Tel: 024.7300.7989 - Phone: 1800.6947 (Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)

Giỏ hàng của tôi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Rome is the capital of Italy. This sprawling modern city has many ancient monuments. Rome’s history goes back more than 2,500 years. Because of its age, Rome is often called the Eternal City. Rome’s many art treasures and historic buildings make the city an important center of European culture.

In ancient times, Rome was the center of a mighty Roman empire. The empire lasted nearly 500 years, into the ad 400s. Roman armies conquered the lands that are now Italy, Greece, Great Britain, France, and Egypt. The Romans built many roads from Rome to distant parts of their empire. This network of roads led to a saying that “All roads lead to Rome.” The Roman Empire’s influence is still present. The Romans spread their language, Latin, throughout Europe. Latin is the basis for Italian, French, Spanish, and other European languages.

The ancient Romans were great builders. Several of their buildings still stand today. They are among Rome’s famous landmarks.The Pantheon is a temple dedicated to the many Roman gods of mythology. The Roman Colosseum is a four-story amphitheater. An amphitheater is like a football stadium. The Colosseum is where Roman citizens once watched gladiators fight to the death. The Roman Forum was the political center of ancient Rome. The senate building and law courts were there, along with shops and religious buildings.

Many artists painted in Rome. The most famous of them is Michelangelo. He lived 500 years ago. Thousands of people visit Rome each year to see his art. Visitors to the Vatican stare in wonder at the beautiful murals that Michelangelo painted on the ceiling of the Sistine Chapel. The murals show scenes from the first book of the Bible, the Book of Genesis.

Vatican City is the headquarters of the Roman Catholic Church. The pope lives at the Vatican. He is the head of the Catholic Church. There are more than a billion Catholics worldwide, making Roman Catholicism the largest Christian religion. Vatican City is an independent country within Rome. It is the smallest country in the world.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions

Rome is the capital of Italy. This sprawling modern city has many ancient monuments. Rome’s history goes back more than 2,500 years. Because of its age, Rome is often called the Eternal City. Rome’s many art treasures and historic buildings make the city an important center of European culture.

In ancient times, Rome was the center of a mighty Roman empire. The empire lasted nearly 500 years, into the ad 400s. Roman armies conquered the lands that are now Italy, Greece, Great Britain, France, and Egypt. The Romans built many roads from Rome to distant parts of their empire. This network of roads led to a saying that “All roads lead to Rome.” The Roman Empire’s influence is still present. The Romans spread their language, Latin, throughout Europe. Latin is the basis for Italian, French, Spanish, and other European languages.

The ancient Romans were great builders. Several of their buildings still stand today. They are among Rome’s famous landmarks.The Pantheon is a temple dedicated to the many Roman gods of mythology. The Roman Colosseum is a four-story amphitheater. An amphitheater is like a football stadium. The Colosseum is where Roman citizens once watched gladiators fight to the death. The Roman Forum was the political center of ancient Rome. The senate building and law courts were there, along with shops and religious buildings.

Many artists painted in Rome. The most famous of them is Michelangelo. He lived 500 years ago. Thousands of people visit Rome each year to see his art. Visitors to the Vatican stare in wonder at the beautiful murals that Michelangelo painted on the ceiling of the Sistine Chapel. The murals show scenes from the first book of the Bible, the Book of Genesis.

Vatican City is the headquarters of the Roman Catholic Church. The pope lives at the Vatican. He is the head of the Catholic Church. There are more than a billion Catholics worldwide, making Roman Catholicism the largest Christian religion. Vatican City is an independent country within Rome. It is the smallest country in the world.

Quảng cáo

Câu 1: Rome is called the Eternal City because ______.

A. it is over thousands of years old

B. it is sprawling modern

C. it has many ancient monuments

D. its history goes too far away

Câu hỏi : 234045
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : A
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Rome được gọi là thành phố vĩnh hằng vì ______.

    A. có hàng ngàn năm tuổi

    B. nó hiện đại dải rộng

    C. nó có nhiều di tích cổ

    D. lịch sử của nó đi quá xa

    Thông tin: Rome’s history goes back more than 2,500 years. Because of its age, Rome is often called the Eternal City.

