Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the  correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the  correct answer to each of the questions from 43 to 50.

The food we eat seems to have profound effects on our health. Although science has made enormous steps in making food more fit to eat, it has, at the same time, made many foods unfit to eat. Some research has shown that perhaps 80% of all human illnesses are related to diet and 40% of cancer is related to the diet as well, especially cancer of the colon. People of different cultures are more prone to contract certain illnesses because of the characteristic foods they consume.

That food is related to illness is not a new discovery. In 1945, government researchers realized that nitrates and nitrites (commonly used to preserve color in meats) as well as other food additives caused cancer. Yet, these carcinogenic additives remain on our food, and it becomes more difficult all the time to know which ingredients on the packaging labels of processed food are healthful or harmful.

The additives that we eat are not all so direct. Farmers often give penicillin to cattle and poultry, and because of this, penicillin has been found in the milk of treated cows.

Sometimes similar drugs are administered to animals not for medicinal purposes, but for financial reasons. The farmers are simply trying to fatten the animals in order to obtain a higher price on the market. Although the Food and Drug Administration (FDA) has tried repeatedly to control these producers, the practices continue.

A healthy diet is directly related to good health. Often we are unaware of detrimental substances we ingest. Sometimes well-meaning farmers or others who do not realize the consequences add these substances to food without their knowledge.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Thông hiểu
How has science done a disservice to people?  

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:157053
Giải chi tiết

C

Khoa học đã gây hại đến con người như thế nào?

A. Nhờ  khoa học, căn bệnh được gây ra bởi thực phẩm bị ô nhiễm đã được loại trừ đáng kể.

B. Nó đã gây ra sự thiếu thông tin liên quan đến giá trị của thực phẩm.

C. Nhờ vào sự can thiệp của khoa học, một số chất có nguy cơ gây hại đã được thêm vào thức ăn của chúng ta.

D. Các nhà khoa học đã giữ màu của thịt nhưng không giữ được màu của rau củ.

Dẫn chứng: The food we eat seems to have profound effects on our health. Although science has made enormous steps in making food more fit to eat, it has, at the same time, made many foods unfit to eat. Some research has shown that perhaps 80% of all human illnesses are related to diet and 40% of cancer is related to the diet as well, especially cancer of the colon. People of different cultures are more prone to contract certain illnesses because of the characteristic foods they consume.

That food is related to illness is not a new discovery. In 1945, government researchers realized that nitrates and nitrites (commonly used to preserve color in meats) as well as other food additives caused cancer. Yet, these carcinogenic additives remain on our food, and it becomes more difficult all the time to know which ingredients on the packaging labels of processed food are healthful or harmful.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Thông hiểu
According to the passage, what are nitrates used for?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:157054
Giải chi tiết

C

Theo bài đọc, nitrat được sử dụng để làm gì?

A. Chúng giữ màu cho thực phẩm được đóng gói.

B. Chúng là những đối tượng  nghiên cứu.

C. Chúng bảo quản màu của thịt.

D. Chúng làm cho động vật béo hơn.

Dẫn chứng: That food is related to illness is not a new discovery. In 1945, government researchers realized that nitrates and nitrites (commonly used to preserve color in meats) as well as other food additives caused cancer. Yet, these carcinogenic additives remain on our food, and it becomes more difficult all the time to know which ingredients on the packaging labels of processed food are healthful or harmful.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu
The word “fit” is closest in meaning to                                                         .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:157055
Giải chi tiết

B

Từ “fit” gần nghĩa nhất với….

athletic [khỏe mạnh, lực lưỡng]

suitable [phù hợp]

tasty [ngon]

adaptable [có thể thích nghi]

=>  fit = suitable

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu
The word “these” in paragraph 2 refers to _______________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:157056
Giải chi tiết

D

Từ “ these” ở đoạn văn số 2 ám chỉ đến…=> Nitrat và nitric

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu
The word “carcinogenic” is closest in meaning to _________.

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:157057
Giải chi tiết

D

Từ “carcinogenic” gần nghĩa nhất với….

A. Gây lo lắng

B. Giữ màu

C. Làm ra tiền

D. Gây ung thư

=> Carcinogenic = cancer – causing : gây ung thư

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu
All the following statements are true EXCEPT _______________.        

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:157058
Giải chi tiết

A

Câu nào sau đây đúng NGOẠI TRỪ…

A. Thuốc lúc nào cũng được cấp cho động vật vì lý do y học

B. Một số chất phụ gia trong thức ăn của chúng ta được thêm vào thức ăn và một số được cho động vật sống.

C. Các nhà nghiên cứu đã biết về nguy cơ tiềm năng của chất phụ gia hơn 45 năm nay.

D. Thức ăn có thể gây 40% ung thư trên thế giới.

Dẫn chứng: Sometimes similar drugs are administered to animals not for medical purposes, but for financial reasons. The farmers are simply trying to fatten the animals in order to obtain a higher price on the market. Although the Food and Drug Administration (FDA) has tried repeatedly to control these producers, the practices continue.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 7:
Thông hiểu
The word “additives” in paragraph 3 is closest in meaning to   _______________.

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:157059
Giải chi tiết

A

Từ “ additives” ở đoạn văn 3 gần nghĩa nhất với…..

A. Chất phụ gia/ chất thêm vào

B. Chất nguy hiểm

C. Chất tự nhiên

D. Chất độc

=> Additives = added substances: chất phụ gia

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 8:
Thông hiểu
What is the best title for this passage?   

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:157060
Giải chi tiết

C

Tiêu đề phù hợp nhất cho bài đọc này là?

A. Những chất có hại và vô hại có trong thức ăn.

B. Cải thiện sức khỏe thông quá chế độ ăn tự nhiên.

C. Thức ăn mà bạn ăn có thể ảnh hưởng đến sức khỏe của bạn.

D. Tránh những chất có hại trong thức ăn.

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com