Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
When another old cave is discovered in the south of France, it is not usually news. Rather, it is an ordinary event. Such discoveries are so frequent these days that hardly anybody pays heed to them. However, when the Lascaux cave complex was discovered in 1940, the world was amazed. Painted directly on its walls were hundreds of scenes showing how people lived thousands of years ago. The scenes show people hunting animals, such as bison or wild cats. Other images depict birds and, most noticeably, horses, which appear in more than 300 wall images, by far outnumbering all other animals.
Early artists drawing these animals accomplished a monumental and difficult task. They did not limit themselves to the easily accessible walls but carried their painting materials to spaces that required climbing steep walls or crawling into narrow passages in the Lascaux complex.
Unfortunately, the paintings have been exposed to the destructive action of water and temperature changes, which easily wear the images away. Because the Lascaux caves have many entrances, air movement has also damaged the images inside. Although they are not out in the open air, where natural light would have destroyed them long ago, many of the images have deteriorated and are barely recognizable. To prevent further damage, the site was closed to tourists in 1963, 23 years after it was discovered.
(From:https://www.ets.org/toefl_junior/prepare/standard_sample_questions/language_form_and_meaning)
Trả lời cho các câu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 dưới đây:
In line 12, the word “They” refers to ………………...
Đáp án đúng là: A
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: A
Based on the passage, what is probably true about the south of France?
Đáp án đúng là: D
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: D
Which title best summarizes the main idea of the passage?
Đáp án đúng là: A
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: A
Why was painting inside the Lascaux complex a difficult task?
Đáp án đúng là: C
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: C
In line 3, the words pays heed to are closest in meaning to ………………...
Đáp án đúng là: C
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: C
What does the passage say happened at the Lascaux caves in 1963?
Đáp án đúng là: B
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: B
According to the passage, all of the following have caused damage to the paintings EXCEPT ………………...
Đáp án đúng là: D
Từ vựng, đọc hiểu
Đáp án cần chọn là: D
According to the passage, which animals appear most often on the cave walls?
Đáp án đúng là: A
Từ vựng, đọc hiểu
Dịch bài đọc:
Khi một hang động cũ được phát hiện ở miền Nam nước Pháp, nó thường không phải là tin gì mới. Thay vào đó, đó là một điều hết sức bình thường. Những khám phá như vậy bây giờ thì rất là bình thường và hầu như không ai chú ý đến cả. Tuy nhiên, khi khu hang động Lascaux được phát hiện vào năm 1940, cả thế giới đều sững sờ. Trên tường là hàng trăm cảnh phác họa lại cách mọi người sống hàng ngàn năm trước. Những cảnh cho thấy mọi người săn thú vật, chẳng hạn như bò rừng hoặc mèo hoang dã. Những hình ảnh khác cho thấy loài chim và, đáng chú ý nhất, là ngựa, có trên 300 bức tường, vượt xa tất cả các loài động vật khác.Những nghệ sỹ thời kỳ đầu vẽ những con vật này thực hiện một nhiệm vụ hoành tráng và khó khăn. "Họ" không giới hạn mình vào những bức tường dễ tiếp cận mà còn dùng cả sơn vẽ ở các không gian đòi hỏi phải leo lên các bức tường dốc hoặc bò vào những đoạn hẹp trong khu phức hợp Lascaux.Thật không may, bức tranh đã bị phá hủy dần dần do sự tàn phá của nước và sự thay đổi của nhiệt độ, dễ dàng làm hình ảnh bị mờ đi. Bởi vì các hang động Lascaux có nhiều lối vào, không khí cũng đã làm hỏng các hình ảnh bên trong. Mặc dù chúng không ở ngoài trời, nơi mà có lẽ ánh sáng tự nhiên đã phá huỷ chúng từ lâu, nhiều hình ảnh đã bị hư hỏng và khó nhận biết được. Để ngăn ngừa thiệt hại thêm, khu nghỉ mát đã đóng cửa cho khách du lịch vào năm 1963, 23 năm sau đó nó mới được phát hiện.
Đáp án cần chọn là: A
Quảng cáo
>> 2K8 Chú ý! Lộ Trình Sun 2026 - 3IN1 - 1 lộ trình ôn 3 kì thi (Luyện thi 26+ TN THPT, 90+ ĐGNL HN, 900+ ĐGNL HCM, 70+ ĐGTD - Click xem ngay) tại Tuyensinh247.com.Đầy đủ theo 3 đầu sách, Thầy Cô giáo giỏi, luyện thi theo 3 giai đoạn: Nền tảng lớp 12, Luyện thi chuyên sâu, Luyện đề đủ dạng đáp ứng mọi kì thi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hỗ trợ - Hướng dẫn
-
024.7300.7989
-
1800.6947
(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com












