Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage  and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage  and mark the letter (A, B, C or D) on your answer sheet to indicate the correct answer to each for  the questions. 

During the Middle Ages, societies were based on military relationships, as landowners formed their own foot armies into which they drafted their tenants and hired hands. The infantry that fought its way forward against the opposition engaged in heavy ground battles that proved costly in the ratio of losses to wins. These soldiers carried darts, javelins, and slings to be used before closing ranks with the enemy, although their swords and halberds delivered crushing blows on contact. Such armed forces were active for limited periods of time and had a predominantly defensive function, displayed in hand-to-hand combat.

            Because this sporadic and untrained organization was ineffective, the ruling classes began to hire mercenaries who were generously compensated for their tasks and subject to contractual terms of agreement. The greatest idiosyncrasy of a hired military force was that the troops sometimes deserted their employers if they could bank on a higher remuneration from the opposition.  The Swiss pikemen became the best-known mercenaries of the late Middle Ages. In the 1300s, they practically invented a crude body armor of leather and quilted layered head gear with nose and skull plates, ornamented with crests. Their tower shields proved indispensable against a shower of arrows, and their helmets progressed from cone cups to visors hinged at the temples. As their notoriety increased, so did their wages, and eventually they were rounded into military companies that later grew into the basic units in almost all armies. During the same period, the first full-size army of professional soldiers emerged in the Ottoman Empire. What set these troops apart from other contemporary armies was that these soldiers remained on duty in peacetime.

            Companies of mercenaries were employed on a permanent basis in 1445, when King Charles VII created a regular military organization, complete with a designated hierarchy.. Gunpowder accelerated the emergence of military tactics  and strategy that ultimately affected the conceptualization of war on a broad scale. Cannons further widened the gap between the attacking and the defending lineups, and undermined the exclusivity of contact battles.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
What is the main purpose of the passage?  

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:96189
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 2:
The word “ratio” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:96190
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Which of the following statements can be inferred from the first paragraph?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:96191
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
The word “sporadic” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:96192
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Which of the following statements about the Swiss pikemen is supported by the passage? 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:96193
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
The author of the passage implies that the soldiers in mercenary armies were

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:96194
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
The phrase “these troops” refers to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:96195
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 8:
According to the passage, the first army of professionals was mobilized  

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:96196
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 9:
The word “undermined” is closest in meaning to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:96197
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 10:
On a permanent basis, companies of mercenaries were taken on in.............

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:96198
Giải chi tiết

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com