Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B , C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B , C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the question s from 55 to 64 .

Sleep is a natural process, and although a lot have been written about the subject, it is still surrounded by mystery. It is used by some as an escape from the world, and regarded by others as an irritating waste of time: some people get by on very little, others claim they cannot exist without at least ten hours, but nobody can do without sleep completely.

Our night’s sleep does not just consist of a steady phase of gradually deepening sleep. It alternates between two stages: Non-dreaming or ordinary sleep, and REM (rapid eye movement) or dreaming sleep. As soon as we fall asleep, we go straight into non-dreaming sleep for an hour or so, then into REM sleep for about 15 minutes, then back into non-dreaming sleep. It alternates in this way for the rest of the night, with non-dreaming sleep tending to last longer at the beginning of the night. Non-dreaming sleep occupies three-quarters of our night’s sleep, about a quarter of it deep and the rest fairly light.

It is widely believed that sleep repairs the body and makes good the damage caused by being awake. However, its main function is to refresh the brain. Experts believe that probably only about two-thirds of our sleep is necessary for repairing and refreshing the brain, with the most valuable sleep coming in the first few hours of the non-dreaming period, the last few hours of sleep are not so essential. The brain can manage quite well with reduced sleep as long as it is uninterrupted sleep. 

The quality of sleep is important. A study conducted in the USA looked at short sleepers, who slept for 5.5 hours on average, and long sleepers, who had 8.5 hours or more. It is discovered after a variety of tests that the long sleepers were poor sleepers, had twice as much REM sleep as the short sleepers, appeared to sleep longer to make up for poor sleep, and did not wake up in the morning refreshed. Similarly, people who sleep deeply do not necessarily get a better quality of sleep than shallow sleepers. Deep sleepers can feel tired the following day, so six hours of good sleep is worth more than eight hours of troubled sleep. 

From Awakening to Sleep – American Psychological Association 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
It can be concluded from the first paragraph that ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:93804
Giải chi tiết

Đáp án là B. sleep remains a puzzle  ( một ẩn số ) . Ý trong bài: Sleep is a natural process, and although a lot have been written about the subject, it is still surrounded by mystery.  Ngủ là một quá trình tự nhiên, và mặc dù rất nhiều đã được viết về đề tài này, nhưng nó vẫn bao quanh bởi bí ẩn. 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
The word “irritating” in paragraph 1 is closest in meaning to ______. 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:93805
Giải chi tiết

Đáp án là C. irritating = annoying: gây khó chịu

 Nghĩa các từ còn lại: calming: bình tĩnh; soothing : nhẹ nhàng; comforting : dễ chịu

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
All the following statements are true, EXCEPT for ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:93806
Giải chi tiết

Đáp án là A. giấc ngủ ban đêm xảy ra theo một đường thẳng chỉ có hai giai đoạn.  Dựa vào ý đoạn 2, ta có thể thấy, hai giai đoạn mơ và không mơ cứ thay đổi luân phiên trong giấc ngủ, chứ không xảy ra theo một đường thẳng.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
The word “it” in paragraph 2 refers to ______.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:93807
Giải chi tiết

Đáp án là  A. It = our night’s sleep   : giấc ngủ ban đêm

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
The word “occupies” in paragraph 2 could be best replaced by ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:93808
Giải chi tiết

Đáp án là A. occupies = accounts for: chiếm 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
Unlike the common belief, sleep helps ______. 

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:93809
Giải chi tiết

Đáp án là D. Ý trong bài: Experts believe that probably only about two-thirds of our sleep is necessary for repairing and refreshing the brain

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 7:
The study discussed in the reading passage suggests that ______.   

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:93810
Giải chi tiết

Đáp án là C.  the type of sleep is more important than its length: kiểu giấc ngủ thì quan trọng hơn độ dài của giấc ngủ.

Dựa vào đoạn cuối trong bài, và câu kết đoạn: ….. so six hours of good sleep is worth more than eight hours of troubled sleep.   

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
Which of the following is NOT discussed in the passage? 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:93811
Giải chi tiết

Câu này dễ dàng chọn đươc đáp án B. Sleepless people’s problems. – Vấn đề của những người thiếu ngủ. Ý này không được đề cập trong bài.

A.Vai trò của giấc ngủ: …. necessary for repairing and refreshing the brain

C. Các loại giấc ngủ: được đề cập ở đoạn cuối

D. Vòng tròn của một giấc ngủ: được đề cập ở đoạn 2.

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 9:
It can be inferred from the reading passage that ______. 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:93812
Giải chi tiết

Đáp án là A. Nếu chúng ta có thể ngủ liên tục, thì cần thiết là phải ngủ cả đêm.

Ý trong bài: The brain can manage quite well with reduced sleep as long as it is uninterrupted sleep. -  Não có thể quản lý khá tốt với giấc ngủ được kéo ngắn với điều kiện đó là giấc ngủ không bị gián đoạn.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 10:
This passage is the most likely taken from ______. 

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:93813
Giải chi tiết

Có thể dễ dàng chọn được đáp án là B. Bài đọc hiểu này lấy ra từ một cuốn tạp chí về sức khỏe.

Các đáp án khác không hợp lý: A. Một đơn thuốc của bác sỹ ; C. Một quảng cáo ; D.một cuốn tạp chí thời trang

Đáp án cần chọn là: B

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com