Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Thi thử toàn quốc cuối HK1 lớp 10, 11, 12 tất cả các môn - Trạm số 2 - Ngày 27-28/12/2025 Xem chi tiết
Giỏ hàng của tôi

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to

Read the following passage, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Though Edmund Halley was most famous because of his achievements as an astronomer, he was a scientist of diverse interests and great skill. In addition to studying the skies, Halley was also deeply interested exploring the unknown depths of the oceans. One of his lesser-known accomplishments that was quite remarkable was his design for a diving bell that facilitated exploration of the watery depths.

The diving bell that Halley designed had a major advantage over the diving bells that were in use prior to his. Earlier diving bells could only make use of the air contained within the bell itself, so divers had to surface when the air inside the bell ran low. Halley's bell was an improvement in that its design allowed for an additional supply of fresh air that enabled a crew of divers to remain underwater for several hours.

The diving contraption that Halley designed was in the shape of a bell that measured three feet across the top and five feet across the bottom and could hold several divers comfortably; it was open at the bottom so that divers could swim in and out at will. The bell was built of wood, which was first heavily tarred to make it water repellent and was then covered with a half-ton sheet of lead to make the bell heavy enough to sink in water. The bell shape held air inside for the divers to breathe as the bell sank to the bottom.

The air inside the bell was not the only source of air for the divers to breathe, and it was this improvement that made Halley's bell superior to its predecessors. In addition to the air already in the bell, air was also supplied to the divers from a lead barrel that was lowered to the ocean floor close to the bell itself. Air flowed through a leather pipe from the lead barrel on the ocean floor to the bell. The diver could breath the air from a position inside the bell, or he could move around outside the bell wearing a diving suit that consisted of a lead bell-shaped helmet with a glass viewing window and a leather body suit, with a leather pipe carrying fresh air from the diving bell to the helmet.

Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:

Câu hỏi số 1:
Vận dụng
The subject of the preceding passage was most likely Halley's

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:169339
Giải chi tiết

Chủ đề của bài đọc trước đó có thể là

A. thời thơ ấu của Halley

B. công việc như một nhà thiên văn học của Halley

C. nhiều sở thích khác nhau của Halley

D. sự phát minh chuông lặn

Dẫn chứng: Though Edmund Halley was most famous because of his achievements as an astronomer, he was a scientist of diverse interests and great skill.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 2:
Vận dụng cao
Which of the following best expresses the subject of this passage?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:169340
Giải chi tiết

Câu nào sau đây thể hiện đúng nhất chủ đề của bài đọc?

A. Công việc của Halley như là một nhà thiên văn học.

B. Nhiều sở thích khác nhau của Hally

C. Phát minh thiết bị lặn kỳ lạ

D. Kinh nghiệm của Halley như là 1 thợ lặn

Dẫn chứng: One of his lesser-known  accomplishments that was quite remarkable was his design for a diving bell that facilitated exploration of the watery depths.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 3:
Thông hiểu
Halley's bell was better than its predecessors because it

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:169341
Giải chi tiết

Quả chuông của Halley tốt hơn so với những cái chuông trước đó bởi vì nó

A. To hơn

B. Cung cấp nhiều không khí hơn

C. Trọng lượng nhẹ hơn

D. Có thể nâng lên nhanh chóng

Dẫn chứng: Halley's bell was an improvement in that its design allowed for an additional supply of fresh air that enabled a crew of divers to remain underwater for several hours.

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 4:
Thông hiểu
The expression ran low in paragraph 2 is closest in meaning to

Đáp án đúng là: D

Câu hỏi:169342
Giải chi tiết

Cụm từ “ran low” ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với

A. Di chuyển chậm chạp

B. Đã được làm đầy lại

C. Chìm đến đáy

D. gần như cạn kiệt ....divers had to surface when the air inside the bell ran low.

[ Thợ lặn phải trở lại mặt nước khin không khí bên trong sắp cạn kiệt.]

=>Chọn D

Đáp án cần chọn là: D

Câu hỏi số 5:
Thông hiểu
How long could divers stay underwater in Halley's bell?

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:169343
Giải chi tiết

Những thợ lặn có thể ở dưới nước bao lâu trong cái chuông của Halley?

A. một vài giây

B. một vài phút

C. khoảng vài giờ một lần

D. khoảng vài ngày

Dẫn chứng: Halley's bell was an improvement in that its design allowed for an additional supply of fresh air that enabled a crew of divers to remain underwater for several hours.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 6:
Thông hiểu
It is NOT stated in the passage that Halley's bell

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:169344
Giải chi tiết

Câu nào không được trình bày trong bài đọc về quả chuông của Halley?

A. lớn hơn ở đáy so với ở đỉnh

B. được làm từ gỗ có quét dầu hắc

C. hoàn toàn khép kín

D. có thể chứa nhiều hơn 1 thợ lặn

Dẫn chứng: The diving contraption that Halley designed was in the shape of a bell that measured three feet across the top and five feet across the bottom  and could hold several divers comfortably; it was open at the bottom  so that divers could swim in and out at will. The bell was built of wood, which was first heavily tarred  to make it water repellent and was then covered with a half-ton sheet of lead to make the bell heavy enough to sink in water.

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Câu hỏi số 7:
Thông hiểu
The word its in paragraph 4 refers to

Đáp án đúng là: B

Câu hỏi:169345
Giải chi tiết

Từ “its” ở đoạn 4 ám chỉ đến

A. sự cải thiện

B. chuông của Halley

C. nguồn không khí

D. thùng dẫn

The air inside the bell was not the only source of air for the divers to breathe, and it was this improvement that made Halley's bell superior to its predecessors.

[ Không khí bên trong không phải là nguồn không khí duy nhất cho các thợ lặn để thở mà nó là sự cải thiện đã làm quả chuông của Halley vượt trội hơn so với những cái trước của nó.]

=>Chọn B

Đáp án cần chọn là: B

Câu hỏi số 8:
Vận dụng
This passage would most likely be assigned reading in a course on

Đáp án đúng là: C

Câu hỏi:169346
Giải chi tiết

Bài đọc này sẽ gần như được nằm trong bài đọc về

A. thiên văn học

B. sự giải trí

C. hải dương học

D. sinh lý học

=>Chọn C

Đáp án cần chọn là: C

Quảng cáo

Group 2K8 ôn Thi ĐGNL & ĐGTD Miễn Phí

>>  2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com