Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 1 - Ngày 20-21/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.

It's called 42 - the name taken from the answer to the meaning of life, from the science fiction series   The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. 42 was founded by French technology billionaire Xavier Niel, whose backing means there are no tuition fees and accommodation is free. Mr Niel and his co-founders come from the world of technology and start-ups, and they are trying to do to education what Facebook did to communication and Airbnb to accommodation.

Students at 42 are given a choice of projects that they might be set in a job as a software engineer - perhaps to design a website or a computer game. They complete a project using resources freely available on the Internet and by seeking help from their fellow students, who work alongside them in a large open-plan room full of computers. Another student will then be randomly assigned to mark their work.

The founders claim this method of learning makes up for shortcomings in the traditional education system, which they say encourages students to be passive recipients of knowledge. "Peer-to-peer learning develops students with the confidence to search for solutions by themselves, often in quite creative and ingenious ways."

Like in computer games , the students are asked to design and they go up a level by completing a   project. They graduate when they reach level 21, which usually takes three to five years . And at the end, there    is a certificate but no formal degree. Recent graduates are now working at companies including IBM, Amazon, and Tesla, as well as starting their own firms.

"The feedback we have had from employers is that our graduates are more apt to go off and find out information for themselves, rather than asking their supervisors what to do next," says Brittany Bir, chief  operating officer of 42 in California and a graduate of its sister school in Paris. Ms Bir says 42's graduates will be better able to work with others and discuss and defend their ideas - an important skill in the “real world” of work. "This is particularly important in computer programming, where individuals are notorious for lacking certain human skills," she says.

But could 42's model of teacherless learning work in mainstream universities? Brittany Bir admits 42's methods do not suit all students . "It suits individuals who are very disciplined and self-motivated, and who are not scared by having the freedom to work at their own pace," she says.

(Adapted from http://www.bbc.com/news/business-37694248)

 

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
According to the passage, 42 is                                      .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165772
Giải chi tiết

A

Theo bài đọc, 42 là...

một loại trường học một loại chỗ ở một cải tiến công nghệ một công cụ giao tiếp quan trọng

Đáp án đúng là A. Câu này nên làm cuối cùng vì phần giải thích ở đoạn đầu vẫn khiến người đọc rất mơ hồ. Sau khi làm từ câu 44 đến câu 50 thì 42 không thể chỉ là một loại hình chỗ ở (đáp án B) hay một sự cải tiến mới trong công nghệ (đáp án C) hay một công cụ giao tiếp ảo (đáp án D).

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 2:
The word “them” in paragraph 2 refers to                                                   .

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165773
Giải chi tiết

A

Từ “them” ở đoạn 2 ám chỉ đến...

They complete a project using resources freely available on the Internet and by seeking help from their fellow students, who work alongside them in a large open-plan room full of computers.

Đáp án đúng là A vì Students at 42 are given a choice of projects that they might be set in a job as a software engineer 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 3:
The author mentions “to design a website or a computer game” in paragraph 2 to illustrate              .

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:165774
Giải chi tiết

B

Tác giả đề cập đến “ để thiết kế một trang web hay trò chơi máy tính” ở đoạn 2 để minh họa...

một công việc mà kỹ sư phần mềm người Pháp luôn làm là sự lựa chọn bài tập mà các học sinh ở 42 phải hoàn thành nguồn tài nguyên miễn phí có sắn trên mạng. để giúp học sinh ở 42 đạt được công việc.

Đáp án đúng là B vì Students at 42 are given a choice of projects that they might be set in a job as a software engineer 

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
What do 42’s graduates receive on completion of their course?

Đáp án đúng là: A

Câu hỏi:165775
Giải chi tiết

A

Những sinh viên mới tốt nghiệp của 42 nhận được gì khi hoàn thành khóa học.

1 bắng cấp/ văn bằng 1 chứng chỉ 1 dự án 1 thiết kế

Đáp án đúng là A vì Keyword ‘graduates’ And at the end, there is a certificate but no formal degree. 

Đáp án cần chọn là: A

Câu hỏi số 5:
Which of the following is TRUE according to the passage?

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:165776
Giải chi tiết

D

Câu nào sau đây đúng theo bài đọc?

Nhà sáng lập 42 chia sẻ ý tưởng cung cấp dịch vụ miễn phí trên facebook. Nó thường làm các học của 42 mất mất ích nhất 5 năm để hoàn thành khóa học. Các học sinh của 42 được yêu câu chơi các trò chơi trên máy tính suốt khóa học. Lối tiếp cận theo cặp của 42 thúc đẩy học tập và làm việc năng động.

Đáp án đúng là D vì:

        A không đúng vì keyword để xác định đúng/sai câu này là “Facebook”. Tuy nhiên ở câu chứa từ “facebook” trong bài, tác giả chỉ nói rằng 42 đang làm những điều giống như fb đã làm được cho xã hội.

        B không đúng vì which usually takes three to five years .Keywords “five”

        C không đúng vì Like in computer games .Keyword “computer games”

 

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 6:
According to Ms Bir, 42’s graduates will be able to improve                                                   .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165777
Giải chi tiết

C

Theo cô Bir, những sinh viên mới tốt nghiệp của 42 sẽ có thể cải thiện...

kỹ năng nhận xét kỹ năng tìm kiếm thông tin kỹ năng làm việc theo nhóm và tranh luận. kỹ năng lập trình phần mềm.

Đáp án đúng là C vì key word trong câu này là “improve” và “Ms.Bir” và từ đồng nghĩa với ‘improve’ ở đây là “be better able to...”; ‘work with others” chính là “teamworking” và ‘defend their ideas” chính là “debating”.

 

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
The word “notorious” in paragraph 5 can be best replaced by                                       .

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:165778
Giải chi tiết

C

Từ notorious ở đoạn 5 có thể được thay thế tốt nhất bởi...

Đáp án đúng là C vì ‘infamous’ = well known for being bad or evil: nổi tiếng xấu tệ hay độc ác

 ‘respectable’ = đáng kính;

‘incompetent’ = thiếu trình độ/kém cỏi;

‘memorable’ =đáng nhớ.

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 8:
It can be inferred from the passage that   .

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:165779
Giải chi tiết

D

Có thể suy ra từ bài đọc rằng

42 là sự lựa chọn tốt cho mọi người mọi độ tuổi và quốc tịch. tất cả những sinh viên mới ra trường của 42 đều được tuyển dụng bới các công ty công nghệ hàng đầu thế giới. các học sinh của 42 phải giải quyết bài tập được giao mà không có sự trợ giúp nào. 42 ứng dụng phương pháp dựa trên dự án và học cách giải quyết vấn đề.

Đáp án đúng là D

       A không đúng vì Brittany Bir admits 42's methods do not suit all students

        B không đúng vì Recent graduates are now working at companies including IBM, Amazon, and Tesla, as well as starting their own firms.

        C không đúng vì They complete a project using resources freely available on the Internet and by seeking help from their fellow students, who work alongside them in a large open-plan room full of computers.

 

 

Đáp án cần chọn là: D

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com