    Đáp án:A

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 2: Rome is made an important center of European culture ______.

A. by the country of Italy

B. with its long history

C. by its art treasures and historic buildings

D. for its many ancient monuments

Câu hỏi : 234046
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : C
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Rome là một trung tâm quan trọng của văn hoá châu Âu ______.

    A. bởi đất nước Ý

    B. với lịch sử lâu đời của nó

    C. bởi kho báu nghệ thuật và tòa nhà lịch sử của nó

    D. bởi nhiều di tích cổ

    Thông tin: Rome’s many art treasures and historic buildings make the city an important center of European culture.

    Đáp án:C

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 3: The word “mighty” in paragraph 2 is closest in meaning to ______.

A. powerful

B. great

C. strong    

D. wealthy

Câu hỏi : 234047
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : A
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Từ "mighty" trong đoạn 2 có ý nghĩa gần nhất với ______.

    A. mạnh mẽ

    B. tuyệt vời

    C. mạnh

    D. giàu có

    "mighty" = powerful: hùng mạnh, mạnh mẽ

    In ancient times, Rome was the center of a mighty Roman empire.

    Trong thời cổ đại, Rome là trung tâm của một đế quốc La Mã hùng mạnh.

    Đáp án:A

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 4: The author mentions the Pantheon, the Roman Colosseum, and the Roman Forum as ______.

A. great builders 

B. famous landmarks  

C. gods of mythology  

D. Roman citizens

Câu hỏi : 234048
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : B
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Tác giả đề cập đến Pantheon, Đấu trường La Mã và Diễn đàn La Mã là ______.

    A. những nhà xây dựng vĩ đại

    B. các địa danh nổi tiếng

    C. vị thần trong thần thoại

    D. công dân La mã

    Thông tin: Several of their buildings still stand today. They are among Rome’s famous landmarks.

    Đáp án:B

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 5: It can be inferred from paragraph 2 that ______.

A. the Pantheon is a famous landmark building in modern Rome

B. Roman citizens watched gladiators fight to the death in the Colosseum

C. important political decisions were made in the Roman Forum

D. the Roman Colosseum is an amphitheater with four floors

Câu hỏi : 234049
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : D
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Có thể suy luận từ đoạn 2 rằng ______.

    A. Pantheon là một tòa nhà nổi tiếng ở Roma hiện đại

    B. Công dân La Mã xem các đấu sĩ chống lại cái chết ở Colosseum

    C. Các quyết định chính trị quan trọng đã được thực hiện tại Diễn đàn La Mã

    D. Đấu trường La Mã là một giảng đường với bốn tầng

    Thông tin: The Roman Colosseum is a four-story amphitheater.

    Đáp án:D

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 6: The word “murals” in paragraph 4 is closest in meaning to ______.

A. Bible books     

B. walls 

C. paintings  

D. Bible stories

Câu hỏi : 234050
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : C
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Từ "murals" trong đoạn 4 gần nhất có nghĩa là ______.

    A. Sách Kinh Thánh

    B. tường

    C. tranh

    D. Câu chuyện trong Kinh thánh

    "murals" = paintings: các bức tranh

    The murals show scenes from the first book of the Bible, the Book of Genesis.

    Những bức tranh tường cho thấy các cảnh từ cuốn sách đầu tiên của Kinh thánh, Sách Sáng thế.

    Đáp án:C

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

Câu 7: According to the passage, what is NOT true about Vatican City?

A. It is the headquarters of the Roman Catholic Church.

B. It is the largest Christian religion area in the world.

C. It is an independent country within Rome.

D. It is where the head of the Catholic Church lives.

Câu hỏi : 234051
Phương pháp giải:

Kiến thức: Đọc hiểu

  • Đáp án : B
    (0) bình luận (0) lời giải

    Giải chi tiết:

    Giải thích:

    Theo đoạn văn, những gì không đúng về thành phố Vatican?

