listening to and understanding each other that problems between parents and teens can be solved.

Trả lời cho các câu 1, 2 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng

What is the main idea of the passage?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:836835
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Ý chính của đoạn văn là gì?

A. Các vấn đề trong mối quan hệ cha mẹ-con cái tuổi teen và giải pháp

B. Giao tiếp giữa các thanh thiếu niên

C. Xung đột về công việc nhà

D. Các cách tiếp cận thành công đối với các vấn đề cha mẹ-con cái tuổi teen

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
Vận dụng

According to paragraph 1, parents and teenagers commonly argue about ______________.

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:836836
Phương pháp giải

Đọc hiểu

Giải chi tiết

Theo đoạn 1, cha mẹ và thanh thiếu niên thường tranh cãi về ______________.

A. private relationships: mối quan hệ riêng tư

B. housework (n): bài tập về nhà

C. cleanliness (n): sự sạch sẽ

D. difficult life: cuộc sống khó khăn

Thông tin: For example, those who yell at their teens for their untidiness, but later clear up after them, have fewer chances of changing their teens’s behavior.

Tạm dịch: Ví dụ, những người hay la mắng con mình vì chúng bừa bộn nhưng sau đó lại dọn dẹp thì ít có khả năng thay đổi hành vi của con mình.

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

PH/HS 2K10 THAM GIA NHÓM ĐỂ CẬP NHẬT ĐIỂM THI, ĐIỂM CHUẨN MIỄN PHÍ!

>> Học trực tuyến lớp 9 và Lộ trình UP10 trên Tuyensinh247.com Đầy đủ khoá học các bộ sách: Kết nối tri thức với cuộc sống; Chân trời sáng tạo; Cánh diều. Lộ trình học tập 3 giai đoạn: Học nền tảng lớp 9, Ôn thi vào lớp 10, Luyện Đề. Bứt phá điểm lớp 9, thi vào lớp 10 kết quả cao. Hoàn trả học phí nếu học không hiệu quả. PH/HS tham khảo chi tiết khoá học tại: Link

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com