Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

Whales are the largest animals in the world, and the gentlest creatures we know. Although the whale is very huge, it is not hindered at all by its size when it is in the water. Whales have tails that end like flippers. With just a gentle flick, it can propel itself forward. The skin of a whale is so smooth that it does not create any    friction that can slow the whale down. A whale’s breathing hole is located on the top of its head, so it can breathe without having to completely push its head out of the water. Whales are protected from the cold seawater by  body fat that is called blubber.

Whales live in the ocean but, in terms of behaviours, they are more similar to humans than fish. They live in family groups and they even travel in groups when they have to migrate from cooler to warmer waters.  The young stay with their parents for as long as fifteen years. Whales are known not to desert the ill or injured members; instead, they cradle them.

When whales are in danger, there are people who go to great lengths to help them. One such case occurred in 1988, when three young whales were trapped in the sea. It was close to winter and the sea had  begun to freeze over. Whales are mammals that require oxygen from the air, so the frozen ice was a great danger to them. All they had then was a tiny hole in the ice for them to breathe through. Volunteers from all over soon turned up to help these creatures. They cut holes in the ice to provide more breathing holes for the whales. These holes would also serve as guides for the whales so that they could swim to warmer waters.

(Adapted from http://www.englishdaily626.com?reading_comprehension)

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Which of the following best describes the main idea of this passage? 

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165757
Giải chi tiết

C

Câu hỏi về ý chính của toàn bài?

A.Một vài điểm giống nhau đáng kể giữa cá voi và loài người

=> Chi tiết được nhắc đến trong đoạn 2 => không thể là ý chính.

B.Cá voi là loài động vật duy nhất chỉ sống ở nước ấm =>  Không được đề cập đến trong bài.

C.Cá voi là loài sinh vật lớn nhất, hòa nhã nhất, nhưng dễ bị tổn thương nhất

Đáp án này bao quát được ý toàn bài, của cả đoạn 1 [lớn nhất], đoạn 2 [hiền lành], đoạn 3 [dễ bị tổn thương]

D. Cá voi là loài động vật duy nhất chỉ sống ở nước ấm] Không được đề cập đến trong bài.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 2:
Whales can move easily in water thanks to their  

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165758
Giải chi tiết

C

Cá voi có thể di chuyển dễ dàng trong nước nhờ có....

Đuôi và mỡ cá voi Kích thước và đầu Đuôi và da Da và đầu

Thông tin nằm ở đoạn 1, dòng 2-3 [Although the whale is very huge, it is not hindered at all by its size when it is in the water. Whales have tails that end like flippers. ]

 

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Where is the whale’s breathing hole located? 

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165759
Giải chi tiết

A

Lỗ thở/mũi của cá voi nằm ở đâu?

ở trên đầu ở lưng trên mặt ở đuôi

Thông tin nằm ở đoạn  1, dòng 4 [A whale’s breathing hole is located on the top of its head, so it can breathe without having to completely push its head out of the water. ]

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 4:
According to paragraph 2, the author mentions all of the following to show that whales “are more similar to humans” EXCEPT                                                              .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:165760
Giải chi tiết

B

Theo đoạn văn 2, tác giả đề cập ý nào sau đây để cho thấy rằng cá voi “ giống con người hơn” ngoại trừ...

Chúng không bỏ rơi con bị thương hoặc bị ốm Chúng không di trú từ vùng nước lạnh sang vùng nước ấm Chúng sống theo bầy nhóm gia đình và di chuyển theo bầy Con non ở với con mẹ khoảng 15 năm

Đáp án B. Đây là thông tin sai với thông tin được đưa ra ở trong bài. Các thông tin các đều đúng với thông tin trong bài à Xem kỹ đoạn 2 của bài [Whales live in the ocean but, in terms of behaviours, they are more similar to humans than fish. They live in family groups and they even travel in groups when they have to migrate from cooler to warmer waters.  The young stay with their parents for as long as fifteen years. Whales are known not to desert the ill or injured members; instead, they cradle them.]

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 5:
The word “tiny” in paragraph 3 probably means .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165761
Giải chi tiết

A

Từ “tiny” ở đoạn 3 có thể có nghĩa là...

rất nhỏ rất sâu rất béo rất xấu xí

Đáp án A: Từ tiny nghĩa là nhỏ tí xíu.

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 6:
The word “they” in paragraph 3 refers to                                      .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165762
Giải chi tiết

C

Từ “they” ở đoạn 3 ám chỉ đến...

They cut holes in the ice to provide more breathing holes for the whales. These holes would also serve as guides for the whales so that they could swim to warmer waters.

Đáp án C: they là đại từ thay thế cho “the whales”.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
According to the passage, why was the frozen ice on the sea surface a danger to whales?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165763
Giải chi tiết

C

Theo bài đọc tại sao băng tuyết trên bề mặt đại dương là mối nguy hiểm với cá voi?

Vì chúng không thể bơi trong nước lạnh. Vì chúng không thể ăn khi thời tiết quá lạnh. Bởi vì cá voi không thể thở được nếu không đủ ô xy Bởi vì nước quá lạnh với chúng khi chúng là động vật máu nóng.

Đáp án C: Thông tin ở đoạn 3

It was close to winter and the sea had begun to freeze over. Whales are mammals that require oxygen from the air, so the frozen ice was a great danger to them.

[Lúc đó gần vào mùa đông, và biển bắt đầu đông cứng. Cá voi là động vật có vú cần ô xy từ không khí, nên lớp băng đông cứng là một sự đe dọa đối với chúng].

 

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com