    A. Đó là trụ sở chính của Giáo hội Công giáo La Mã.

    B. Đây là khu vực tôn giáo Kitô giáo lớn nhất trên thế giới.

    C. Đó là một quốc gia độc lập bên trong Rome.

    D. Đó là nơi người đứng đầu của Giáo hội Công giáo sống.

    Thông tin:

    - There are more than a billion Catholics worldwide, making Roman Catholicism the largest Christian religion.

    - It is the smallest country in the world.

    Đáp án:B

    Chú ý:

    Dịch bài đọc:

    Rome là thủ đô của Ý. Thành phố hiện đại trải rộng này có nhiều di tích cổ. Lịch sử của Rome đã có từ hơn 2.500 năm. Vì tuổi của nó, Rome thường được gọi là Thành phố Vĩnh cửu. Nhiều kho báu nghệ thuật của Rome và các tòa nhà lịch sử làm cho thành phố trở thành một trung tâm quan trọng của văn hoá châu Âu.

    Trong thời cổ đại, Rome là trung tâm của một đế quốc La Mã hùng mạnh. Đế chế kéo dài gần 500 năm, đến những năm 400 sau công nguyên. Quân đội La Mã chinh phục các vùng đất hiện nay là Ý, Hy Lạp, Anh, Pháp và Ai Cập. Người La Mã đã xây dựng nhiều con đường từ Rome đến các phần xa xôi của đế chế của họ. Mạng lưới đường xá này dẫn tới câu nói rằng "Tất cả các con đường dẫn đến Rome." Ảnh hưởng của Đế chế La Mã vẫn còn hiện diện. Người La mã đã truyền bá ngôn ngữ của họ, tiếng Latin, khắp Châu Âu. Tiếng Latin là nền tảng cho tiếng Ý, tiếng Pháp, tiếng Tây Ban Nha, và các ngôn ngữ châu Âu khác.

    Người La Mã cổ đại là những nhà xây dựng vĩ đại. Một số tòa nhà của họ vẫn còn  ngày hôm nay. Đây là một trong những địa danh nổi tiếng của Rome. Pantheon là một đền thờ dành cho các vị thần La Mã cổ đại. Đấu trường La Mã là một tháp giảng đường bốn tầng. Một giảng đường cũng giống như một sân vận động bóng đá. Đấu trường La Mã là nơi các công dân La Mã đã từng xem đấu sĩ chiến đấu với cái chết. Diễn đàn La Mã là trung tâm chính trị của Rome cổ đại. Tòa nhà viện trợ và các tòa án pháp luật ở đó, cùng với các cửa hàng và các tòa nhà tôn giáo.

    Nhiều họa sĩ vẽ ở Rome. Nổi tiếng nhất là Michelangelo. Ông đã sống cách đây 500 năm. Hàng ngàn người ghé thăm Rome mỗi năm để xem nghệ thuật của ông. Du khách đến Vatican nhìn vào những bức tranh sơn dầu tuyệt đẹp mà Michelangelo vẽ trên trần Nhà nguyện Sistine. Những bức tranh tường cho thấy các cảnh từ cuốn sách đầu tiên của Kinh thánh, Sách Sáng thế.

    Vatican City là trụ sở của Nhà thờ Công giáo La Mã. Đức giáo hoàng sống tại Vatican. Ngài là người đứng đầu của Giáo hội Công giáo. Có hơn một tỷ người Công giáo khắp thế giới, làm cho Đạo Thiên Chúa giáo La Mã là tôn giáo lớn nhất của Kitô giáo. Vatican City là một quốc gia độc lập bên trong Rome. Đây là quốc gia nhỏ nhất trên thế giới.

    Lời giải sai Bình thường Khá hay Rất Hay
Xem bình luận

>> Luyện thi TN THPT & ĐH năm 2024 trên trang trực tuyến Tuyensinh247.com. Học mọi lúc, mọi nơi với Thầy Cô giáo giỏi, đầy đủ các khoá: Nền tảng lớp 12; Luyện thi chuyên sâu; Luyện đề đủ dạng; Tổng ôn chọn lọc.

Hỗ trợ - Hướng dẫn

  • 024.7300.7989
  • 1800.6947 free

(Thời gian hỗ trợ từ 7h đến 22h)
Email: lienhe@tuyensinh247.com